Hvad er krydskoordination? Det er sjove lege!

Krydskoordination er leg med baby
13. januar 2023

Vride, vende og dreje gør krydskoordination til en leg

Vi serverer pointen til at starte med - for i Legeakademiet må man gerne starte med at spise chokolademadden, hvis bare man så også spiser noget af det andet i madpakken. Så når du har guffet pointen, så læs videre, for der kommer masser af krudt og endda en skøn video længere nede.

Krydskoordination er ikke kun noget med at lære at kravle for at udvikle hjernen. Det troede du måske?

Krydskoordination sker, når vi roterer kroppen langs rygsøjlen. Det gør vi meget ofte. At tale om krydskoordination er at sætte ord på en måde at bevæge os på, som vi slet ikke tænker over. 

Et nyt ord til ordforrådet, måske?

Det er helt vildt, som ens ordforråd som forælder eksploderer. Man bruger ord, man aldrig før har overvejet relevansen af.

Fra gylpeklude og suttebrik over labyrintsans og grovmotorik til tigerspring og spejlneuroner. Og Pokémon, Motor Mille og Bluey bliver pludselig nærmest en del af familien. 

Sådan er livet som forælder - man lærer hver eneste dag, at man ikke ved alt. Som legetante og -onkel hos Legeakademiet lærer man også hver eneste dag!

Et af de ord, som kan få forældre til at ryste i bukserne, er krydskoordination. Man hører om det i de første uger og måneder med baby, hvor forældregrupperne kommer i gang, og hvor man begynder at sammenligne babyernes udvikling. Hvem kan hvad hvornår, og hvorfor kan Frode og Maggie mere end Hermione og Muhammad? Hvem triller først?

Så begynder I måske at tale om krydskoordination. I bliver måske vejledt i at føre babys venstre ben op til højre arm på kryds, for det skulle være godt for hjernen.

Måske læser nogen noget på nettet eller har hørt om det. Noget med, at det er meget vigtigt, for ellers kan barnet ikke lære at gå.

Eller var det at kravle?

At tale rent, måske?

Baby skal i hvertfald lære at kravle i en fart.

Hvis det er så vigtigt, hvordan har alle børn før i tiden så lært at gå uden at kende til krydskoordinationstræning? Hvad handler det lige om?

Hvad er krydskoordination?

Er krydskoordination noget svært, som forældre skal på kursus i eller gå til?

I dette indlæg har vi fået hjælp fra Ann Helene Kristensen, ergoterapeut og indehaver af Baby-steps.dk, til at give en helt nede på jorden-præsentation af begrebet krydskoordination.

Ann Helene har som nævnt simpelthen lavet en fakta-video om emnet, hvor du på 8 minutter kan berolige dig selv og resten af forældregruppen i forhold til krydskoordination.

Det er hverken svært eller indviklet, for det viser sig, at vi hver eneste dag gør tusindvis af krydsbevægelser uden at skænke det en tanke. 

Din baby er sikkert allerede i gang helt af sig selv. Langt de fleste lege involverer krydsbevægelse.

I videoen fortæller Ann Helene, hvordan du kan se krydskoordinerende bevægelser hos din baby, og hvordan du kan gøre det sjovt for dit lille barn og lidt større børn at lege med krydsbevægelser. 

Hvis du hellere vil læse lidt om begreberne hjernebjælke, krydsbevægelse og krydskoordination, så læs videre herunder.

Bevægelser, der roterer, er godt for dit barnBevægelser, der roterer, er godt for dit barn

Skal jeg træne krydskoordination med min baby?

Det kan være svært at vide, hvordan man leger med en baby, hvis man ikke har prøvet det før.

Får du at vide, at du skal træne med din baby, bliver det pludselig så alvorligt.

Mange forældre prøver i bedste mening at lægge baby på maven 15 minutter om dagen, uanset hvad baby siger til det. Det skulle styrke nakken, og det hjælper baby til at krybe og derefter kravle og krydskoordinere.

Men hvad nu, hvis det var en leg i stedet for træning?

I dette indlæg råder Ann Helene forældre til at lege med deres børn. Det skal være rart for begge parter. Mange forældre har glemt, hvordan man leger, og så er det måske nemmere at bruge "træning" som betegnelse for noget, der forståes som en "skal"-opgave. 

Prøv i stedet at lege. Se, hvad kroppen byder på af fis og løjer. Vær selv med. Krydskoordinering er godt for børn i alle aldre. 

Leg Twister, dans twist med sus i skørterne, bind balloner på fødderne med snor og gør det endnu sjovere at spjætte til musik.

Gem stop-uret til når du koger æg og nyd tiden med dit barn - det gavner jer begge to.

Leg er en virkelig god vej til at trives bedre, for vi bruger kroppen på mere kompliceret og integreret vis, når vi bevæger os med den motivation, kreativitet og nysgerrighed, der guider leg. Der er en verden til forskel mellem mekaniske bevægelser for bevægelsernes skyld og en leg. Leg giver bevægelser motiv og formål - og så er det sjovt. 

Læs med herunder i indlægget, hvor Ann Helene deler forslag til lege, der udvikler din babys krydskoordination, lege til din tumling og også lige et par legeforslag til det større barn og til dig.

Vip og gyng, tril og rul med dit barnVip og gyng, tril og rul med dit barn

Hvem er Ann Helene?

Ann Helene Kristensen er ergoterapeut, indehaver af www.baby-steps.dk og en vigtig del af Legeakademiets ekspertpanel, som vi er meget glade for at have med på holdet.

"Jeg er ergoterapeut og har specialiseret mig i børn indenfor normalområdet. Jeg arbejder hver dag med børn, forældre og omsorgspersoner for at skabe den bedste hverdag for dem. Med fokus på børns sansemotoriske udvikling driver jeg baby-steps.dk i København, hvor jeg hjælper jer til at give jeres børn de bedste forudsætninger for en sund udvikling. Du kan også følge min podcast her."

Krydskoordination er hjerneintegration - en kort forklaring.

Krydskoordination er det, vi udvikler, når vi udfører en krydsbevægelse.

En krydsbevægelse er en beskrivelse af, at begge hjernehalvdele er aktive og hjælpes ad med at løse en motorisk opgave. De to hjernehalvdele integreres.

Baby skal have lov til at sanse så meget som muligt, prøve sig frem, bevæge sig frit på maven, ryggen og siden, være nysgerrig og eksperimentere med at orme sig i alle retninger uden at være begrænset af et eller andet sidde- eller ligge-redskab, der ofte passificerer baby på tidspunkter, hvor der er energi til at lege. 

Mange anbefaler forældre at træne krydsbevægelse med de små babyer for at skabe en stærk hjernebjælke hos det lille barn. Hjernebjælken er den struktur, som deler de to hjernehalvdele fra hinanden og skaber forbindelse imellem dem. Den er fuld af nervetråde, der som højspændingskabler skaber kommunikation mellem de to hjernehalvdele. 

I virkeligheden er krydsbevægelser en fast del af stort set alle vores bevægelser. Din baby er allerede i gang med krydsbevægelser i større eller mindre grad helt automatisk.

MR scanninger viser, at selv ved bevægelse af vores venstre arm, er der hjerneaktivitet i begge hjernehalvdele.

Man kan stadig styrke samarbejdet mellem de to hjernehalvdele ved at sikre en stærk opbygning af hjernebjælken, som skaber forbindelse mellem aktiviteten i den ene side og i den anden side. Det gør vi gennem rotationer om rygsøjlen.

Det er altså ikke berøringen mellem de to kropsdele, der skaber forbindelsen mellem de to hjernehalvdele. Det er ikke højre fod til venstre albue. Hvis det var berøringen, så ville at klappe i hænderne også være en krydsbevægelse, og det at kravle ville ikke (medmindre man virkelig kravler skørt). Forbindelsen skabes ved rotation langs rygsøjlen. Det sker fx. når vi bevæger arme og ben uafhængigt af hinanden. Så skal vi kæmpe lidt med at holde balancen, og så kommer rygsøjlen på roterende arbejde.

Når baby løfter den ene balle eller skulder, er det en rotation. Mange babyer er så spaghetti-agtige, at de sagtens kan putte en fod i munden uden at rotere - så der skal måske lidt hjælp til i starten.

Ideer til lege med din baby, der endnu ikke sidder selv

Læg dig foran din baby og fang dit barns opmærksomhed med noget spændende babylegetøj.

Lad den opmærksomhed føre dit barn til at bevæge sig. Tril det frem og tilbage foran baby eller ned langs den ene side. Op over hovedet, ned igen. Langsomt - for dit lille barn kan ikke følge legetøjet med øjnene i høj fart. Det tager tid.

Dit barn bruger tid på at lære at lytte og se, bearbejde indtrykkene, tænke over, hvordan man bevæger hovedet og øjnene i den rigtige retning, og til sidst bevæge resten af kroppen. 

Legene kan være:

-    Liggende på ryggen og cykle ben

-    Liggende på ryggen hvor vi løfter numsen op over kroppen og let til siden

-    Liggende på ryggen med balloner om futterne, som gør at man basker hele kroppen

-    Liggende på ryggen og lægge an til at rulle - måske med din hjælp med en rolig hånd

-    At rulle fra ryg til mave, eller tilbage igen

 

Og det kan være en lille leg med at hænge på hovedet i kort tid og dreje sig efter legetøjet.

Ideer til din store baby som sidder selv, eller til din tumling

Hvad så med de store babyer? Ja, de ruller jo på livet løs og får faktisk i deres almindelige bevægemønster rigtig mange rotationer ind.

Prøv at invitere til lege med din baby, hvor I udfordrer krydsbevægelserne. Det kan være siddende lege, hvor der skal stables klodser, og klodserne ligger på hver side af dit barn. Så skal dit barn vende sig til venstre for at tage klodsen, og stille den på højre side, hvor tårnet står.

Det kan også være kravlelege henover ting, ind igennem tunneller, eller at kravle i fuld firspring efter en bold.

Ideer til dig og alle unger, der både, løber, hopper og danser

Vi har brug for bevægelighed for at holde hjernen ved lige. Mental træning kan ikke stå alene, for hjernen er en del af kroppen.

Så her er de bedste tips til både inde og udelege for dig og dine børn.

Først vil jeg gerne lige snakke om køretøjet Swingcar. Min søn får næsten ikke lov til at køre på den, det vil jeg nemlig. Teknikken i at skulle lave store sving og få friktionen til at køre Swingcar fremad er genial, og min krop og hjerne elsker at ræse rundt på den.

Her får man i øvrigt virkelig rotationer for pengene, for det er rotationerne, der driver den fremad!

Swingcar er genialt til krydskoordinationSwingcar er genialt til krydskoordination

Krydsbevægelser med motorikplader og Twister

Vi leger også med de her mega sjove Twister lignende plader, hvor vi kommer ud i gakkede stillinger, men også får leget med både farver og former i genkendelsesleg. Perfekt til en regnvejrsdag i øvrigt. Og garanteret sved på panden. Yoga kan være fint og sansestimulerende efter en presset dag, men de her sjove lege er altså et værdigt alternativ, hvor du ikke behøver at følge en video først.

Motorikplader til TwisterMotorikplader til Twister

Squigs som dit barn skal række ud efter og rotere

En anden klassiker som er ret populær herhjemme er Squigz. Vi har lavet en lille leg ud af at hente dem fra skabet på enten en forhindringsbane, eller et rullebræt, og så sætte dem op her .

Se eventuelt videoen hvor vi kommer med masser af fifs til sjove Squigz lege.

En ekstra bonus på Squigz er, at de ligesom Magna-Tiles stimulerer noget så lækkert på vores evne til at tilpasse kraft. Når de suger sig sammen, skal man trække hårdt, og når de slipper, skal man stoppe med at trække. Vores hjerne elsker den slags lege, hvor tilpasning er i fokus.

Dit barn har godt at rotere i kroppenDit barn har godt at rotere i kroppen

Til sidst, som lovet: Her er min video om krydskoordinering. God fornøjelse!

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published