Slik eller ballade - vækker det glæde eller frygt hjemme hos jer?
Henved skumringstid d 31. oktober kommer der nok en zombie, en død cheerleader eller en hovedløs ridder i miniformat og banker på jeres dør.
Måske er det kun dig, der er hjemme, måske er dit barn der også.
Måske ligner dit hjem kulissen fra Dyrekirkegården med masser af halloweenpynt, måske ser det ud som det plejer med lyng i krukker og en pæn dørmåtte.
Måske er du også selv klædt ud som offer for pest eller en ond troldmand, måske er dit barn selvfølgelig Tigerdyr ligesom til fastelavn, for det er det bedste, der findes.
Tør dit barn banke på en fremmeds dør?
Halloween fejres i langt de fleste nabolag i dag, og mens nogle af os måske lige skal vænne os til at det med gys og gru, så er det med at gå ud og ringe på andres døre og bede om guf jo egentlig ikke en ny tradition. Vi har raslet til fastelavn i hundrede år. Men hvis man aldrig har prøvet det før, så er det med at banke på en fremmed dør ret frygtindgydende for mange. Og så endda i mørke og med levende døde, der render rundt og rasler med knoglerne.
Der er også stadig nogle voksne, der ikke vil være med til Halloween, og det kan skabe nogle ikke så rare situationer, når børn banker på.
Hvad gør man så?
Og hvem skal man egentlig følges med?
Halloween er en god anledning til at træne sociale kompetencer, som vil komme både dit barn og dig til gode både den ene aften om året og i mange andre situationer, hvor der skal forhandles og improviseres.
Halloween kræver sociale kompetencer
Måske er det nyt for dit barn, hvis I skal deltage Halloween for første gang. Måske er I flyttet, så I lige skal se de nye naboer an?
At gå rundt og banke på i et gyser-landskab kræver en del sociale kompetencer af dit barn - og dig, som skal modtage børnene i døren.
Der kan være forskellige, konfliktende holdninger til, om børn fx skal:
- vente på tur
- tage så meget slik, man kan bære, eller kun 1 stk
- acceptere hjemmegjorte kostumer eller selv vælge købte kostumer og ansigtsmaling?
- dele med vennerne
- være klædt ud for at måtte gå med
- følges ad hele vejen, eller om man må gå hjem undervejs
- skal spise det slik, man tager, eller må spytte det ud, hvis det ikke smager godt
- sige tak for slikket eller bare gnække og løbe væk, når man har sit rov
- følges med alle, der vil med eller må sige nej til nogle
- have slikket med på værelset eller om forældrene skal bestemme over det
Træn sociale kompetencer - det kommer ikke af sig selv
Alle disse 12 situationer er knyttet til Halloween, som jo kun er en gang om året. Men de handler om hensyn, høflighed, accept, forhandling og i det hele taget om sociale kompetencer og evnen til at se en situation fra et andet perspektiv end sit eget.
Det er en god ting at øve sig i - både for børn og voksne.
Legetante Kristina har udformet de 12 situationer. I kan printe dem og klippe dem ud, og så kan I enten tale om dem eller skiftes til at være den ene eller den anden part i situationen.
Download 6x2 situationskort, der forbereder dit barn og dig på alt det tricky ved "Trick & Treat" her og her. Det er en god ide at laminere dem og klippe dem ud, så kan I skiftes til at trække et kort.
God, gyselig fornøjelse!