Drømmer dit barn om at udforske stjernerne og opdage universets mysterier? Et teleskop åbner op for fascinerende stjernekig og udforskning af rummet og kan give både børn og voksne en ny forståelse for astronomi. Men hvordan virker et teleskop egentlig? Og hvilket af vores børneteleskoper passer bedst til jeres behov?
Vi har både teleskoper til begyndere, hvor dit barn kan teste, om interessen for at kigge på nattehimlen rækker længere end de første aftener, og mere avancerede modeller med stor forstørrelse. Og ligesom med mikroskoper gælder det, at prisen og kvaliteten typisk følges ad.
Her får du en guide til teleskoper til børn samt svar på de mest almindelige spørgsmål.
Hvilke stjernekikkerter kan du finde hos Legeakademiet
Hos Legeakademiet.dk forhandler vi teleskoper, der er særligt velegnede til børn og begyndere. Vores udvalg inkluderer:
- Teleskoper med stativ, der kan placeres på gulvet eller jorden
- Kompakte teleskoper, der kan stilles på et bord
- Teleskoper til stjernekiggeri og teleskoper til naturopdagelse i dagslys
- Let anvendelige teleskoper, der hjælper børn med at lære om optik og himmellegemer på en sjov og engagerende måde
- Helt små håndholdte teleskoper.
Uanset hvilket teleskop du vælger, er det vigtigt at være opmærksom på, at stativet ikke kan holde til, at dit barn læner sig for meget på det.


Hvad er et teleskop og hvordan virker det?
Et teleskop et en form for instrument - ikke til musik men til at observere ting, som er meget langt væk, som fx Månen eller stjerner. Derfor kalder man også et teleskop for en stjernekikkert.
Det lange rør med optikken inden i hedder en tubus.
Inde i teleskopets rør sidder et objektiv, og det kan være enten et spejl eller en linse. De samler og fokuserer lys fra fjerne objekter, så de kan ses. Jo større optikken er, jo mere lys kan der trænge ind - ligesom i et kamera eller i kikkerter. Mere lys gør det muligt at få en højere forstørrelse, så du og dit barn kan se mere i teleskopet.
Man kigger i teleskopet gennem et okular. Det er okularet, der giver forstørrelsen, så teleskopet ikke bare er som at kigge gennem et toiletrullerør.
Teleskoper leveres ofte med flere forskellige okularer, så du kan skifte mellem forstørrelsesniveauer.
Er teleskoper med højere forstørrelse bedre?
Jo højere forstørrelse, jo mere vigtigt er det at holde teleskopet stille og pege det i den helt rigtige retning, hvilket kan være en udfordring for børn. Derfor anbefaler vi et børneteleskop med stativ ved større forstørrelse. Vær opmærksom på, at stjernekikkerter med højere forstørrelse også er tungere end stjernekikkerter med lavere forstørrelse.
Vi anbefaler at starte med lav forstørrelse og så gå op, så dit barn får en succesoplevelse i stedet for at I koncentrerer jer om at se flest mulige detaljer på stjernehimmelen.


Hvad betyder 10x eller 50x forstørrelse?
Hvis et teleskop har 10x forstørrelse, betyder det, at et objekt 10 meter væk ser ud, som om det kun er 1 meter væk. 50 gange forstørrelse betyder, at en hjort 50 meter væk i kikkerten vil se ud som om, at den står kun 1 meter fra dig. Når Månen er 384.000 km væk, vil kikkerten få den til at se ud som om, at den er 7680 km væk. Så stadig temmelig langt væk.


Sådan kommer I godt i gang med stjernekiggeri: Stjernekikkert begynder-guide:
Hvis du ikke tidligere har prøvet et teleskop, kan det godt tage tid at vænne sig til at bruge det. Derfor kræver det finmotorik, koncentration og tålmodighed at gå i gang med det.
Hos Legeakademiet får vi en gang imellem teleskoper tilbage, som kunderne har troet var defekte, men når vi afprøver dem, er der ikke fejl på dem.
Så hvis du oplever problemer med at indstille teleskopet, vil vi gerne bede dig om at afprøve nedenstående:
- Læs instruktionen så du ikke får samlet teleskopet forkert. Måske er du typen, der helst vil prøve at samle dine ting selv uden vejledning. Men lige med teleskoper er det ret vigtigt, at delene sidder rigtigt og i de rette vinkler.
- Kig ikke på for kort afstand. Nogle anbefaler at finde noget 1000 meter væk, men vores erfaringer er, at det er bedst at finde et motiv cirka 50-100 meter væk, som I kan øve jer i at stille skarpt på.
Ingen nattehimmel: Det er bare mørkt i teleskopet
Hvis du ikke kan se noget i teleskopet, kan årsagen være:
- At beskyttelsesdækslet ikke er fjernet. Man kan nemt glemme at der sidder et dæksel, der lige skal tages af.
- At du har valgt et okular med for høj forstørrelse. Start altid med den laveste og arbejd dig opad. Start fx med 20mm/25mm – og skift herefter til 10mm. Husk, at okularer med lave tal giver stor forstørrelse.
Når du skal fokusere
Fokus indstilles med fokuseringshjulet på teleskopet. Hvis billedet ikke bliver skarpt, prøv følgende:
- Start med et okular med lav forstørrelse (fx 20mm eller 25mm), da de er lettere at fokusere med. Senere kan du skifte til et okular på fx 10 mm. For lavere tal giver højere forstørrelse (det ville ellers være lettere at huske, hvis det var omvendt)
- Det kan være langt sværere at indstille fokus, end man lige tror, derfor skal man heller ikke lade sig skræmme væk, bare fordi teleskopet ikke fokuserer første gang, man bruger det.
- Øv dig i dagtimerne på objekter, der er lettere at finde, fx et træ eller en bygning.
- Kan du ikke finde fokus, så prøv på forskellige afstande.
- Drej langsomt på fokuseringshjulet, indtil billedet bliver klart.
Hvordan bruger jeg søgeren på teleskopet?
Nogle af vores teleskoper til børn har en søger/siktekikkert siddende øverst på teleskopet. Den bruges til at vinkle teleskopet i den rigtige retning og det er vigtigt, at den peger i samme vinkel som teleskopet nedenunder og ikke sidder den mindste smule skævt. Søgeren/sigtekikkerten skal vise det samme billede, som det du ser gennem teleskopets okular.


Kan vi kigge på Solen gennem et teleskop?
Nej det kan skade øjnene at kigge på Solen gennem et teleskop, ligesom det kan skade øjnene at kigge direkte på Solen.
Kan vi kigge på dyreliv gennem en stjernekikkert?
Du og dit barn kan godt kigge på fx dyreliv eller andet, der befinder sig på lang afstand. Du skal bare være opmærksom på, at et linseteleskop vil spejlvende motivet. Og et teleskop med spejle i vender motivet på hovedet, så det er kun anvendeligt til at kigge på planeter, Månen og andet på nattehimlen, hvor det ikke gør noget, at de ikke "vender rigtigt”.


Med et teleskop kan du og dit barn dykke ned i astronomiens vidundere og lære om Månen, stjerner, planeter og måske galakser på en helt ny måde. Men rejsen bliver kort, hvis teleskopet bliver ved med at drille fordi det fx ikke er samlet helt rigtigt eller I måske skal øve jer i at fokusere i dagslys inden I pakker aftensmad og liggeunderlag og drager ud i naturen.
Vi håber derfor, at du har fået svar, så du og dit barn er klar til at vælge et teleskop (har du set at nogle af dem også kommer med mikroskoper) og studere Månen eller opleve stjernerne sammen.