De bedste boldspil for børn

Dreng med bold
14. marts 2024

Boldspil op ad en mur er guld på kroppens kistebund

De gode, gamle lege fra da Mor var knægt. Eller hvordan er det nu??

Moderne børn leger dinosaurer, gemmeleg, spiller Fortnite og Uno, bager mudderkager, slås med Ninjasværd og laver Tik-Tok videoer. Når vi ser på vores børn, er barndommen både noget helt andet og virkelig meget det samme, som da vi selv rendte rundt i nabolaget og i skolegården og legede med vennerne.

Selvom forældre i dag kan føle sig helt sat af i det forrige århundrede, når børnene taler om deres yndlings-Snap eller dap´er til hinanden, så har vi en masse at byde vores børn - vi har så at sige guld på hukommelsens og kroppens kistebund.

Vi har nemlig et kæmpe lager af lege fra vores barndom, hvor vi var analoge og nok også lidt mere overladt til vores egen evne til at underholde og finde på, end mange børn er i dag.

Husker du de bedste boldspil op ad en mur?

Dette indlæg skal handle om at spille bold op af en mur - eller hop-over-bold, som det også hedder. Eller hed, for hvem ved, om moderne børn ved, hvad det egentlig er?

Legeboss Ann har disket op med ideer til at spille bold op af en mur fra sin egen barndom, og vi andre i Legeakademiet har også viftet spindelvævet af minderne og har smidt et par skønne boldlege i puljen.

Så læs med og se, om du kan genkende vores minder - måske kender du endnu flere? Brug vores forslag til at lære dit barn noget gammelt nyt og måske inspirere til at invitere naboen eller den nye dreng i skolegården med til et slag hop-over-bold.

De fantastiske ting ved boldspil:

  • Kan spilles både alene eller flere sammen
  • Styrker hånd/øjekoordinationen. Det vil sige, at hjernen lærer, hvordan de impulser, som hjernen registrerer via synet, skal oversættes til styring af muskler og led, så kroppens bevægelser og intentionen passer sammen. Hvis du gerne vil finde udendørs legetøj, der styrker hånd/øjekoordinationen, så kig her.
  • Styrker muskel-ledsansen. Den kan du læse mere om her. Det handler om dit barns forståelse og oplevelse af, hvordan man placerer sig i forhold til de omgivelser, man befinder sig i.
  • Forbedret koncentration og mindre træthed ved arbejde i klassen. Når man kaster og griber, træner man også evnen til at se langt og derefter at se på kort afstand. Øjnenes evne til at zoome ud og ind, og hjernens evne til at bearbejde de input, bliver trænet. Dermed kan børn, der spiller meget bold, opleve at blive mindre trætte i hovedet, når de sidder i klassen og skal se langt væk på tavlen og derefter skal skrive noget ned lige foran sig.
  • Bedre afstandsbedømmelse - det er en stor fordel, som gør det tryggere for barnet at færdes i trafikken. "Hvor hurtigt kommer den bil kørende mod mig" bliver pludselig nemmere at svare på.

 

Boldspil op af en mur nr 1:

>Ti-bold er en klassiker. Det er 10 udfordringer, som det gælder om at gennemføre. Ti-bold spilles ved, at man har en tennisbold i hånden og studser den op af muren, hvorefter den skal gribes på forskellige måder. Det gælder om at gennemføre alle 10.

Du starter med nr. 1 og så nedefter.

  1. Kast bolden med underhåndskast. Grib den.
  2. Kast bolden med overhåndskast. Grib den.
  3. Kast bolden og kryds armene i et “kuskeslag” (håndfladerne på skuldrene), inden du griber den igen.
  4. Kast bolden og klap i hænderne foran maven og bag ryggen, inden du griber den igen.
  5. Kast bolden op i luften og slå den ind mod muren med højre håndflade. Grib den.
  6. Kast bolden op i luften, og slå den ind mod muren med bagsiden af højre hånd. Grib den.
  7. Kast bolden under højre ben. Grib den.
  8. Kast bolden under venstre ben. Grib den.
  9. Kast bolden bag om ryggen. Grib den.
  10. Vend ryggen til muren, kast bolden over hovedet, vend dig i en fart og grib bolden.

Det gælder som det sidste om at kunne gennemføre alle 10 udfordringer uden fejl. Kan man det, vinder man. Kan man ikke, skal man starte forfra. Hvis man spiller 10 bold flere sammen, skal man overlade pladsen til den næste, hvis man taber bolden.

Nr 2 boldspil op af en mur: Syvstjernen.

Antal: parvis i hold af to personer

Redskaber: Én tennisbold pr. hold.

Sted: Mur/plankeværk med fast grund foran

Hvordan man spiller Syvstjernen

Syv udfordringer er der i Syvstjernen. Man spiller to sammen eller parvis i hold. Er der flere par, drejer det sig om at være hurtigst til at gennemføre de syv udfordringer, uden at tabe bolden. Tabes den, skal holdet starte forfra.

På skift skal de to makkere på hvert hold kaste og gribe, den ene kaster bolden og den anden griber den, derefter skal den anden kaste og den første gribe.

Sådan skiftes der til alle 7 udfordringer er klaret. Det første af holdene der gennemfører, har vundet og spillet er slut. En ny omgang kan begynde.

Syvstjernen kan også spilles af en enkelt person, hvor man så både skal kaste og gribe.

De syv udfordringer i syvstjernen

På skift skal bolden kastes op på muren, i hver eneste af de syv udfordringer:

  1. Efter at have ramt muren, skal bolden ramme jorden og makkeren gribe bolden, klar til sin tur til at kaste i næste udfordring.
  2. Igen skal bolden ramme jorden og inden den anden griber bolden, skal han/hun klappe to gange.
  3. Når bolden har ramt jorden, skal den anden lave et hop, inden bolden gribes.
  4. Mens bolden kastes og rammer jorden, skal den anden dreje rundt om sig selv, inden bolden gribes.
  5. Igen skal bolden ramme jorden. Når den anden griber bolden, skal han/hun stå med løftet ben og gribe bolden under benet.
  6. Her skal bolden kastes højt op på muren. Når bolden rammer jorden, skal den anden stå på et ben og gribe bolden med sin kejtede hånd, den der ikke normalt kastes og gribes med.
  7. Mens bolden bliver kastet og rammer jorden, skal den anden hurtigt dreje rundt om sig selv, sætte sig på hug, rejse sig og gribe bolden.

Fra "Ud at lege som før".

Nr 3 boldspil op af en mur: Boldremser.

Man stiller sig ved muren og kaster bolden op af muren. Så skal man gribe den i overhåndsgreb 3 gange, og 4. gang siger man "Bum" og griber den i underhåndsgreb. Man kan også kaste bolden til hinanden og så lade bolden studse på jorden 4 gang, når man siger "Bum". Det gør man 3 gange i alt, og 4 gang kaster man kun 1 gang og griber i underhåndsgreb. Man kan også gøre det omvendt med over- og underhånd.

De første 3 gange siger man så en remse. Man kan opremse navne med samme forbogstav (fx Janne, Jenny, Joan, BUM), byer, frugter, grøntsager eller hvad man nu synes.

Fx:

Rødkål  Hvidkål  Blomkål  Bum
Spidskål  Rosenkål  Brunkål  Bum
Persille  Karse  Purløg  Bum
Gulerødder  Bum


Eller klassikeren, en remse med byer på Fyn:

Odense Bogense Middelfart Bum
Assens Fåborg Svendborg Bum
Nyborg Kerteminde Ringe Bum
Rønne Bum


Man kan også lære tabeller på den måde ved at sige:

7,14,21, Bum, 28,35,42, Bum, 49,56,63, Bum, 70, Bum.


Endelig er der fjolleremserne:

Ohn dohn dehn
Mammer futter fehn
Futter fehn
Mammer dehn
Ohn dohn dehn

Eller kan du huske den her:

Ole dole dof
Kingi larne kof
Koffi larne bingi
Barneole dole dof

Halli-Hallo er der jo også.

Til Halli-Hallo skal I bruge en lille bold på størrelse med en tennisbold, der kan hoppe. Hver gruppe af børn, der må lege sammen, skal have hver sin bold. Du kan fx bruge denne hoppebold i fine neonfarver, en almindelig tennisbold eller en anden slags bold – men den skal kunne hoppe.

Alle deltagerne stiller sig på en række ved siden af hinanden, undtagen den, som er oppe. Denne står med front mod rækken og tænker på et navn. Han/hun spørger nu f.eks.: ”Et drengenavn med P?” – og kaster samtidig bolden til den første i rækken. Denne svarer f.eks. ”Per” og kaster bolden tilbage. Gættes der forkert, kaster spørgeren til den næste i rækken osv. Er det helt umuligt at gætte, må spørgeren give et bogstav mere.

Når det rigtige navn gættes, slår spørgeren bolden hårdt i jorden eller kaster den højt op i luften og råber ”Halli!” – hvorpå han spæner af sted. Den, som gættede rigtigt, skal hurtigst muligt gribe bolden, og når han har den, råber han ”Hallo!”, og den, der løber, skal stoppe straks.

Den, som har bolden, må nu tage tre skridt og et spring, og derefter kaste bolden ned i den andens arme, der danner en ring foran kroppen. Hvis det lykkes, skal den, der har kastet, være oppe. Hvis ikke, skal den anden være oppe en gang til.

Variationer

Selvfølgelig kan man bruge meget andet end drengenavne, f.eks. pigenavne, dyr, lande, floder osv., men pas på ikke at gøre det for svært.

Find flere klassiske og nye udendørs lege her:

DGI's store samling af lege, som du finder her. Kataloget er for børn fra 6-16 år, og du kan søge på specifikke kategorier såsom alder, sted for legen, særlige kompetencer osv.

Mestrene i udendørs lege, nemlig Spejderbevægelsen her. Her kan du også vælge indstillinger og udvalg alt efter, hvilken leg, du skal bruge.

Endelig kan du finde et meget gamle lege på Arbejdermuseets samling her.

Du kan også gå på inspirationsopdagelse i Legeakademiets store udvalg af udviklende, udendørs legetøj, motorikredskaber, gynger, skateboards, drager og alt muligt andet her.

Related posts