6 myter om at købe legetøj på nettet (Er Amazon, Temu og Wish farlig?)

Online shopping af legetøj
30. januar 2024

Hvad er sandt og falsk, når du køber legetøj på nettet?

I dette indlæg vil Legeakademiet dele ud af vores erfaringer med internethandel. Vi kommer blandt andet ind på, hvordan du ufrivilligt kan komme til at støtte et lyssky foretagende med dine penge, når du trykker “køb” på en webshop. Og vi forklarer, hvad forskellige slags webshops og hjemmesider tjener penge på, og hvorfor der kan være store prisforskelle på legetøj.

Vi tager fat på en række myter om at købe legetøj på nettet for at oplyse dig om, hvornår du kan trykke “køb”, og hvornår du kan overveje at smække med en webshops virtuelle dør og sige “STOP, det skal mine penge ikke gå til”. 

Med få overvejelser og et par gode tricks i ærmet kan du trygt handle på nettet. 

Det handler nemlig ikke om at være bange for de store giganter som Amazon. Det handler om at være en fornuftig købmand, vælge med skeptisk, kritisk sans, og bruge de tilgængelige værktøjer til at checke en webshops gennemsigtighed, inden du køber noget. 

Hvis du gerne vil lære at håndtere både shoppingplatforme som Amazon, Temu, Wish og Cdon og mindre  webshops som Legeakademiet, vælge de gode tilbud og samtidig købe sikkert kvalitetslegetøj til dit barn, så læs med her i vores indlæg om myter om at købe legetøj på nettet.

Advarsel mod TEMU:

En paraplyorganisation for den europæiske legetøjsindustri, som hedder TIE, har købt 19 stykker legetøj hos TEMU og fået dem undersøgt, og konklusionen er tydelig:

18 af de 19 stykker legetøj er farlige for børn at lege med. Det fortæller Dansk Erhverv.


Desuden har den italienske udgave af den danske forbrugerorganisation Tænk forbrugerorganisation Altruconsumo testet 28 varer fra TEMU.

15 af de 28 varer lever ikke op til EU's krav om produktsikkerhed og bør ikke sælges i EU-lande. Det fortæller DR.


Lokkes du af de meget billige priser hos TEMU, kan du altså ikke vide, hvad legetøjet indeholder eller hvordan det er produceret, herunder under hvilke arbejdsforhold. Du risikerer med andre ord, at du køber giftigt eller på andre måder farligt legetøj fremstillet af børn under tvang eller lignende kritisable og i EU ulovlige forhold.

Brug din sunde fornuft. Er prisen meget lav, så er der en årsag til det, og det er især dem nederst i fødekæden, der betaler prisen. Brug dine penge i en webshop med e-handelsmærket og vær rolig ved tanken om, at du så måske ikke køber så mange ting, men til gengæld ved, at sikkerheden er i orden, så dit barn ikke risikerer at skære sig på sit nye legetøj eller sluge dets batterier.

1: Man kan ikke vide, om legetøj købt på nettet er farligt

Der opstår hele tiden nye webshops på det globale marked online. Hver gang en ny web butik reklamerer med fantastiske priser og en smart app, melder spørgsmålene sig. Er det mon sikkert at handle her? For man kan jo ikke vide, om legetøj købt på nettet er farligt? 

Jo, det kan man. Det er en misforståelse, at man ikke kan vide sig sikker.

Denne misforståelse er forståeligt nok opstået efter de mange sager i medierne om giftigt slim, ftalater i plastik, ulækre dampe, farlige løsdele og andre problemer med legetøj, som man køber i webshops. Når du køber noget i en dansk butik, er det ifølge dansk lovgivning butikkens ansvar at sikre, at legetøjet er i orden og lever op til lovgivningen. Det må ikke være farligt på nogen måde.

Samme sikkerhed er der desværre ikke ved legetøj købt fra webshops uden for EU, som fx Temu, Wish, Amazon, AliExpress, eBay og lignende. De skal ikke leve op til de strenge EU-standarder for legetøj.

Forbrugerrådet advarer: Køb ikke legetøj uden for EU

Forbrugerrådet Tænk har desværre flere gange fundet legetøj, som udgør sikkerhedsproblemer eller afgiver for store mængder af problematiske stoffer:

Derfor advarer Forbrugerrådet mod, at du køber legetøj uden for EU.

Når du køber legetøj fra en dansk webshop gælder det at:

 • Købeloven gælder på lige vilkår med handel i fysiske butikker
 • CE-mærkning og den danske lovgivning om markedsføring, GDPR, kemi og sikkerhed skal overholdes.

2: Webshops er billigere end fysiske butikker

At sammenligne fysiske butikker med online butikker er lidt mere kompliceret end som så. Fysiske butikker har andre udgifter end webshops har til butikker og sælgere. Webshops har udgifter til fragt og ofte et større logistikapparat. 

Legeakademiet tjener penge på at udvælge og købe legetøj hos leverandører og producenter i ind- og udland, og så skaber vi lokale arbejdspladser, genererer vækst og penge til statskassen ved at videresælge legetøjet til dig. Det vil vi gerne sige helt åbent for gennemsigtighedens skyld. Vi er eksperter i udviklende kvalitetslegetøj, og vi tjener ikke penge på andet end lige netop det, vi brænder for. Vi bakker op om iværksættere med geniale ideer, der leger dit barn klogere. Og vi støtter grønne og sociale tiltag i produktionsapparatet.

Meget billige priser betyder tabt fortjeneste, og så skal ansatte fyres eller pengene tjenes et andet sted. Det er faktisk lige så logisk, som det lyder.

Når fx en kuglebane koster 100 kr et sted og 135 kr et andet sted, så handler det om, hvor mange penge, der er tilbage som fortjeneste til butikken, når alle udgifter til indkøb af legetøjet hos producenten eller importøren, til personalets løn, til udstyr, til lokaler, til moms, til forsikringer og skat og told og fragt og alt det, det koster at have en butik. Det gælder både fysisk og online.

Når du køber kuglebanen til en meget lav pris, så er der to muligheder: Enten tjener butikken ikke noget på den vare. Alternativt henter de en fortjeneste hjem på en anden måde. Måske ved at give deres ansatte lavere løn eller dårligere arbejdsforhold, eller ved at bruge færre penge på lokaler eller forsikringer. Måske scorer de en anden fortjeneste på dig, som du ikke lige tænker over, mens du køber kuglebanen.

Mange hjemmesider tjener fx penge på:

 • At sælge informationer om dig og de ting, du klikker på, til andre firmaer. De tredjeparts virksomheder bruger derefter de informationer til at målrette deres artikler og reklamer til dig og tjene penge, når du klikker på dem.
 • At leje virtuel hyldeplads ud til andre webshops ligesom et fysisk storcenter gør, når de lejer butikslejemål ud til butiksejere. Fa Amazon og Cdon sælger så enkelte ting med tab for at tiltrække din opmærksomhed og udkonkurrere mindre webshops udenfor det virtuelle butikscenter. På den måde tvinges små, lokale webshops til at betale sig ind som i et digitalt storcenter, og det kan forvride konkurrencen.
 • At vise dig reklamer for alt muligt andet end fx kuglebaner. Reklamerne vises typisk i siden, toppen og bunden af webshoppen eller som pop-op vinduer eller via nyhedsbreve, som du er nødt til at tillade for at kunne komme til at købe noget. Det kan også være ved, at du tilmelder dig en konkurrence eller en test. Hver gang du ser en reklame på en hjemmeside, er der nogen, der tjener penge på at vise dig den. Din opmærksomhed er blevet købt og solgt uden du ved det.

3: Det er altid bedst at købe til den billigste pris

Nogle gange ser du et knaldtilbud, fx kuglebaner til -50%.

Også hos Legeakademiet har vi nogle gange meget lave priser. Det kan fx være for at tiltrække din opmærksomhed i håb om, at du lægger noget mere i din kurv eller husker os en anden gang. En sjælden gang imellem har vi alt for mange kuglebaner og skal have ryddet op.

Men vi kan jo ikke leve af at miste fortjeneste. Arbejde gratis gør vi ikke. 

I myte 2 skrev vi om, at nogen tjener penge, hver gang du ser en reklame. Det samme gælder, når du tjekker prissammenligningssider som Pricerunner. De hjemmesider skal også tjene penge, og det gør de ved at nogle virksomheder betaler for at blive vist i deres lister, og ved at du klikker på links og måske ender med at købe kuglebanen via det link til webshoppen med den billigste pris. 

Med andre ord: Gå ud fra, at hver gang, du bliver vist en vare på nettet, så er der nogen, der tjener penge på at vise dig den. Det er ikke ulovligt eller tarveligt. Det gør det blot sværere at gennemskue, hvad dine penge går til. Den billigste pris kan nemt betyde, at du betaler med noget andet end dine penge - fx med dine data eller din opmærksomhed. 

Der er ikke noget galt i at tiltrække kunders opmærksomhed, og der er heller ikke noget galt i at dumpe priserne på kuglebaner - eller at falde for et godt tilbud. Men vær sikker på, at butikken har en plan med de billige priser, og du er en del af den plan. 

Det er en god ide at finde ud af, hvad du betaler ekstra med, når du køber legetøj på nettet til vildt lave priser:

 • din opmærksomhed
 • din søge-historik
 • adgang til din mailboks
 • eller måske endda dine personlige oplysninger.

Hvis du handler meget billige varer på webshops uden for EU, løber du som nævnt den risiko, at varerne (der måske er tro kopier af varer i danske butikker) ikke lever op til EU's standarder og dermed kan være farlige at benytte

4: Webshops har ikke ret mange ansatte, derfor er priserne lavere

Det passer desværre ikke. Vi har beskrevet prisforskellene, men der er endnu en ting, du skal vide om de store webshop-giganter. 

Der er millioner af mennesker beskæftiget med e-handel verden over. Legetøj er igennem ufatteligt mange hænder, før det ender hos dig. Underbetalte medarbejdere og farligt arbejdsmiljø er hyppige problemer rundt om på giganternes lagre, fordi de kan spare mange penge på at behandle folk dårligt, desværre.

Her skriver CBS-news om,  hvordan det er 3 gange farligere at arbejde på et Amazon lager end andre steder i den private sektor og farligere end at arbejde i en kulmine. Og danske medier har også skrevet om dårligt arbejdsmiljø, miljøsvineri og skattesnyd samme sted.

5: Det er bedst at købe med gratis fragt

Der er stor forskel på, hvad du skal betale for at få legetøj købt på nettet sendt hjem til dig eller til en pakkeshop. Det er aldrig gratis. Der er blot forskel på, om det er dig eller webshoppen, der betaler fragtudgiften. 

Hos Legeakademiet betaler vi fragten, hvis du køber for mere end 499 kr. Ellers koster det 39 kr. Det er en vurdering af, om det kan betale sig for os, så butikken stadig løber rundt. Helt enkelt købmandskab med plus og minus. 

Nogle steder bliver du tilbudt gratis fragt. Så skal pengene hentes et andet sted, for der er ingen, der bringer pakker ud gratis. Det siger sig selv.

Igen vil vi opfordre dig til at prøve at gennemskue forretningsmodellen der, hvor du lægger dine penge. Alle skal tjene på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellen. Eller på containerskibet i dette tilfælde. Det sejler ikke gratis, og heller ikke for 7 kr, når det skal helt fra Kina til København.

Så tænk dig om. Hvorfor vil en webshop eller en digital markedsplads betale fragten og påtage sig den ekstra omkostning? Hvad får de ud af det? Vil du støtte det?

Overvej at gå efter danske webshops
Køber du i en dansk webshop, så er det altid nemt at spore din pakke og finde ud af, hvor den er sendt fra og til. Du er også sikker på, at dem, der har haft den i hænderne, bliver behandlet ordentligt. Husk at webshops kan være oversat til dansk men være baseret i udlandet. 

6: Alle webshops har da kundeservice, som kan hjælpe mig

Nej, desværre. Du kan finde masser af hjemmesider, der ikke lever op til noget som helst i nærheden af kundeservice, og som bestemt ikke svarer på dine henvendelser.

Vil du have kundeservice af en, der har god mulighed for at svare på dine spørgsmål på dit eget sprog, så skal du lægge dine penge i en specialiseret webshop med noget på hjerte, ligesom vi hos Legeakademiet er specialiserede i lærende og udviklende legetøj. På samme måde er du ofte bedre hjulpet ved at købe hvidevarer, tegneudstyr eller kontaktlinser i en specialbutik end i et discountsupermarked.

Du kan ikke bare ringe op og få en medarbejder i røret hos Amazon. Du vil nok blive guidet videre til den under-webshop, der har lejet sig ind hos Amazon, og som er ansvarlig for sende dig varen og yde dig service. Det kan være en kinesisk, en mexikansk eller en indisk webshop - også selvom markedspladsen hedder noget med .dk. 

Du er heller ikke garanteret at kunne få fat på en medarbejder, der ved noget om det legetøj, du har købt, når du handler hos de store webshops. For de kan jo ikke være eksperter i milllioner af forskellige varer.

Hos Legeakademiet er du helt sikker på at kunne få hjælp af en dansk talende kundeservicemedarbejder. Du vil ofte også hurtigt kunne få én i røret, der ved alt om det legetøj, du har spørgsmål til, eller som kan få lige præcis din ordre frem på skærmen på 2 minutter og løse problemet. 

Legeakademiet prioriterer lokalt forankret kundeservice

Hos Legeakademiet lægger vi meget arbejde i at tilpasse os lokale forhold i de enkelte lande og ansætte tilstrækkeligt med folk med de rigtige sprogkundskaber og kulturel indsigt. For vi ved, at den lokale forankring betyder meget.

I 2020 rykkede internetgiganten Amazon ind på det svenske marked -  og det gjorde Legeakademiet faktisk også. Og ved du hvad? Helt kækt kan vi sige: Det gik over al forventning.

Kunderne på det svenske marked modtog os med stor begejstring, ligesom de også har gjort i Finland og i Norge. Det er vi meget taknemmelige for

Vi vil ikke være større, end at vi ved, at alle er på samme hold og brænder for udviklende legetøj, der leger børn klogere. For det er dét, vi har bygget vores succes på, siden vi startede i en stue for mange år sidenjublede ved hver ordre: At give børn kvalitetslegetøj med masser af læring for både krop og hjerne, og at bidrage til sund og bæredygtig udvikling af både det enkelte barn og af det samfund, vi er en del af.

Fakta om at købe legetøj på nettet

Nu har vi beskrevet nogle typiske myter om at købe legetøj på nettet. Her er i stedet en række fakta.

 • Det er sikkert at handle i danske webshops med ehandelsmærket.
 • Du er sikker på sikkerheden og kvaliteten af legetøjet, når du handler i danske webshops, men ikke når du handler internationalt.
 • Handler du uden for EU er der desværre en stor risiko for at få fingre i varer, der kan være farlige.
 • Danske webshops har stor gennemsigtighed og en klar forretningsmodel, så det er nemt at forstå, hvad dine penge går til.
 • Du har krav på ordentlig kundeservice i danske webshops.
 • Du kan være med til at sige nej til uetiske forretningsmodeller og dårligt arbejdsmiljø ved at fravælge internetgiganterne.
 • Der kan tjenes penge på alt muligt andet end dit køb, når du handler på internettet, så du gør klogt i at være opmærksom, hvis prisen er uhørt lav.
 • Du skal være kritisk og ikke tro på noget, der ser ud til at være for godt til at være sandt. Ingen arbejder gratis, og ting så som fragt af dit køb koster penge.

Kig efter E-handelsmærket

Når du er gået ind på en webshops hjemmeside, så kig altid efter E-handelsmærket. E-handelsmærket garanterer, at der ikke er fup involveret

Læs også det, der står med småt i rubrikken eller menupunktet “Om os” eller noget lignende. Find en fysisk adresse på hjemmesiden eller et andet tegn på, at webshoppen faktisk eksisterer og kan kontaktes, hvis der er problemer.

Når en dansk online legetøjsbutik har E-handelsmærket, skal den leve op til en række ekstra regler ud over de generelle danske regler om markedsføring og salg af legetøj. Det er butikkens ansvar at indhente dokumentation på indholdsstoffer og sikkerhedstest, og at varerne kan klare de skrappe krav. Du kan altid kontakte webshoppen og bede om dokumentation på, at legetøjet er certificeret. Det har du krav på.


God shopping!