Alt for børn om solformørkelsen 2022

Solformørkelse 2022
14. oktober 2022

Solformørkelse d. 25. oktober: Hov, hvor er Solen?

Velkommen til endnu en Legeakademiets Solformørkelsesguide. Her kan du læse om, hvad en solformørkelse er, hvornår den kan opleves, og hvorfor det ved solformørkelsen d 25. oktober vil se ud som om, at nogen har taget en bid af solen.

Tirsdag d 25. oktober 2022 er der nemlig en god chance for igen at opleve et fantastisk fænomen på himlen. Solen bliver pludselig mindre, og det kan ses med det blotte øje – når man har solformørkelsesbriller på. Dem må vi ikke glemme, for uden dem tager vores øjne skade af Solens direkte lys.

Når alle spørgsmålene fra dit nysgerrige barn er ved at give dig rynker i panden, så læs med her og bliv klædt på til at svare uden at skulle tage det helt store leksikon frem.
Når I er klar til at observere himlen, så tag et kik i vores store udvalg af astronomi-legetøj til børn her.

Delvis solformørkelse, hvor Solen ligner Månen

Hvad er solformørkelse?

Tag lige en tur op i raketten og forestil dig vores solsystem.
Solen, som er en stjerne, brænder og lyser på planeterne og månerne i vores solsystem.
Planeterne bevæger sig rundt om Solen, og månerne bevæger sig rundt om planeterne.
Indimellem sker det, at Solen, Jorden og Månen står på linje, så Månen skygger for Solens lys set fra Jorden. Månen kan dække Solen helt, cirkulært eller delvist. Det kommer an på, hvor langt væk fra Jorden og Solen, Månen er lige på det tidspunkt. 

Fotoet her er af en delvis solformørkelse, hvor man kan se, at Månen står, så den går ind over Solens lys nedefra, så Solen ligner en – ja, faktisk en måne. 

Hvad er delvis solformørkelse?

Vi kan med jævne mellemrum opleve, at Månen glider ind foran solen, så der er delvis solformørkelse. Sidst var torsdag d 21. juni 2021. En delvis solformørkelse sker, når Månen kun dækker delvist for Solens lys. 

Der findes også andre typer af solformørkelse. 

Total solformørkelse:

Når Månen dækker helt for solens lys, så det ser ud som om, at Solen er slukket. Det bliver pludselig mørkt midt på dagen.

Ringformet solformørkelse:

Når Månen er langt væk fra Jorden, men stadig dækker for Solens lys. Afstanden gør, at Månen ser mindre ud fra Jorden, og derfor kan den ikke dække helt for Solens lys. Den ser derfor ud, som om der er en rund, sort cirkel inde i midten. 

Hybrid solformørkelse:

Denne type er meget sjælden. Det er en blanding af ringformet og total som formørkelse, som sker næste gang d 23.april 2023. Men den kan desværre kun ses fra Australien og Indonesien.

Solformørkelse set fra rummet

Hvorfor er en solformørkelse noget særligt?

Solen har været fejret som en gud i menneskelige samfund altid. Den bringer liv, og den kan tage liv. Det har vi altid været meget bevidste om. 

Vi har som nævnt længere oppe registreret solformørkelser i tusindvis af år.

I løbet af historien har der været solformørkelser, som bragte rædsel blandt mennesker, fordi ingen forstod, hvorfor Solen pludselig slukkede. Det måtte være Guds vrede, tænkte man. Solformørkelser har været årsag til tonsvis af ofringer og politiske omvæltninger. 
I dag er en solformørkelse mere fredeligt, men det er dog stadig en virkelig interessant oplevelse, der viser os mennesker, hvor ufatteligt små, vi er i Universets gigantiske sammenhæng. 

En af de tidligste registreringer er fra Kina, hvor der for 4000 år siden var en kinesisk astronom, der blev henrettet, fordi han ikke havde advaret Kejseren om en forestående solformørkelse. Når Kejseren skulle forestille at være i familie med Solen selv, så går det jo ikke, at han ikke er klar over, at den pludselig forsvinder. 
I år 12-1300 fvt har vi også tegnet på stentavler om en solformørkelse – og det er altså længe før teleskopets opfindelse. 

Det er også solformørkelse, der fungerede som baggrunden for det praktiske bevis på Einsteins relativitetsteori, da astrofysikeren Sir Arthur Eddington i 1919 tog til Brasilien for at fotografere stjernernes position under en solformørkelse. 

Når man oplever, hvordan Solen eller Månen pludselig gør noget usædvanligt og ændrer facon, så bliver man opmærksom på, at der så uendeligt meget derude i Universet, som vi ikke forstår, og som er så ufatteligt meget større end os. Det giver lyst til at stille spørgsmål, undersøge og fundere. Altsammen noget, som børn elsker. 

Solformørkelsesbriller er vigtigeSolformørkelsesbriller er vigtige
Husk solformørkelsesbrillerne for at beskytte øjnene

Hvornår kan man se solformørkelsen d 25. oktober 2022?

I frokostpausen tirsdag d 25 oktober 2022 kan man i Danmark se Solen skrumpe omkring kl 12.21. Denne gang er det en delvis solformørkelse på omkring 45%. De fleste af os husker sikkert solformørkelsen i 2015, hvor det var hele 83% af Solen, der forsvandt, eller solformørkelsen i 2021, hvor det kun var mere ydmyge 20%.
Denne gang bliver det så knap halvdelen af Solen, der bliver mørk. Husk nu solformørkelsesbrillerne. Og kryds fingre for, at skyerne holder sig væk, for i oktober er der kun ca 20% chance for en skyfri himmel.

Du kan læse mere om solformørkelse og andre fantastiske astronomiske begivenheder på www.timeanddate.com.

Hvornår kan man se den næste solformørkelse?

I dag kender vi planteternes baner rundt om Solen, og vi forstår lidt mere om de regnestykker, der kan forklare, hvordan ufatteligt gigantiske kræfter opfører sig. Derfor kan vi med nogenlunde sikkerhed forudsige, hvornår den næste solformørkelse vil ske.

Næste solformørkelse sker d 23 april 2023 - men den kan kun eventyrere og globetrottere opleve. Den sker nemlig på den anden side af Jorden. Der er længe til, at du kan opleve en total solformørkelse i Danmark. Det sker nemlig først i 2126. 
Men den næste delvise solformørkelse, der bliver synlig i Danmark, er d 29 marts 2025.