Hvad er det geniale ved Numberblocks?

Hvem er Numberblocks
16. september 2022

Vi ruller den røde løber ud for de geniale Numberblocks

Når den stærke og grå "9" nyser, og det gør han ofte, er det med sådan en kraft, at der skyder en fræk Numberling ud af hans midte. Så er der pludselig en pink "8" og en rød "1" - to andre Numberlings  - på banen, som hver har deres egenskaber og personligheder. "9" er med sine 9 klodser (3x3) en lidt større udgave af den grønne "4" (2x2), altså en firkant med lige lange sider, men nu med "8" og "1", så ser figurerne anderledes ud. "8" kan nemlig strikke med alle sine 8 hænder og har superkræfter, og "1" er den første af alle Numberlings, altid glad og har tusindvis af ideer til, hvad man kan gøre og blive til. For 1 passer til jo alting. 
Er du med? 

Ikke helt?

Men din interesse er fanget, ligesom Legetanternes interesse blev fanget med det samme.
Det kan du være helt sikker på, at dit barns også vil være.
For Numberlings er tal med personlighed, der også kan synge, lege og bygge ting og sager. De er på YouTube, de har masser af aktiviteter i deres helt egen app, og der findes skønt Numberblocks legetøj, som vi har fået i nettet her hos Legeakademiet. 

Vi er dybt begejstrede og vil derfor bruge et helt blogindlæg på at give de fikse, frække, fascinerende og fantasifulde Numberlings et stort og varmt "Velkommen!"

Hvad kan Numberblocks i forhold til andet matematik-legetøj?

Hos Legeakademiet har vi i alle de mange år, vi har eksisteret, holdt øje med legetøj, der kan gøre det sjovere for børn at lære nye kompetencer. Det har vi gjort, fordi vi tror på, at børn lærer bedst gennem leg. I de senere år er den opfattelse blevet udbredt over hele legetøjsbranchen og i skoler og institutioner, hvor der i dag bruges mange forskellige måder at lære tal og bogstaver på. Den varierede undervisning betyder uden tvivl, at mange flere børn lærer mere. Hurra for det!

Vi har solgt alle mulige forskellige former for læringsredskaber gennem årene. Matematik med magneter og klodser, talbrikker, værdi-figurer, læringstæpper med tabeller, matematiske brætspil og ærteposer med tal. Vi vil påstå, at vi har set det hele. 

Så det er ikke småting, når vi siger, at Numberblocks er en virkelig gennemtænkt og veludført form for læringslegetøj, der bruger alle måder at lære på, så dit barn uanset kompetencer og interesser vil opdage, at det vitterlig kan være sjovt at lære matematik.

Hvem er Numberblocks?

Numberblocks er fysiske klodser baseret på Numberlings figurerne fra BBC-serien Numberblocks, har kørt på TV og YouTube i nogle år. Med Numberblocks kan dit barn selv bygge de forskellige Numberlings. En Numberling udgøres af et bestemt antal klodser, fx bygger dit barn Numberlingen ved navn "3", når 3 Numberblocks sættes sammen. Når dit barn sætter Numberling "4" og "5" sammen, bygger dit barn Numberling "9". 
Den særlige fidus ved Numberlings fremfor andet matematiklegetøj er, at hver Numberling har sin egen personlighed og særlige evner, der vokser ud af det tal, den repræsenterer. 

Hvad får mit barn ud af Numberblocks?

Når tal bare er tal i en bog, er det abstrakt. Det vil sige, at dit barn selv skal forestille sig, hvad 4 er. Måske I nogle gange tager kastanjer, appelsiner eller centicubes i brug, får I skal øve regnestykker. Det hjælper nemlig, at man fysisk kan SE tallene og SE, at 14 appelsiner er mere end 2 appelsiner. Og hvis jeg har 10 appelsiner, og du tager 3 appelsiner, så har jeg færre appelsiner. "Større end" og "mindre end" har også brug for at være fysisk, førend det går op for dit barn, hvad forskellen egentlig er. 

Du kan gøre tal fysiske på mange måder. Med Numberblocks kan du gøre mere end det, for tallene får også en personlighed, et navn, en farve og en historie. Jo mere handling og historie, et tal har, jo mere vil dit barn kunne huske det. 
Det er det, leg kan fremfor andre læringsmetoder eller læringsstile. Det demonstrerer Numberlings og Numberblocks til fulde. Leg er en måde at snige arbejdshukommelsen til at vige pladsen for en mere oplevelsescentreret måde, hvor dit barn i højere grad vil mindes en rigtig sjov leg end at kunne en talrække udenad. Eller rettere ikke kunne talrækken udenad, fordi den er så kummerlig kedelig. Du husker jo heller ikke selv på alt det kedelige og tilsyneladende ubrugelige info, du fik i sidste uge, vel? Nej, du husker det relevante og sjove. Det gør børn også.

Hvis du fx ser billedet ovenfor af Numberlingen "14", så er det jo en herlig fyr på skateboard. Kigger du nærmere, så kan du se, at 14 udgøres af en 10'er og en grøn 4'er. 
Der er en hel tegnefilmsepisode om "14", der handler om, at den vakse, grønne "4" drøner ind i "10" på et skateboard - og så bliver 4+10 jo til en ny "14", der nærmest er superstjerne på skateboard og synger en sang om at ville være skater, hvor han også tæller til 14. Man husker den seje med skateboardsangen bedre, end man ville huske, at 10+4=14.

Er Numberblocks på dansk eller engelsk?

Numberblocks serien er endnu ikke oversat til dansk. Den findes på engelsk og andre sprog, og Numberblocks har vundet både en BAFTA og et væld af andre priser på verdensplan. 
Selve legetøjet Numberblocks er fra Learning Resources - en af vores kæreste leverandører i Legeakademiet. De producerer fantastisk legetøj og læringsmaterialer, der altid er nytænkende  og tager anderledes læringsmetoder i brug for at gøre det muligt for alle børn uanset evner og niveau at lære nyt. Og legetøjet har ikke på den måde et sprog, for tal er jo universelle. Matematik er det mest forståede sprog på verdensplan. Vi kan tælle til 10 over hele kloden. Hvad vi kalder 10 er forskelligt, men værdien 10 er ens.
Derfor fungerer Numberblocks legetøjet så godt internationalt. 

Faktisk kom Alphablocks først - det vil sige, opfinderne af Numberblocks kom først på ideen om alfabetklodser, hvor hvert bogstav havde en figur. Det var en kæmpesucces, men var svært at brede ud internationalt, fordi bogstaver ikke er ens allevegne og er knyttet til talt og skrevet sprog. Det er tal ikke. 

Mange børn fra ikke-engelsktalene lande taler forstår en hel del engelsk ret tidligt i vores globaliserede verden, så dit barn vil formentlig ikke spekulere særlig meget over, at de animerede film er på engelsk. Men legetøjet er i hvertfald universelt og fungerer uanset om dit barn kan lidt engelsk eller ej. Vejledningen i æskerne med Numberblocks er på engelsk, fransk, hollandsk, tysk og spansk. 

Hvad er der i Numberblocks æskerne?

Når du køber en af æskerne med Numberblocks, kan I straks gå i gang med at lege. I kan bygge Numberlings, I kan lægge dem sammen til nye eller hive dem fra hinanden til andre Numberlings. I kan løse opgaver ved hjælp af opgavekortene. Der er klistermærker, ansigtskort, tegnekort og en masse Mathlink Cubes, som er de matematikklodser, der transformeres om til Numberblocks, når I klistrer ansigter på. For faktisk kom MathLink først - Numberblocks er en udvidelse af de velkendte MathLink Cubes, også fra Learning Resources. 

Du kan vælge mellem Numberblocks sæt fra 1-10 eller fra 11-20. Og så kan du altså finde en masse ekstra, gratis download opgaver og inspiration til mere Numberlingsleg og filmene på Numberlings hjemmeside. Alle filmene kan ses på BBC's TV kanal C-Beebies og på YouTube. 

Related posts