Hvilken legesand er bedst, og hvad er magisk sand lavet af?

Hvad er magisk sand lavet af?
16. marts 2023

Bliv klog på magisk sand

Magisk sand er efterhånden en hel del forskellige former for legesand, der på hver sin måde er lækkert at røre ved, forme, mase, presse, lade løbe og klemme sammen i hænderne - og helt perfekt til sanseleg.

Førhen da Legetanterne var små havde vi kun modellervoks og sandkassesand at vælge imellem, og så måtte vi ellers improvisere med at lave mudder eller mase fingrene ned i en død vandmand, hvis der skulle mere flydende materiale til. Det er stadig sjovt, men måske ikke lige praktisk altid.

Hos Legeakademiet har vi i dag flere slags legesand/magisk sand som Kinetic Sand og andet moderne modellerbart sansemateriale i shoppen.

Og vi sælger virkelig meget af det. Både til de voksnes urolige hænder og til børnenes sansestimulerende og fantasifulde leg.

Er magisk sand fyldt med problematiske sager?

Vores dygtige Legetanter i kundeservice oplever, at mange kunder gerne vil vide mere om, hvad legesand mon indeholder. Det er jo ikke et materiale, man lige går ud og finder ude i naturen. Det er helt tydeligt kunstigt fremstillet, og så kan man jo godt blive lidt bekymret. Særligt, når det er noget, som vores elskede børn sidder og krammer og klemmer i timevis.

Der er dog ingen grund til bekymring. Vi har undersøgt sagen til bunds. Det gør vi altid, når vi beslutter os for at tage sansesand og andet nyt legetøj ind i Legeakademiets webshop. Som dansk webshop er vi dels underlagt meget stram lovgivning, som (heldigvis) pålægger os at checke, at legetøjet har den rigtige aldersgodkendelse og ikke indeholder skadelige stoffer. Dels vil vi Legetanter og Legeonkler aldrig sælger vores kunder legetøj, som vi ikke selv ville give vores egne unger at lege med.

Er der mikroplast i Kinetic Sand?

Nej. Der er ikke mikroplast i Kinetic Sand købt hos Legeakademiet - heller ikke i vores varianterne med glitter i, som ellers nok kunne få nogen til at løfte et lidt skeptisk øjenbryn. 
Vi har kontaktet producenterne af vores øvrige typer af legesand for at blive klogere på, om der er mikroplast i disse. Så snart vi ved mere, skriver vi det her. 

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at mikroplast ikke er ulovligt i legetøj og kreative materialer. Derfor vil legesand med et indhold af mikroplast ikke være ulovligt i følge gældende lovgivning.

Bliver det ulovligt, vil vi naturligvis ophøre med at sælge produkter med mikroplast i, og vi vil med vores spørgsmål forsøge at påvirke vores leverandører til at producere legetøj og kreative materialer som legesand uden mikroplast. 
At spørge til indhold af mikroplast i legetøj og kreative materialer er noget nyt for os, ligesom det for mange år siden var noget nyt at skulle spørge til ftalater og parabener.

Vi bliver hele tiden klogere, og du kan altid regne med, at vi når til bunds i vores søgning efter korrekte informationer og deler dem med dig, så snart vi ved mere. 

Det meste mikroplast i havene, som er den primære årsag til bekymring, menes i følge Miljøstyrelsen at komme fra slitage på bildæk og dernæst fodtøj med plastiksåler, hvor småbitte stykker plastik sætter sig på asfalten og dernæst skylles væk og ender i vandmiljøer. Du kan læse mere om emnet hos Miljøstyrelsen her.

Du kan læse mere om vores bæredygtighedsstrategi Grønnere valg her.

Er der mikroplast i magisk sand?Er der mikroplast i magisk sand?

Hvad er legesand?

Legesand eller magisk sand er noget andet end strandsand og sandkassesand. Det magiske sand er nemlig små bitte sandskorn af enten keramik eller sten, som klæber sammen uden at blive helt fast. Resultatet er en helt perfekt konsistens af blødt legesand, der er hygiejnisk og antibakterielt og nemt kan støvsuges op. 

Hvad kan man bruge magisk sand til?

Magisk sand som fx Kinetic Sand kan klemmes i facon, glide fra hinanden igen, bevæge sig, knække og du kan skære i det.

Legesandet fås i mange flotte farver (og med glimmer), og man kan også få mange forskellige redskaber til at forme og lege med det.

Det er en virkelig god måde at finde ro i vores travle liv, og både børn og voksne nyder at sidde og nulre med legesand.

Vi Legetanter og Legeonkler har selv både Kinetic Sand, Mad Mattr, Playfoam Sand og modelleringssand liggende i bakker nær vores skriveborde, så vi kan nulre med det, når vi lige skal ned i kroppen og lade tankerne vandre. En lille pause, hvor følesansen stimuleres, giver frisk luft i hovedet og plads til gode ideer.

Vi kan varmt anbefale at have sansestimulerende legesand liggende fremme, så man lige kan tage en nulre-pause.

Til børn er legesand og magisk sans en herlig måde at stimulere finmotorikken på. Den kan du læse mere om her.  Du kan også læse mere om at stimulere sansemotorikken her.

Hvilken legesand er bedst?

 • Kinetic Sand er blødest at nulre med.
 • Modelleringssand mere til at bygge med, men kan stadig flyde.
 • Mad Mattr er det mest stabile legesand, der flyder mindst.
 • Playfoam Sand minder om Modelleringssand og kan både flyde og bygges med.

Du kan læse mere om de forskellige varianter af magisk sand og hvilken legesand, der er bedst til hvad, længere nede i blogindlægget.

Hvad er legesand lavet af?

Nu kommer vi til sagens kerne. For hvad er det egentlig, der gør, at både Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad Mattr både er fast og flydende, ikke tørrer ud og er hygiejnisk?

Alle typer legesand hos Legeakademiet er CE-mærket. Det betyder, at der er helt styr på ingredienslisten CE-mærket er importørens udtryk for, at indholdet lever op til EU-lovgivningen. Så allerede ved at konstatere, at både Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad Mattr er CE-mærket, kan du sænke skuldrene en smule. 
Men vi går lige et skridt længere. 

Det er lidt forskelligt, hvor meget producenterne er de forskellige typer legesand vil oplyse om deres opskrift på legesand, men de er alle underlagt samme stramme lovgivning, så de er blevet gennemchecket af myndighederne. Men da opskrifterne jo er patenterede, så er de ikke forpligtet til at offentliggøre alle ingredienser. 

 • Alle typer legesand (Kinetic Sand, Modelleringssand, Playfoam Sand og Mad Mattr) er fremstillet af små sandskorn eller af meget fint keramisk pulver. En enkelt type af Kinetic Sand er af decideret strandsand og er grovere sandskorn for en lidt anderledes sanseoplevelse.
 • Det er derefter tilsat en lille bitte smule klæbemiddel og andre tilsætningsstoffer, som lever op til gældende lovgivning om legetøj og kreative materialer.
 • Alle typer af legesand er uden parfume, uden BPA, uden ftalater, uden allergener og uden kasein (mælkeprotein, som 2-3 % af børn udvikler allergi overfor). Vores legetøj følger altid lovgivningen for sikkerhed, hvor kravene i Danmark og EU heldigvis er strenge.
 • Du bør ikke blande de forskellige typer af legesand/sansesand, netop fordi de ikke har fælles indholdsfortegnelse.

Hvad er typisk ved Kinetic Sand?

 • Kinetic sand er det blødeste af alt vores legesand. Vær dog opmærksom på, at vi har en enkelt type af Kinetic Sand, der er af grovere strandsand. 
 • Det er sansestimulerende og meget dejligt at have i hænderne.
 • Kinetic Sand er ikke så velegnet at modellere med, hvis man vil have faste elementer at bygge af. Når man former fx en klods af Kinetic Sand, vil den løbe fra hinanden.
 • Kinetic Sand fås i mange forskellige mængder og farver, og der er meget værktøj og mange redskaber til.
 • Kinetic Sand kan påvirkes af varme, og det bliver let klistret. Hvis det sker, skal du lade det ligge og tørre, så bliver det fint igen.

Du finder vores kategori med Kinetic sand her.

Du kan se en video af det bløde Kinetic Sand herunder: 

Hvad er Modelleringssand?

 • Modelleringssand er også legesand med en levende egenskab.
 • Det er lidt mindre flydende end Kinetic Sand, og lidt mindre fast end Mad Mattr.
 • Du kan faktisk bruge det Modelleringssand til at konstruere med og til sansestimulering.
 • Det fås ikke i ret mange forskellige mængder eller sjove farver, men vi er meget begejstrede for Modelleringssand og dets alsidige egenskaber.

Du finder vores udvalg af Modelleringssand her

Hvad er Mad Mattr?

 • Hvis du gerne vil kunne bygge mursten, geometriske figurer eller andre mere formstabile ting af jeres legesand, som samtidig  kan formes til helt nye ting, så er det Mad Mattr, du skal kigge efter.
 • Mad Mattr er det mest formstabile legesand af alle de typer, vi har.
 • Mad Mattr kan skæres ud, krammes og formes, helt som du vil. Det kræver dog lidt flere fingerkræfter at kramme med end Kinetic Sand.
 • Det kan stadig vokse og glide og er skønt at lege med.
 • Mad Mattr kan blive hårdt med tiden, og der er lidt forskel på konsistensen af de forskellige farver (hvorfor ved vi ikke).
 • Mad Mattr bliver blødere, når man har det i hænderne. Der findes mange farver og redskaber til Mad Mattr.

Du finder vores Mad Mattr sortiment her.

Du kan se en video af det sjove Mad Mattr herunder:

Hvad er Playfoam Sand?

 • Hvis du gerne vil både nulre og modellere i et rimeligt fast legesand, der også kan flyde fra hinanden, så er Playfoam Sand en god vej at gå.
 • Minder mest om Modelleringssand i konsistens og er en mellemvej mellem det meget levende Kinetic Sand og det mere faste Mad Mattr.
 • Da Playfoam Sand er fra leverandøren Educational Advantage, er fokus på STEM-aktiviteter, der lærer børn om fx bogstaver, tal og former. Til flere sæt med Playfoam hører der derfor udstikkere og stempler med.
 • Playfoam Sand er meget fint og bliver næsten helt glat, for man fx ruller det ud. 
 • Du finder alle vores varianter af Playfoam Sand her.

Vi håber, at du nu er lokal mester i magisk sand og ved lige præcis, hvilket legesand, du skal købe til at nulre, trække i stykker, forme, bygge eller modellere med. 

God fornøjelse med sansesandet.

Se hele vores udvalg her.

Related posts