Hjælp til motorisk uro ved puttetid (Hvad er motorisk uro?)

Hvad er motorisk uro?
3. oktober 2023

Aftener med motorisk uro - kender du det?

Putningen trækker ud. I går tog det måske 2 timer at putte, og i dag kan du forvente det samme. Er det jeres hverdag for tiden? Så er I ikke alene. Det kan være udmattende at have en timelang puttesession, og det kan også medføre konflikter derhjemme.

Hvis du lige kan holde dig vågen i 5 minutter, så giver Legeakademiets ekspert i børneergoterapi og sansemotorik, Ann Helene Kristensen fra sanselab.dk, dig nogle forslag til 5 fysiske lege, der giver dit barn ro i kroppen. Ved at stimulere bl.a. muskel-led sansen kan dit barn nemlig mindske den motoriske uro, der kan gøre det så irriterende svært at falde i søvn for dit barn.

Men måske er det også en god mulighed for at finde ud af, hvad motorisk uro egentlig er for noget?

Er du ude at gå med barnevognen eller køre bil, så er det endnu nemmere. Lyt til denne podcastepisode, hvor Ann Helene taler med vores anden ergoterapeutiske ekspert Camilla Ejsing (der har skrevet dette indlæg om effekten af vægtprodukter) om “Hva FUK er motorisk uro?”

Hvem er Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Ergoterapeut om motorisk uro

Ann Helene Kristensen er den nyeste tilføjelse til Legeakademiets ekspertpanel, som vi er meget glade for at have med på holdet.

"Jeg er ergoterapeut og har specialiseret mig i børn indenfor normalområdet. Jeg arbejder hver dag med børn, forældre og omsorgspersoner for at skabe den bedste hverdag for dem. Med fokus på børns sansemotoriske udvikling driver jeg sanselab.dk i København, hvor jeg hjælper jer til at give jeres børn de bedste forudsætninger for en sund udvikling. Du kan også følge min podcast her."

Hvad er motorisk uro?

Motorisk uro er en naturlig del af børn (og voksnes) udvikling, også ved sengetid.

Kroppen skal lige have de sidste af dagens indtryk bearbejdet og nå at få et par ekstra stimuli med, inden drømmelands blide ro rammer. Oplever du også, at dit barn ofte er urolig omkring puttetid, så er her mine bedste råd til at få en god putning.

Først fortæller jeg dig, hvad motorisk uro er, og derefter får du konkret vejledning til, hvordan du med nogle gode, fysiske lege kan hjælpe dig barn til at få ro i kroppen.

Motorisk uro er helt normalt. Det er med andre ord positivt, at kroppen giver udtryk for, at den gerne vil bruges. Sanserne vil fodres med nye indtryk.

Det er nemlig gennem vores krop og sanser, at vi oplever og lever. Når hjernen får et sanseinput, får den føde. Motorisk uro er altså ikke noget, vi vil have til at gå væk. Det er kun den uro, der forhindrer barnets trivsel og deltagelse i hverdagens aktiviteter, som vi kan forsøge at forandre.

Hvordan opleves motorisk uro?

Den lille baby søger input ved at banke sine ben i gulvet, og det større barn ved at løbe rundt og kravle i møblerne.

Begge dele er drevet af det samme, nemlig barnets uforbeholdne lyst til at udforske sin egen sansemotorik.

Motorisk uro er altså hjernens behov for at bruge kroppen og sanse verden gennem sin krop. Det kribler og krabler.

Når vi giver vores børn mulighed for at bruge deres krop, vil dette behov også stilnes. Vi kender alle den der følelse af at sove bedst, når vi har været fysisk aktive. Det kan være, at vi har gået tur med hunden, spillet fodbold eller lignende, og opdager, at benene og kroppen bare slapper af.

Hvorfor er motorisk uro værre om aftenen?

Oplever du også at den motoriske uro kan være langt værre om aftenen, lige når det er ved at være puttetid? Det er helt klassisk at vi oplever uroen som mere intens ved aftentid. Det kan jeg genkende fra mange af de familier, der kommer til mig.

Ofte handler det om vores forestilling eller forventning om, at nu skal barnet falde til ro. Barnet er altså ikke nødvendigvis mere urolig, det er blot ikke faldet til den ro, som vi forventer. Herhjemme arbejder vi med begrebet sengetid, sengetid betyder ikke sovetid. Men er den tid, hvor vi griber i vores værktøjskasse og hjælper kroppen til at falde til ro. Prøv at lægge mærke til, hvordan dine forventninger og selve situationen efter aftensmad, hvor tiden nærmer sig sengetid, egentlig udspiller sig derhjemme hos jer.

Nogle gange starter vi allerede med de dæmpende aktiviteter ude i badet. Her bruger vi det varme vand og trykket fra vandet til at skabe ro, og så er lege med stabling af klodser og hældelegetøj til at bruge i badet virkelig gode til at hjælpe med at fordybe sig.

Når vi bliver bevidste om at grunden til, at vi oplever uroen som meget udtalt, er, at vi forventer, at de slapper af, så bliver det ofte nemmere at have at gøre med den der motoriske kriblen og krablen. Bevidstheden om, hvordan vores forventninger skaber vores oplevelse af en situation, er ofte nøglen til at forandre oplevelsen til noget mere konstruktivt.

Rutiner og piktogrammer kan også afhjælpe motorisk uro

Hjernen er et vanedyr. Når rutinerne kører, så kan hjernen slappe af. Især sidst på dagen, hvor vi alle er trætte, er rutiner gode. Hvis vi ikke oplever nyt, så behøver hjernen ikke at være i problemløsnings- og alarmberedskab. Så er ro i kroppen lige om hjørnet.

Piktogrammer er et fantastisk redskab at tage fat i, når vi skal skabe rutiner, også for os voksne. Piktogrammer skaber overblik over dagens aktiviteter, så det bliver forudsigeligt, hvad der skal ske. Hvor tit tjekker du selv din kalender i løbet af dagen for at skabe overblik for forudsigelighed?

Sådan får jeres barn mindre motorisk uro

Styrer motorisk uro også jeres og jeres børns aftener? Så kan I måske få lidt inspiration her.

Motorisk uro skal ikke behandles. Det er ikke en fejlindstilling af dit barns sanser. Det er ikke en sygdom. Men det kan godt være lidt besværligt at håndtere, fordi det yder modstand mod vores voksenplaner for dagens forløb. Hvis barnet bare kunne fise ud og klatre i træer eller trille ned ad bakker med måsen bar, når uroen ramte, så var der ikke rigtig noget problem. Men sådan lever de færreste af os.

Vi kan hjælpe vores børn ved at aflæse deres kroppes signaler. Uroen er udtryk for, at hjernen og sanserne søger underholdning, stimulans, udfordring, noget at arbejde med. Ligesom vi giver udtryk for sult ved mangel på mad, så giver hjernen udtryk for en mangel på indtryk.

De lege og aktiviteter, jeg foreslår herunder, er ikke hurtige løsninger, som får uroen til at gå væk på 5 sekunder. For det er ikke det, vi ønsker. Men legene kan hjælpe dit barn og jeres aften- og putterutiner.

5 forslag til fysiske lege, der dæmper motorisk uro

Pointen med alle disse lege er at give dit barns krop og hjerne de impulser, den har brug for. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan I imødekommer behovet for stimulans. En hurtig fodboldkamp med skiftende taktik og hurtige tacklinger eller et iskoldt styrtebad er ikke en god plan. Det er disse 5 lege derimod.

Gode tips er:

  • Skru ned for aktiviteter i højt tempo eller med mange skift.
  • Fokuser på lege, hvor barnet skal bruge sine muskler til at skubbe, hive, trykke og yde modstand. Modstanden er nemlig med til at stimulere muskel-led sansen. Muskel-led sansen er den primære sans, der for mange skaber motorisk uro.
  • Du kan læse mere om muskel-led sansen eller den proprioceptive sans i vores legeguide om sansemotorik her. Du kan også læse mere om at hjælpe børn med motorisk uro i dagtimerne i vores blogindlæg her.

Leg nr 1: Snup guldklumpen.

 Snup bolden afhjælper motorisk uro

Jeg er ret vild med at lave lege med de store gymnastikbolde eller peanut bolden, som barnet med hele sin krop skal holde på, mens du forsøger at trække det fra dem. Den store bold kan være en guldklump, som den frække røver prøver at snuppe.

Leg nr 2: Ase og mase

Leg med stor bold mod motorisk uro 

Selvom vi skruer ned for aktivitetsniveauet, behøver alting ikke være stille. En god ase og mase leg er nemlig også beroligende og får stimuleret kroppen godt igennem. En god ase mase leg er kampen om bolden, hvor man bruger en stor pilates bold og skal skubbe alt, hvad man kan på den.

Leg nr 3: Massage med faste tryk.

 Massage mod motorisk uro

For nogle børn er faste, rolige tryk og dæmpet musik en god måde at skabe ro i kroppen. Dine hænders tryk hjælper dit barns sanser til at forstå kroppens afgrænsninger. Vi bruger ofte massagebolde til at massere med, hvor de små pigge kan komme i dybden. Masser ikke hårdere end hvad din egen hånd kan lide, og hold øje med, om dit barn bryder sig om det. 

Leg nr 4: Klap den lille hund

Leg, at dit barn er en lille hund, der elsker at bliver klappet over hele kroppen. Det er ikke kun massage, der stimulerer muskel-ledsansen. Mange børn har også glæde af at blive klappet, som var de en lille labrador. De punktvise klap giver en anden type stimulanser, og nogle børn kan bedre lide klap end massage. 

Leg nr 5: Rullemarie

At blive rullet over en pilatesbold stimulerer muskel-ledsansen. Når man bevæger sig/bevæges henover bolden, vil kroppen nemlig mærke underlaget og tilpasse sig for ikke at falde. Man kan eventuelt bruge en bold med dupper på, som giver sanserne endnu mere at registrere og dermed giver lidt ekstra at arbejde med for barnets nervesystem.

Stor duttebold mod motorisk uro

Herunder kan du se en video om at afhjælpe motorisk uro ved sengetid. 

 

God fornøjelse med at få ro på den urolige krop og sove rigtig dejligt.

Kærlig hilsen Ann Helene Kristensen og Legeakademiet.

Related posts