5 svar om 2023 kometen C/2022 E3 (ZTF)

Hvornår kommer kometen? Læs her
20. januar 2023

Skal I også se kometen i januar 2023?

Når der er noget ekstraordinært og fantastisk at se på himlen, så er nørdelegetante Kristina på pletten med de vigtigste fakta om begivenheden. Læs de 5 vigtigste fakta om kometen i januar 2023, så du er klar til at se op på det rigtige tidspunkt og kan svare på dit barns vigtigste spørgsmål om:

Hvornår kan man se kometen i januar 2023?

Lad os lige få tidspunktet på plads først. Fordi det kan vi nemlig ikke. Kometer er ikke sådan at lægge i kalenderen. Den har også været undervejs, lige siden Universet blev skabt, så måske er vi nødt til at være lidt tålmodige.

Hvis I ser på himlen i den sidste uge af januar 2023, når det er mørkt, og himlen er klar, så vil der være gode chancer for at se kometen  C/2022 E3 (ZTF). Brug gerne en stjernekikkert, hvis I har en. Den burde også kunne ses med det blotte øje.

Egentlig er kometen tættere på Jorden senere, nemlig den 1. februar, men der lyser månen på himlen. Lyset gør det vanskeligere at se kometen.

Den 21. januar er det nymåne på den nordlige halvkugle, og nymåne betyder, at månen er ikke kan ses fra Jorden. Månen står mellem Jorden og Solen, og den går op og går ned samtidig med Solen. Om natten forstyrrer dens lys ikke, så de andre lysende elementer på himlen er mere synlige. Derfor er der bedre chancer for at se unikke syn som kometen med det mundrette navn  C/2022 E3 (ZTF) ved nymåne, selvom den er lidt længere væk, end den er en uges tid senere. 

Hvor kan man se kometen i januar 2023?

Når I kigger på himlen her i den nordlige del af Europa om aftenen eller om natten omkring den sidste uge af januar lige omkring eller efter nymåne, så se der, hvor stjernebillederne Store Bjørn og Lille Bjørn er. Store Bjørn kaldes også Karlsvognen.

Du kan se kometen placering på stjernehimlen på hjemmesiden her, eller du kan bruge den gratis app Night Sky, hvor du kan se alle elementer på himlen efter din placering i alle døgnets timer. Den kan du finde i App Store. I Google Play findes der en tilsvarende app, Sky Map. Begge er gratis og opensource, da de er doneret. Du kan læse mere om, hvor man kan se kometen hos Videnskab.dk her

Se kometen med en stjernekikkert 

Det kan være en hjælp at bruge en stjernekikkert. Vores stjernekikkerter er fremstillet til børn. Det er sådan med kikkerter og med mikroskoper, at jo større forstørrelse, så vanskeligere er de også at anvende. Det er svært at stille skarpt, og det, man ser, er svært at genkende for børn. Vores stjernekikkerter forstørrer ikke lige så meget som en rigtig stjernekikkert, men det er en god måde at lære børn at fokusere, stå stille og være koncentreret et kort øjeblik. Det kan være svært, hvis man bare skal kikke med det blotte øje. Her hjælper noget grej altså gevaldigt. 

Hvad er en komet?

En komet er faktisk en stor, beskidt snebold, fra dengang Universet blev skabt. 

Kometerne er langt væk. Endnu længere væk end Neptun, som bekendt er vores Solsystems yderste planet. Neptun er så langt væk, at det lys, den reflekterer fra Solen, ikke kan ses uden særligt udstyr. Den er nemlig over 4 milliarder kilometer fra Jorden, og kometerne er så endnu længere væk.

De svæver altså rundt ude i det ultrakolde ydre solsystem, længere væk end Neptun. De yderste to planeter i vores solsystem er frosne planeter, kæmpe iskugler. Kometerne, der er endnu længere fra Solens varme og lys, er også frosne iskugler blandet med støv og nogle gange sten. Deraf navnet beskidte snebolde.

De flytter sig ikke som sådan af sig selv, men deres bevægelser skyldes, at der er kæmpe store magnetiske kræfter på spil i vores galakse. Planeter, måner og stjerner trækker og frastøder hinanden i en evig dans, og det er disse tiltrækninger og frastødninger, der skaber bevægelserne.

Og så alligevel - der er også andre årsager til bevægelser i rummet. Men det lader vi lige ligge for nu. Hvis du vil vise dit barn noget om tiltrækning og frastødning, så kig i vores store udvalg af magnetisk legetøj. Prøv at vise dit barn, hvordan man kan skubbe til magnetiske ting med andre magneter, uden at de rører ved hinanden. 

Kan vi sende robotter ud nær en komet?

Der var en satelit forbi Neptun i '80erne, nemlig Voyager 2 sendt op af NASA, men ellers har vi mennesker aldrig været så langt borte med vores robotudstyr. Der er planer om at sende nyt udstyr helt derud, men selv med vores moderne raketer, så vil det tage 13 år at komme fra Jorden til Neptun og koste over 23-24 milliarder kr. Det kan du læse mere om hos Illustreret Videnskab her

Himmellegemer skubber til hinandenHimmellegemer skubber til hinanden

Stjerner og kometer leger skubbeleg

Det, der har fået denne komet til at komme ind fra det ydre til det indre Solsystem, er, at den har fået et skub fra andre stjerner, der har suset forbi vores sol. Solen er jo også en stjerne.

Man skal forestille sig, at der er milliarder af andre stjerner med deres egne planeter og solsystemer, og de bevæger sig i forhold til hinanden i Universet. Når en anden stjerne kommer tæt på Solen, skubber dens kraft til fx kometer. Det er lidt ligesom et slag billiard på himlen, hvor planeter, stjerner, kometer og måner skubber til hinanden med fysiske kræfter. 

Sidst denne komet var forbi jorden, var for 50.000 år siden. Vores forfædre har stirret på det fantastiske syn og undret sig over, hvor kometer mon kommer fra. Det kan du nu fortælle dit barn. 

Stenaldermennesker har set kometerStenaldermennesker har set kometer
Stenaldermennesker har set kometer

Er kometer farlige?

Kometer kan på deres vej gennem Universet brage ind i andre himmellegemer og skabe frygtelige ødelæggelser. På den anden side bringer de også materiale fra helt andre steder i Universet, som måske har været med til at skabe liv eller i hvert fald forandre miljøet og dermed livsbetingelserne på planeterne i Solsystemets historie. 

Kometnedslag på planeter sker faktisk ofte. Der smadrede en komet ned i Sibirien i 1908 med en eksplosion, der svarer til mange hundrede atombomber. Man mener også, at det er en komet, der er skyld i flere forskellige drastiske ændringer i Jordens klima over de seneste mange millioner af år, og måske er kimen til Jordens liv også kommet med til Jorden ombord på en komet, der er slået ned.

Bortset fra, at det faktisk er lidt en misforståelse, at kometer slår ned. Det er meteoritter, der slår ned. Det handler om forskellen på kometer, asterioder, meteorer og meteoritter. 
Læs mere om det her.

Så længe en komet er en komet, er den ikke farlig.

Det samme gælder asterioder. Det er er småplaneter, der suser rundt i Solsystemet og indeholder mere sten end kometer, der mest består af is. Vi kender til flere kometer, der med mange års mellemrum suser forbi os. 

Det er meteorer, der kan være farlige. Eller snarere meteoritter, som er et meteor, der kommer igennem Jordens atmosfære og slår ned. Meteoritter har flere gange nået Jorden og forårsaget store ødelæggelser. Mindre og helt små nedslag sker ofte.

Forskellen på kometer, asteroider, meteorer og meteoritter er kompliceret - men du kan læse om det her.

Hvorfor har en komet en hale?

Når kometer er ude i kulden i det ydre solsystem, er de frosne. Når de så skubbes tættere på Solen, tør de en lillebitte smule, og der danner sig en ring af damp og støv rundt om kometen. Efterhånden som Solen varmer kometen, og den rigtig får fart på, fordi den bliver tiltrukket af magnetisme, bliver denne ring hevet i den ene ende. Til sidst er det ikke en ring af tøet is, gas og støv mere, det er en hale.

Prøv at tænde en stjernekaster. Når du holder den i ro, har den et rundt udtryk. Men når du bevæger den hurtigt fra side til side, eller drejer hurtigt rundt med den i hånden, vil lyset ligesom danne en hale i stedet for. Det er det, man ser som en komets hale. 

 

Du kan finde mere om astronomi for børn i vores store udvalg af legetøj, der er godt til at udforske netop dette emne. Vi har også skrevet nogle fine blogindlæg om planeter, om hvor du kan finde små tegnefilm om rummet, og om alt muligt andet nørderi om astronomi. Find dem lige herunder. 

God fornøjelse med kometen i januar 2023 - vi håber på klart vejr!

Related posts
Kommentarer
Jens
6. marts 2023
Super god artikel omkring kometen :)
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published