Indsamling af udtjent dantoy legetøj

Indsamling af udtjent dantoy legetøj
15. august 2024

Fra skrot til flot: Brugt dantoy legetøj kan blive til nyt

Normalt skriver vi bloindlæg til alle med interesse for børns leg og udvikling. Men dette skiller sig lidt ud, for det er især relevant for dig, der arbejder i en kommune eller daginstitution, er klyngeleder eller sidder i bestyrelsen i dit barns institution. Eller hvis du kender én der gør.

Og hvorfor så det? Jo fordi dette blogindlæg handler om, at dantoy indsamler slidt og ødelagt dantoy legetøj og producerer nyt legetøj ud af det. Og det gør de mest i samarbejde med kommuner og daginstitutioner.

Det udtjente legetøj, knækkede skovle og scootere uden hjul kan nemlig blive til spritnyt legetøj - og vi fortæller i dette indlæg hvordan.

Take Back: dantoy samler ødelagt legetøj ind

Den danske virksomhed dantoy, som har produceret plastiklegetøj i over 50 år, har en nem måde at skabe nye skovle, spande og vandkander ud af det gamle.

Kampagnen hedder "Take Back" og går ud på, at dagtilbud og kommuner kan kontakte dantoy til at hente det slidte og ødelagte dantoy legetøj. Så prik lederen i børnehaven på skulderen eller del vores indlæg, hvis du kender én, der er ansat i kommunen. 

Sidder du som privatperson og vil være med i initiativet, kan du også tage fat i dantoy og høre om mulighederne.

Den Take Back-ansvarlige hos dantoy hedder Mette Matthiasen og du kan skrive og høre mere på [email protected]

Er du nær Randers, så er det endnu nemmere at være med: Du kan nemlig aflevere ødelagt dantoy legetøj hos Randers genbrugspladser.

Hvem er dantoy, og hvad gør de for miljøet?

Vi Legetanter har før slået på tromme, kippet med flaget og blæst fanfare for initiativer, der med opfindsomhed og fantasi gør en positiv forskel. (Læs fx her på bloggen, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev). Vi har også fortalt om dantoy før, for det er faktisk de færreste, der er klar over, at det danske firma producerer legetøj, der er både:

  • ISO-certificeret
  • svanemærket
  • fremstillet af genanvendeligt PP og PE plast
  • og endda kan vaskes ved 70 grader.

dantoy har i mange år lavet svanemærket legetøj. Det betyder, at deres plastikproduktion skal overholde skrappe miljømæssige krav.

  • dantoy har serien Green Bean, hvor legetøjet er fremstillet af genanvendt, svanemærket plastik fra deres egne legetøjsproduktion.
  • dantoy-serien BIO er fremstillet af bioplast, som er et råmateriale lavet af 90 % sukkerrør og godkendt til også at bære svanemærket.
  • Vores begejstring fortsætter med Blue Marine serien, der er produceret af omsmeltede net og reb fra fiskeindustrien. Denne serie kan af gode grunde ikke svanemærkes, da man ikke kan spore plastens oprindelse.

Som noget ekstra er dantoy en del af Operation Clean Sweep. Virksomheden forpligter sig dermed til at

  • genanvende mere plast i deres produktion
  • facilitere indsamling af plastaffald til genanvendelse
  • informere om konsekvenserne af plastforurening
  • have nye mikrofiltre i afløbene, der forhindrer plastikgranulat i at sive ud i havet
  • uddanne i at indsamle, rengøre og genanvende plastik
  • gennemføre årlig egenkontrol af, hvordan det egentlig går i dantoy med at genanvende plast og undgå plastudslip.

Hos Legeakademiet har vi et kæmpe sortiment af det klassiske legetøj fra dantoy, og vi sætter stor pris på dantoys innovation og ansvarlighed. Og vi vil også gerne sende et kald ud til kommuner og dagtilbud om, at dantoy plastik-legetøj kan få nyt liv ved at forblive i cirkulation lokalt i stedet for at skulle sorteres i et stort genanvendelsesanlæg.

Hvorfor kun dantoy legetøj?

Det ville være helt fantastisk, hvis dantoy kunne skabe nyt legetøj ud af alverdens udtjent plastlegetøj. Men dantoy er svanemærket og kan derfor kun garantere, at det nye legetøj også er svanemærket, hvis alt det indsamlede legetøj er fra dantoy.

Kun ødelagt dantoy legetøj

dantoys plastiklegetøj er solidt og kan bruges i mange år. Så hvis det ikke er gået itu, skal det ikke sendes til Take Backs indsamling men sælges eller gives videre til andre børn. Men afsted med det til dantoy, hvis tuden er brækket af dantoy vandkanden eller spanden er revnet.

Kan private aflevere legetøj til indsamlingen?

Du er velkommen til at kontakte Mette fra dantoy og høre om mulighederne for at indsende ødelagt dantoy legetøj. Eller prøv at høre din kommune eller i dit barns institution, om de vil deltage i indsamlingen. Måske er det netop dit initiativ, der sætter gang i en indsamling nær dig. 

 

Tips til at gøre dit barns plastiklegetøj mere miljøvenligt

  • Lad brugt men brugbart legetøj gå i arv eller sælg det videre i stedet for at smide det ud. Så bruger du færre af de dyrebare ressourcer, som vi er nødt til at lære at spare på.
  • Et af de vigtigste råd til at gøre leg miljøvenlig er faktisk at købe mindre legetøj og dele det, vi allerede har.
  • Smid ikke plastlegetøj i skraldespanden eller i småt brændbart. Så frigives den co2, der er bundet i plastikken, ved at den bliver brændt, og der skal bruges flere ressourcer og mere co2, når nyt legetøj skal produceres.
    Smid i stedet det ødelagte plastlegetøj i plastcontaineren. Så genanvendes så meget af plasten som muligt.
  • Pas godt på dit barns legetøj. Lad det ikke ligge udenfor og vis dit barn, hvordan man passer på det, så det holder længere. Det meste af dantoys legetøj er UV-resistent og bliver ikke skørt af at ligge udenfor, men det gælder langt fra alle typer plastiklegetøj.
  • Vælg ting og legetøj af plastik fra producenter, der er en del af Operation Clean Sweep. Så ved du, at virksomheden tager ansvar for produktionen, genanvender restplast og ikke udleder plastikaffald.  

Forhåbentlig spreder dantoys gode ide med omstøbning af gammelt legetøj sig, så mere legetøj kan trylles fra skrot til flot.

Du kan læse mere om dantoys arbejde med FN's Verdensmål her.

Er plastik-legetøj noget skidt?

Det er nemt at komme til at tro, at plastik er dårligere for miljøet end fx metal, glas, bio-plast og træ. Men det er ikke så enkelt.

Hvert materiale har sine fordele og sine ulemper. Uden plastik er hygiejne i sundhedssektoren fx umulig at forestille sig (det indgår i uoverskuelige mængder af engangsudstyr), ligesom plastik er fuldstændigt afgørende i tekniske dele af byggeriet (fx lette vindmøllevinger og computere), og det er holdbart, billigt at transportere og nemt at forme helt som man ønsker.

Det bedste vi kan gøre er ikke at droppe plastik. Det er til gengæld at nøjes med at bruge plastik, når det er det bedste valg, og sørge for at genanvende det ved at affaldssortere og sikre, at der alle steder er teknologi og logistik til at genanvende det. Det kræver særlige anlæg, og i dag er det desværre langt fra al plast, der genanvendes.

Derfor er dantoys "Take Back" et stort skridt i den rigtige retning, for når virksomhederne selv tager affære, kan der virkelig ske ting og sager.

Læs mere på FAQ'en hos Plast.dk.

Related posts