Bliv klar til Legeakademiets sommerfuglehaver.

Bliv klar til Legeakademiets sommerfuglehaver.
Seneste indlæg Produkt Infos
16. marts 2022

Alt om at udklække sommerfugle i en sommerfuglehave.

Legeakademiet har i mange år solgt tusindvis af pop-op volièrer med sommerfuglelarver i, så familier, skoler og institutioner kunne opleve det mirakuløse i at se en lille larve blive til en tør puppe og til sidst folde sine smukke vinder ud og flagre afsted som en smuk sommerfugl. 

I sommerfuglehaverne fra Insect Lore kan børn nemlig selv være med til at fodre de forslugne larver, og sommerfugle kan være det første kæledyr. Man behøver hverken en have eller frø for at udklække sommerfugle - de bor nemlig i et pop-op net, og der bor de noget så dejligt og trives fint. 

Vi sælger i dag flere sommerfuglehaver end nogensinde, og derfor har vi skrevet denne grundige guide med svar på alle de spørgsmål, som kunderne har om sommerfuglehaven.

sommerfuglehave kan ses her.

Hvad betyder sommerfuglehave?

I dag er ordet sommerfuglehave blevet meget populært og betyder en have, hvor man dyrker blomster og planter, der tiltrækker sommerfugle. Det er ret nyt, og indtil for få år siden var der ikke ret mange andre steder end hos Legeakademiet, man talte om sommerfuglehaver. Hos os er det ikke et blomsterbed, men et net, man kan udklække sommerfugle i. 

Vi er en del af indsatsen for at bevare sommerfugle, for med en sommerfuglehave fra Legeakademiet udvikler du dit barn interesse for de smukke insekter. Det, man kender godt, passer man bedre på. 

På samme måde er vi taknemmelige for, at mange andre i dag bruger ordet sommerfuglehave på en lidt anden måde end os.

Haver, parker og vejsider med sommerfuglevenlige blomster er med til at sikre, at vi også i de næste tusind år kan nyde de smukke insekter. Sommerfugle er en meget truet art på grund af vi menneskers måde at forvalte og udnytte naturen på, så vi må gøre en ekstra indsats for at forbedre levevilkårene for dyr og planter.

For sommerfugle gælder det, at en sommerfuglehave med masser af pollen-rige blomster og gode yngle-steder giver dem en chance for at trives og formere sig. Men det er bare ikke særlig ofte, at rodebunker med grene og brændenælder samt vilde blomsterbede med hulter-til-bulter planter får lov til at eksistere.

Indtil nu. For nu er begrebet “sommerfuglehave” kommet for at blive, og både offentlige og private haveentusiaster sår sommerfuglevenlige blomster som aldrig før. 

Vi kalder stadig vores pop-op volière for sommerfuglehave, selvom der nu er lidt mere konkurrence om betydningen af ordet. 

sommerfugle venlig have

Sommerfuglehave til børn - hvad er det?

En sommerfuglehave til børn er et lukket net, hvor I sætter sommerfuglelarver ind, fodrer dem, lader dem forpuppe sig og til sidst ser de flotte sommerfugle blive flyveklar.

Når sommerfugle formerer sig, sker det med en proces fra æg over larve til puppe, som til sidst åbner sig. Når processen er ved vejs ende, flyver den smukke sommerfugl afsted på sine vinger. I vores sommerfuglehaver sker det ved, at I simpelthen lukker sommerfuglene ud i naturen, når de er klar til at flyve. 

Du kan se en video her, hvor en sommerfuglehave åbnes og en færdig sommerfugl flyver ud i verden: 

Der er alt det, I skal bruge, med i sommerfuglehaven. Lige på nær larverne, som I skal bestille hjem, når I modtager sommerfuglehaven. Det er nemlig et engelsk firma, der laver sommerfuglehaverne. Insect Lore er eksperter og har sendt larver afsted i over 27 år. De har fuldstændig styr på detaljerne, dyrevelfærd og lovgivning, så dem samarbejder Legeakademiet trygt med. Insect Lore blev startet i 1969 af en engelsk sommerfugleforsker, entymologen Carlos White, der lige siden har stået i spidsen for Insect Lore. Han arbejder sammen med den engelske British Butterfly Conservation Society, der er en non-profit organisation med fokus på at bevare sommerfugle og forbedre deres levevilkår. Sommerfuglehaverne er skabt for at øge opmærksomheden på insekter, så vi mennesker husker at passe på de lavere trin i fødekæden og livets store cyklus.

Sommerfuglehaven er et net, så det er nemt at sætte op hvor som helst. Det er en skøn måde at gøre dit barn interesseret i biologi og natur, og det giver noget at fokusere på i en travl hverdag. Hvor den anden betydning af sommerfuglehave kræver jord og blomsterfrø, så kan i med en sommerfuglehave fra Legeakademiet udklække sommerfugle indendørs og uden botanisering.

Hvilken slags sommerfuglelarver er der i sommerfuglehaven?

Sommerfuglene er af arten Tidselsommerfugle, som er den mest udbredte sommerfugl i Danmark og i hele verden. De små larver, I modtager og skal passe på, er altså tidselsommerfuglelarver.

Sommerfuglene bliver opdrættet i et sterilt, sikret miljø. Der er ingen genetiske forskelle på avlede tidselsommerfugle og vilde  tidselsommerfugle, og de opdrættede sommerfugle udgør ingen biologisk fare for de vilde sommefugle. Der er heller ingen fare for fødevaremangel for tidselsommerfugle, da der er rigeligt mad til dem, der findes, i naturen. Truslen mod tidselsommerfugle handler om brugen af pesticider, klimaforandringer og sygdomme forårsaget af disse, ikke om mangel på føde.

Insect Lore har sendt sommerfuglelarver til Danmark og flere andre Europæiske lande i over 30 år. Der er endda sendt en sommerfuglehave med i rumfærgen. 

Hvor køber jeg sommerfuglelarver?

Vores sommerfuglehaver er lidt forskellige. Nogle er til 10 sommerfugle, nogle kun til 5. Nogle er til skoleklasser, andre mindre og tiltænkt private. Fælles for dem er, at der ikke er levende larver med. 
De har jo brug for mad for at kunen overleve og kan ikke stå på et lager. 

Når I har købt en sommerfuglehave hos Legeakademiet og modtager den med posten, skal I bestille larverne hjem fra en engelsk leverandør. I nogle af vores sommerfugle haver er udgiften til porto på larvene inklusiv i prisen på haven, i andre skal I betale portoen, når I bestiller larverne. Det fremgår tydeligt i vejledningen på at bestille larver, som I finder i sommerfuglehaven. Vi lover, at det ikke er svært. Det tagger omkring en uge fra I bestiller larverne og til de ankommer hos jer.

Er det lovligt at indføre sommerfuglene?

Ja, det er det naturligvis. Legeakademiet lever op til lovgivningen om import og salg af legetøj på alle punkter. I Danmark er det godkendt af fødevarestyrelsen, som har udstedt et certifikat som lovliggøre importen af sommerfuglelarverne. Samme godkendelse har Insect Lore også fået fra de andre lande som larverne bliver sendt til fra England.

Skal jeg betale told af sommerfuglelarverne?

Nej, det skal du ikke. Heller ikke selvom de er importeret fra et ikke-EU land som Storbrittanien.

Der er ikke nogen forskel for dig som kunde i forhold til, at de kommer udenfor EU. 

Hvor lang tid tager det at udklække sommerfuglene?

Der er forskel på, hvor lang tid en sommerfugls livscyklus varer i naturen, og hvor lang tid den varer i en sommerfuglehave fra Legeakademiet. Det tager nemlig kun omkring 3 uger fra larve til flyvefærdig sommerfugl i en sommerfuglehave, hvor det kan tage op til et år i naturen fra æg til sommerfugl. I sommerfuglehaven modtager du udklækkede larver, og du springer derfor æg-stadiet over.

Hvad skal man fodre sommerfuglene med?

De skal bare have det kaviar og leverpostej hver dag, så går det fint. 

Nej, det er bare fis - det er heldigvis nemt at fodre sommerfuglelaverne.
De ankommer nemlig til dig i et glas med låg, hvor du endelig ikke skal tage dem ud. I glasset er der mad, som de allerede er i gang med at æde. Der lader I dem bare være og kigger med, mens de vokser. Det vil altså sige, at I bare skal sætte glasset med låget på et ikke for varmt sted udenfor direkte solskin indendørs. Så æder larverne løs i glasset og vokser til 10 gange deres egen størrelse.
Når de forpupper sig, skal I flytte dem forsigtigt over på siden af nettet i sommerfuglehaven, mens de bliver siddende på glassets låg.

Hvordan passer man sommerfuglehaven?

Det er ikke krævende at passe sommerfuglehaven. I skal bare sørge for, at temperaturen er behagelig, at der ikke er træk, og at I ikke rumsterer rundt med hverken bægret med larver eller med sommerfuglepupperne. Almindelig stuetemperatur, almindeligt  indeklima og en rolig placering er fin. I skal ikke tage sommerfuglehaven med udenfor, for klimaet omkring larver og pupper skal være stabilt. 

Da I ikke skal fodre larverne, fordi de ankommer i et glas med mad i på forhånd, består pasningen i at holde glasset i ro, væk fra direkte solskin og i almindelig stuetemperatur. Stil glasset, så I kan se larverne og følge med, som de æder sig kæmpestore. 

Efter en uges tid forpupper de sig og sidder fast som pupper på undersiden af glassets låg. 
Så skal I forsigtigt flytte låget med pupperne på over i sommerfuglehaven og vente en uges tid mere. Dernæst kan I se sommerfuglene klække. Du kan også vise dit barn en sommerfugls 4 livsstadier med dette sæt.

 livsstadier sommerfugl sæt 

Når sommerfuglene er klækket, kan I slippe dem løs udenfor i naturen efter et par dage. 

Dør sommerfuglene, når de bliver sluppet løs i naturen?

Nej. Eller jo - de lever på samme måde som de vilde sommerfugle. Vi sælger kun larverne i de årstider, hvor sommerfuglene vil kunne klare sig udenfor. I naturen lever sommerfugle højst en måned, så dør de. Det samme gælder sommerfugle fra sommerfuglehaven. 

Hvad gør jeg, hvis en puppe falder af glassets låg?

Det gør ikke noget, hvis en puppe falder ned. Saml den forsigtigt op med en pincet eller en vatpind. Tør spindet forsigtigt af puppen og læg den på bunden af sommerfuglehaven på et stykke tør køkkenrulle. 

Er det i orden at have sommerfugle som kæledyr?

Ja, så længe man passer ordentligt på dem. 

Måske synes du, at det kunne være dejligt med at kæledyr til dit barn. Et insekt som fx en sommerfugl er slet ikke noget dårligt sted at starte. Deres livscyklus er ikke ret lang, omkring 3 uger i en sommerfuglehave. 

I de 3 uger kan dit barn observere processen på nært hold, og det kræver ikke, at I muger ud eller mader hver dag.

I vores sommerfuglehaver er det ikke meningen, at sommerfuglene skal leve hele deres liv. En voksen sommerfugl kan leve ca 2-4 uger i naturen.

Når sommerfuglene er klækket, slipper I dem fri i naturen. Så det er egentlig mere sommerfuglelarverne, der er kæledyr. Og de har det storartet i deres glas med larve-guf.

I kan se hele processen i denne video: 

Det går rimelig meget af sig selv, når bare I følger vejledningen fra I modtager larverne med posten. Indenfor 3 uger har I oplevet et mirakel.

Ligesom med hunde og kanariefugle skal man stadig passe på sine sommerfugle. Du kan læse videre her i guiden eller gå direkte til Insect Lores meget grundige FAQ-sektion her.

Kan man købe sommerfuglehaver hele året? 

Du kan sagtens købe et kit i god tid. Men larverne kan du først bestille i sommerhalvåret. Du kan nemlig først bestille larverne hjem, når vejret er til det. Det er som regel fra 1. marts til 1. september, når det er over 10 grader varmt udenfor. De små larver kan nemlig ikke tåle koldt vejr. 

Du modtager altså en pop-op sommerfuglehave fra Legeakademiet, og derefter skal du bestille sommerfuglelarverne fra Insect Lore. Når de ankommer, er de i en kop med mad og er allerede i gang med at æde. Det bliver de ved med hjemme hos dig i en uges tid.
Når de danner pupper, skal de overføres til sommerfuglehaven, hvor de så skal hænge en uges tid mere. Til sidst brister puppen, og de smukke tidselsommerfugle flyver frem.

Der er en grundig vejledning i pakken.

Hvordan passer man en sommerfuglehave?

Det er ikke krævende at passe sommerfuglehaven. I skal bare sørge for, at temperaturen er behagelig, at der ikke er træk, og at I ikke rumsterer rundt med hverken bægret med larver eller med sommerfuglepupperne. Almindelig stuetemperatur, almindeligt  indeklima og en rolig placering er fin. I skal ikke tage sommerfuglehaven med udenfor, for klimaet omkring larver og pupper skal være stabilt. Når sommerfuglene er klækket, kan I slippe dem løs udenfor i naturen.

Hvor længe lever en sommerfugl?

En sommerfugls liv er mere end de 2 uger, den findes som vinget insekt. Det starter allerede, når den kun er et æg. Processen fra æg over larve til puppe og til sidst sommerfugl kan vare over et år i naturen. Men i en sommerfuglehave som vores, tager det omkring 3 uger. 7-10 dage som larve, 7-10 dage om puppe og til sidst udklækkes sommerfuglen. 

sommerfugl på et barns ansigt

Den tid, en sommerfugl lever på vingerne, er ofte kort. Omkring 2-4 uger er helt normalt. Efter et par uger på vingerne, dør sommerfuglen. Det er også i dette stadie, at den lægger nye æg, hvis den finder en mage og et egnet sted at lægge æg. 

Æggestadiet er ikke med i processen, når I køber en sommerfuglehave hos Legeakademiet. I bestiller og modtager sommerfuglelarver, der er klækket på Insect Lores laboratorium i England.

Hvilken slags sommerfugl er det?

I sommerfuglehaverne fra Legeakademiet er der tidselsommerfugle. Det er en af de mest almindelige sommerfugle på verdensplan. Dagsommerfugle findes der over 67 arter af herhjemme, mens der findes over 2500 arter af natsommerfugle.

Tidselsommerfugle er en dagsommerfugl. 

Ingen ved, hvor længe der findes så stort et antal arter af sommerfugle. De er voldsomt truede, og der forsvinder hvert år mange forskellige arter på verdensplan.

Hvilke blomster kan sommerfugle lide?

Hvis I gerne vil tage jer godt af sommerfuglene, når I har udklækket dem, så kan I vælge forskellige ting at gøre for at gøre miljøet mere sommerfugle venligt:  

  • Så sommerfugle venlige blomster i haven, på terrassen eller en en potte på altanen
  • Plante sommerfuglebuske i haven eller i krukker, for dem elsker sommerfugle
  • Lave rodebunker være i haven og lade nogle brændenælder stå. De er nemlig et af sommerfuglenes yndlingssteder at yngle. Insekter og dyr er dybt afhængige af rodebunker med gamle plantedele, grene og blade, så lad være med at rydde alt for meget op i naturen eller haven. 

I kan læse mere om at lave en sommer fuglevenlig have i denne bog.

bog om sommerfuglehave for børn

Vi har også fint haveudstyr til børn, hvis I har lyst til at gøre jeres uderum mere sommerfuglevenligt. 

God fornøjelse med sommerfuglehaven!