Fastelavn 2024: 3 spørgsmål til at vælge det bedste fastelavnskostume

Ideer til fastelavn, hvor vi fejrer rolleleg og skal vælge det bedste fastelavnskostume
29. januar 2024

Fastelavn 2024: Få ideer til fastelavn for børn

Elsker du fastelavn? Eller er du måske lidt træt ved tanken om at skulle få ideer til fastelavn kostumer og ryste det helt store arrangement med udklædning og underholdning ud af ærmet?

Uanset om dit barn skal til fastelavnsfest i skolen, i institutionen eller om der er fastelavn for børn på vejen derhjemme, så skal vi forældre ofte lige i det rigtige gear for at få gode ideer til fastelavn, så vi får arrangementet op at flyve i farver uden at blive helt udmattede.

Er du lige ved at miste pusten på forhånd?

Her er det så, at vi hjælper dig i gang. 

Denne guide fra Legeakademiet er fyldt med ideer til fastelavn udklædning og med info om de herlige læringsmuligheder, der er i fastelavn. Vi lover, at det vil få dig i det helt rigtige ballade-humør. Vi gør i hvert fald vores bedste i indlægget her.

Fastelavn styrker dit barns udvikling

Fastelavn er fis og ballade, trinde tønder og slikposer, papnæser og parykker. 

Men fastelavn er udover en festdag for fjollehoveder også rollelegens højtid, hvor vi mennesker har aftalt, at det er okay at lege at være en anden for en stund. Og den chance er guld værd. For på den måde kan dit barn lære vigtige sociale kompetencer gennem leg. 

Børn lærer i legen – de kan simpelthen ikke lade være – de får nye erfaringer, de undersøger ting på mange forskellige måder, de mestrer dem og de får sociale evner og kompetencer ved at lege med gode kammerater.”
      - Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen ”Udvikling” fra 2017.

Dit barn træner sociale spilleregler, når I er ude at rasle

Vi har raslet til fastelavn i hundrede år. Men første gang, man skal banke på en fremmeds dør, kan det godt være ret nervepirrende og kræve en portion mod. 

Hvem skal dit barn følges med? Kan man forvente slik, hvis man kun har taget en hat til overs fra nytårsaften på? Eller hvis man ikke vil synge? Hvad gør man, hvis de voksne bliver sure over, at man rasler, eller deres hund begynder at gø? Og SKAL man dele slikket, hvis man ikke fik lige meget hver?

Dit barn kan opleve mange forskellige situationer, som det kan være godt at snakke om, inden du sender dit barn ud for at synge "boller op, boller ned". 

Nogle voksne er helt med på legen og har købt bunker af slik til formålet. Andre har ikke skænket fastelavn en tanke og kan blive jævnt overraskede over at se en syngende sommerfugl, et slikmonster eller en Spiderman på 117 cm med forventningsfulde ansigter uden for døren. De mange oplevelser kan lære dit barn at improvisere og måske forhandle lidt og komme godt ud af uventede situationer. Og det er ikke den værste kompetence at få med sig i tilgift til mønter, chokoladeknapper og slikkepinde. 

Fastelavn er rollelegens højtid

Lige så snart det har været jul, begynder de fleste børn at tænke over, hvad de skal være til fastelavn. Fastelavn er rollelegens højtid og en vidunderlig mulighed for at lade som om.

Rolleleg er en særlig gave, som giver dit barn og dig mulighed for at: 

  • Lege med social identitet
  • Udforske at være en anden via fantasien
  • Lære om sociale spilleregler set fra andres perspektiv
  • Forstå jer selv og hinanden bedre rumme forskellighed

Når dit barn gerne vil være en bestemt rolle til fastelavn - eller en ganske almindelig tirsdag morgen -, så handler det om fascination af alt det, man må kunne klare og være, når man er “sådan en”.

Uanset om det er et pindsvin, en pære eller en præsident. Viser dit barn interesse for en særlig karakter eller et dyr, så snup den fine mulighed for at tale med dit barn om, hvad det er, dit barn gerne vil prøve af ved at klæde sig sådan ud. Fastelavn for børn er fyldt med rolleleg. Og rolleleg er magi, som udfolder dit barns indre liv. 

Sådan vælger du det rigtige fastelavnskostume til dit barn

Hvis du slipper dit barn løs enten i det kæmpe udvalg af fastelavnskostumer enten virtuelt eller IRL, så er afgrunden faretruende nær.

“Jeg vil være stormtrooper! Nej, jeg vil være Peter Plys! Nej, vent - jeg vil være Gafli fra Toy Story 4! Nej, jeg vil være en salamander foran og en lagkage bagpå! En iPad! De 3 Bukke fra Brugsen! Schmeichel! En tornado!”. 

Man kan jo ikke klandre børn for at mangle fantasi. 

Velvidende, at fastelavn for børn i mange tilfælde er noget, der foregår udendørs med overtøj på, og ofte noget med at stå og vente i en lang kø, så kan det godt være, at du lige skal tælle til 10 og tænke dig om, før du lader dit barn tro, at det kan vælge frit på alle hylder.
Bare en tanke. 

Her er 3 spørgsmål, der kan hjælpe dig med at sortere i dit barns ideer til fastelavn udklædning: 

1) Hvornår skal fastelavnskostumet bruges? 

Når du lader dit barn vælge fastelavnstøj, så tal om, hvornår det skal bruges. Hvad er situationen?

Er det fastelavnsfest udenfor med overtøj på?
Så er en hætte, en hat, en kappe, noget man kan have på uden for overtøjet en rigtig god ide. Vi danskere er jo lidt lalleglade optimister, når det kommer til troen på, at foråret kommer tidligt i år. Det er som regel koldt, blæsende og gennemgående ret elendigt vejr i februar. Så tænk ikke lige i udklædning som Mr Bikini eller huladanser, hvis legepladsen er åsted for festlighederne til fastelavn. Også selvom du bestemt hørte gøgen kukke før Kjørmes Knud eller andre krystalklare forårstegn. Dit barn vil nyde at kunne holde varmen.

Skal I finde på ideer til fastelavnskostume til indenfor? 

Så kan man vælge lidt friere - og så alligevel: Der skal du tænke på, at børn ofte drøner rundt med fastelavnskostumet på. Det bliver meget varmt med en heldragt i plys, og en overophedet løve er ikke at spøge med.

Måske er dit barn taktilt følsomt og bliver irriteret, hvis der er for meget, der strammer og driller eller er varmt. Tag det i betragtning, når I finder på ideer til årets fastelavnskostume. Fastelavn for børn er sjovest, når man ikke hele tiden har lyst til at flå sit kostume af igen.

Skal det kunne leges i? Skal det også kunne bruges udendørs? Skal det være kompliceret eller enkelt?

2) Hvad skal fastelavnskostumet kunne? 

  • Skal dit barn kunne have fastelavnskostumet på en hel dag?
  • Er det noget, du skal hjælpe dit barn med, eller er det noget, pædagogerne eller lærerne skal hjælpe med?
  • Skal dit barn selv kunne skifte tøj uden voksen hjælp?

Forskellige typer kostumer kræver forskellige kompetencer, og der er også nogle, der er uegnede til vild leg.

Er der derimod en kappe og noget tilbehør, så er det nemmere at have med at gøre. Men måske er et fuldt kostume i orden i lige dit barns tilfælde?

Tænk med andre ord over, hvad fastelavnskostumet skal kunne, og hvad dit barn kan selv. Det er ofte en god ide at sørge for, at det er nemt at kunne komme til at tisse uden at skulle have hjælp til at få fastelavnskostumet af. For du kan ikke regne med, at personalet i institution eller skole har tid til at forlade tøndeslagningen for at hjælpe dit barn ud af et kæmpe papkasse-kostume eller en dragt, der er lukket på ryggen.

Og det er nok også det bedste at vide, at der hele tiden er fuld opmærksomhed på sliksultne børn med en kølle til rådighed. Ikke?

 3) Hvor længe skal fastelavnskostumet kunne holde? 

Mange børn vil gerne have et fastelavnskostume, som kan bruges til leg i mange år efter. Det er slet ikke unormalt at se en masse skolebørn i fuldt Superwoman eller politibetjent kostume i mange måneder efter fastelavn.

Vil du gerne have, at kostumet eller udklædningen holder længe efter fastelavn eller er det i orden, at det er en engangsforestilling at være klædt ud som enhjørning, popcornbæger eller Eiffeltårn? Skal kostumet kunne vaskes? 

Med disse gode råd håber vi at have gjort valget af fastelavnskostume eller fastelavnstøj lidt nemmere.

Fastelavnstøjet kræver ikke symaskinekørekort

Vil dit barn være en brandmand, en myre eller en lagkage? Det kan i nogle tilfælde pege mod mange nætters svedigt arbejde i symaskinens og limpistolens skarpe lys for forældrene. Men hvorfor?

Hvis du ikke elsker symaskiner og målebånd, så er det så heldigt, at internettets katalog bugner over af fantastiske ideer til fastelavn med DIY fastelavnstønder, kostumer, fastelavnsudklædninger, fastelavn masker og fastelavn pynt.

Her vil vi legetanter huske dig på, at fastelavn ikke handler om perfektion eller topkarakterer i det store symaskinekørekort. Du behøver ikke producere en perfekt udklædning til dit barn, for fastelavn handler ikke om at være en præcis kopi af hverken Thomas Blachman, en søhest eller Pippi. Det handler om at lege, at man er en anden sammen med sine gode venner og familie.

Ideer til fastelavn for børn er også en fejring af kreativitet

Det kan naturligvis også handle om at gribe lejligheden til at være super kreativ og finde på sjove ideer til fastelavn sammen med dit barn - eller ganske alene. Der er også mange forældre, onkler, tanter og bedsteforældre, der elsker at lave fastelavnsudklædninger og fastelavn masker og gerne går i gang allerede før jul. Her er fastelavn for børn også en gave, for hele processen med at tale med barnet om et yndlingskostume, planlægge materialer og teknik, købe ind og fremstille er der så meget læring i. Inddrag dit barn og find på fælles fastelavn ideer, hvis du har lyst - eller nyd processen som en hobby helt for dig selv. 

Ideer til fastelavn kan være en heldragt eller bare et sæt ører

I forhold til udklædning, så kan fastelavn for børn sagtens gøres helt enkelt. Lidt kan gøre det, og det er i orden, at du som forælder forhandler dig frem en udklædning, som jeres kreative evner eller pengepung kan overkomme.

Husk, at det også skal være op til dit barn at vælge. Det er ikke alle børn, der er trygge ved at have en masse udstyr på og ikke kunne kende sig selv i spejlet. 
Vi har en masse ideer til fastelavn lige fra et enkelt skørt, en maske eller en flot kappe at tage uden på flyverdragten til flotte heldragter, sminke og hatte her.

Du kan også finde flotte sæt med ansigtsmaling her.

Kære voksen: Sæt hatten på skrå, næsen på og leg med

Børn elsker, når voksne leger med. Selvom du til hverdag ikke orker at være stormtrooper, så giv rollelegen en chance til fastelavn – selvom det måske føles grænseoverskridende i starten.

Som voksne har vi glemt, hvordan man leger. Det kan dit barn hjælpe dig med at huske.

Dit stolte barn vil elske at se dig på glatis, og din fantasi vil takke dig for den fine mulighed for at komme i omdrejninger.

Hvornår er det egentlig fastelavn 2024?

I år falder fastelavn allerede søndag d 11. februar, som er præcis 7 uger før Påskedag 2024. Da påsken falder første fuldmåne efter forårsjævndøgn, som igen flytter sig lidt år for år, flytter fastelavn sig også hvert år.

Det er altså ikke samme dato hvert år, og derfor kan det også være lidt forvirrende at finde ud af, hvornår det nu ideer til fastelavn 2024 skal være klar. Men det er altså den 11. februar. Så er der styr på den del. 

Vær ude med indkøb og ideer til fastelavn for børn i god tid

Med mindre du elsker at prøve at folde en flyttekasse om til en fastelavnstønde i sidste øjeblik, fordi ikke engang tankstationen har flere fastelavnstønder på lager, så er det en god ide at se at få købt en tønde (eller måske en sjov pinata) og overvejet ungernes ideer til fastelavn med hjemmelavet pynt, fastelavn masker og ikke mindst deres kostumer. 

Du finder alt tilbehør til fastelavn i form af fastelavnstønder, fastelavn pynt, fastelavn masker og andet til pynt og ideer til fastelavn lige her.


Vi håber, at du har fået masser af ideer til fastelavn for børn og er på forkant med at finde på et hjemmelavet fastelavnskostume eller købe det helt rigtige kostume til fastelavn dit barn - uanset om det "bare" skal være ører og ansigtsmaling eller et lækkert fuld sæt.

Rigtig god fastelavn!

Related posts