Lær at ride på kæphest. 10 fordele og 3 sjove lege

Lær at ride på kæphest. 10 fordele og 3 sjove lege
1. maj 2023

Hvorfor er kæpheste blevet populære?

Legen med kæpheste har fascineret børn i årevis - måske har dine bedsteforældre eller oldeforældre også haft en kæphest som tro følgesvend. 

Men hvorfor er de blevet så populære i dag? Hvor kan man gå til kæphest? Og hvad kan man egentlig lege med en kæphest? Det finder vi ud af i blogindlægget her. Så sæt dig i sadlen, grib tøjlen og bliv klogere på kæpheste.

Det startede i Finland

Hobby Horse startede i Finland og blev især populært og kendt som følge af Selma Vilhunens morsomme og rørende dokumentarfilm "Hobbyhorse Revolution". Filmen følger tre teenagere, der møder fordomme om deres passion for kæpheste, men som ikke lader sig slå ud. 

Hobbyhorse Revolution er også navnet på den finske forening af kæphesteryttere, som hurtigt voksede i takt med, at børn og unge læste om fænomener på bl.a. debatfora.

Flere tusind børn og unge i Finland har i dag en kæphest og landet har afholdt verdensmesterskaber, holder et nationalt kæpheste-stævne og en række regionale konkurrencer. 

Og trenden er også kommet til Danmark.

Hos Legeakademiet kan vi mærke, at det er blevet enormt populært at lege med kæphest. Der er rift om hestene og om tilbehør som spring og hovedtøj. Og det er der god grund til.

Det er sjovt at ride på en kæphest. Det sætter gang i forestillingsevnen og samtidig er det godt for konditionen og kropsbevidstheden.

Kæpheste kan bruges til rolleleg, hvor man kan lege cirkusartist, prinsesse, ridder eller måske cowboy, der rider ud på eventyr i de store vidder. 

Men det er især som en sportsdisciplin, at kæphesten er blevet populær. Sporten med kæpheste kaldes for Hobby Horse, og der er et stort fællesskab hos udøverne. De mødes til fælles træning, stævner, mesterskaber, ridelejre og shows landet over og finder hinanden på sociale medier eller på rideskolerne.

Er du nysgerrig omkring, hvad man kan lave og lege med en kæphest, så scroll længere ned. Her skriver vi om, hvad man kan lave med en kæphest, og forslag til 3 sjove lege.

Hvad får mit barn ud af at få en kæphest?

Vil dit barn gerne have en kæphest eller gå til Hobby Horse? Så kan du glæde dig over, at dit barn får motion og kan blive en del af et fællesskab, hvor der kan opstå nye venskaber.

Det styrker grovmotorik, timing og koordination, når dit barn træner benarbejde og spring. Måske er der også et program, der skal huskes udenad. Til Hobby Horse konkurrencer og shows er rytme, ynde og godt benarbejde også i fokus - ligesom til et rigtigt hestestævne eller som når man går til gymnastik eller dans.

Kæphesten vil også gerne plejes, passes og have et flot navn. Den bliver måske striglet og får flettet manen. Uanset hvor god den er til spring, så bliver kæphesten glad for at være velfriseret og få en sprød gulerod. Den del af legen styrker dit barns empati. Måske leger dit barn, at kæphesten er bange for edderkopper eller elsker en særlig dressurdisciplin ekstra højt. 

10 fordele ved at gå til Hobby Horse

  • Det er sjovt at ride på kæphest
  • Dit barn får god motion og en stærkere krop af at ride kæphest
  • Alle kan være med på deres eget niveau
  • Dit barn kan lave sin egen kæphest, låne en på rideskolerne, eller I kan købe én blandt vores store udvalg af flotte, livagtige kæpheste
  • Man kan ride discipliner fra dressur på sin kæphest
  • Dit barn kan få nye venskaber gennem sporten
  • .. og blive en del af et passioneret fællesskab
  • Man kan deltage i konkurrencer og opvisninger
  • Bliver man rigtig god, kan man deltage i nationale eller internationale stævner
  • Hobby Horse er en inkluderende aktivitet. Det er billigere end at gå til "almindelig" ridning og giver langt færre skader. Desuden kan nybegyndere og børn med særlige behov være med uden introduktion.

Kan man gå til kæphest i Danmark?

Ja. Der findes flere steder landet over, hvor du kan gå til kæphest eller Hobby Horse.

Interessen for at gå til kæphest i Danmark boomer, og siden 2020 har Hobby Horse som sportsgren hørt under Dansk Ride Forbund. Forbundet startede dengang et projekt for at sikre, at rideklubberne tilbyder kæphest som en aktivitet.

Dansk Ride Forbund har lavet en liste over de klubber og foreninger, der tilbyder kæpheste aktiviteter. Tjek listen og se, om en af dine nærmeste rideklubber tilbyder, at man kan gå til kæphest dér. Eller søg efter grupper på Facebook eller efter andre ryttere på Instagram at mødes med.

Ryttere kan lære af kæpheste

Hos nogle vil kæphest være første skridt til at blive pony- eller hesterytter. Faktisk kan det være en fordel at stare med at lave ride-øvelserne til fods og eventuelt med en kæphest, inden man både skal styre hesten og huske øvelserne.

Psst: Etablerede ryttere ses også løbe rundt på banen, når de træner et dressur-program. Dog har vi ikke spottet dem med kæpheste (endnu). 

Kan man kombinere kæphest og "almindelig" ridning?

Ja, der er flere, der både rider på kæpheste og levende heste. Man kan også vælge at fokusere på sin interesse for Hobby Horse.

Hvad koster det at gå til kæphest?

Prisen for at gå til kæphest er meget forskellig fra rideklub til rideklub. Nogle steder har træning en gang om måneden og tager måske 25-30 kroner per gang. Andre mødes hver uge og tager omkring 250 kroner per måned. Andre steder igen har et årligt kontigent. Kontakt den nærmeste rideklub med kæphestetræning og spørg, hvad koster det at gå til kæphest hos dem.

Hobby Horse - mindre farligt end en levende hest

"Du må aldrig gå bagom en hest". Det er nok én af de første læresætninger, man får at vide, når man er nær heste. 

Men det kan nu også være farligt at ride - også for garvede ryttere, som oplever at blive kastet af og måske skal en tur på skadestuen med knubs eller mere voldsomme skader. 

Der er Hobby Horse en langt mere fredelig fornøjelse. Kæphesten stejler ikke og bliver ikke bange, hvis der pludselig kører en traktor forbi - med mindre rytteren synes, at det er netop den personlighed, hesten skal have.

Trav, gallop og spring på kæphest giver højst et par blå mærker. En kæphest er derfor værd at overveje som hobby for dit hesteglade barn, hvis det føles lidt for usikkert at skulle ride på et stort, levende dyr. 

Kæphest er langt billigere og mere tilgængeligt end at gå til ridning

Ridning er ikke ligefrem en billig hobby, og mange børn har måtte opgive drømmen om at gå til ridning eller at få sin egen hest. 

En kæphest er et langt billigere alternativ. Den vil gerne pyntes med fint seletøj, men den kræver ikke foder eller dyr opstaldning. Og man kan sagtens tage til ridestævner på kæphest. 

For børn med særlige behov kan en kæphest være en måde at opfylde drømmen om at gå til ridning eller have sin egen hest. Det er selvfølgelig ikke det samme, men følelsen af at passe hesten og eventuelt have et sammenhold med andre om at dyrke interessen for heste eller dressur er i høj grad til stede med en kæphest.

Hvad kan man lave på en kæphest?

  • Deltag i træning sammen med andre kæphest-entusiaster
  • Se dressur og prøv efterligne øvelserne på kæphest
  • Lav egne dressurprogrammer, hvor det går ud på at planlægge en rækkefølge og huske den bagefter
  • Leg "Kongens efterfølger" hvor man på skift viser en øvelse, som de andre skal efterfølge
  • Lav en springbane eller dressurbane og løb den på tid
  • Træn piruetter og galop-changementer
  • Pynt hestene med "rustninger" og leg ridderturnering 
  • Byt kæphest og rid med den andens hest, som måske har en helt anden personlighed. Måske er den andens kæphest bange for røde blomster eller meget glad for isvafler. 
  • Lav ringridning
  • Flet manen eller sæt den som en rosenknop. Kæpheste har masser af tålmodighed, når de bliver friseret
  • Lav military, hvor man rider i naturen og springer over naturlige forhindringer
  • Deltag i en kæphest konkurrence eller arrangér dit eget lille eller større stævne
  • Vær fx med til ponygames: Til ponygames har man stafet-konkurrencer med to hold, som dyster om at komme først og løse opgaver undervejs, mens de hepper på hinanden
  • Dyst i højdespring 
  • Lav kapløb og del rosetter ud til de hurtigste kæpheste.

Kæphest konkurrence

Kæphest konkurrencer bliver mere og mere udbredt i Danmark, og det er én af de hurtigst voksende sportsgrene i Europa. I 2021 blev der afholdt 37 Hobby Horse stævner i Danmark.

Kan dit barn lide at konkurrere eller møde andre med samme interesse, er det med at komme afsted og prøve det af. Dit barn behøver i hvert fald ikke at føle sig alene med sin interesse for kæpheste. 

I dag bliver kæphest konkurrencer afholdt både som selvstændig aktivitet og som et arrangement i forbindelse med et klubstævne eller elevstævne. Det er forholdsvist nemt og omkostningslet for rideskoler og klubber at afholde et kæphest stævne. Her kan eleverne prøve at være med og dyste på sådan et stævne. 

3 sjove lege med kæphest

1) Vandstafet

I skal bruge: 2 decilitermål/kopper eller lignende, to ens klare beholdere og 2 baljer fyldt med vand

  • Rytterne bliver delt i to hold og stiller op på række
  • Lige langt væk fra start står de to baljer med vand. En rytter fra hvert hold rider ned til baljerne og fylder sit decilitermål med vand
  • På vejen tilbage til holdet står de to beholdere - en til hvert hold, som skal fyldes med vandet
  • Det gælder så om at få fyldt mest vand i holdets beholder inden for den fastsatte tid. Sæt tiden, så alle på holdene når at komme igennem banen mindst 1 gang.

2) Alle mine kyllinger 

Kender du den gamle fangeleg? Den fungerer glimrende på kæphest

  • Hønemor står i den ene ende af banen og kalder på sine kyllinger 
  • Kyllingerne står i den anden ende og skal nu løbe ned til hønemor uden at blive fanget af ræven, som står i midten af banen
  • Bliver man fanger af ræven, bliver man til en ræveunge, der hjælper rævemor med at fange kyllinger.

3) Ærteposeræs 

I skal bruge en bunke ærteposer og en spand.

  • Rytteren får en ærtepose og rider ned til vendelinjen. Her står der en spand, som rytteren skal kaste ærteposen ned i. Rammer man forbi, må man samle op og prøve igen
  • Rytteren rider derefter tilbage til start. På vej tilbage ligger bunken med ærteposer, hvor rytteren tager én og giver den til næste rytter, som så tager sin tur.
  • Lav eventuelt to hold, som kan dyste om at blive først færdig.

Psst: En fjerde leg kunne være at lege kædefangeleg, hvor den der bliver fanget skal holde fast i fangerens kæphest. Det styrker deltagernes samarbejdsevne at ride sammen i en længere og længere kæde. 

Kæphest udstyr - hvad skal man bruge til Hobby Horse?

Er dit barn interesseret i at få en kæphest eller gå til Hobby Horse? Du kan starte med at finde ud af, om der er kæphestetræning på din nærmeste rideskole. Dér kan man typisk låne en kæphest og prøve interessen af. Til de fleste kæpheste konkurrencer er det også muligt at låne en kæphest, hvis man ikke har sin egen. 

En vigtig del af Hobby Horse er dog at have sin egen kæphest, som kan man pynte og customize, give personlighed og gøre til sin helt egen. 

Find rundt i kæphest tilbehør

Der kan være en del nye ord at lære, hvis man er ny i kæphestesporten. For hvad er en trense og skal man bruge den samme med en martingal eller i stedet for et grimesæt? 

Vi iler til undsætning med en kort gennemgang vores forskellige kæpheste tilbehør.

Vær opmærksom på vælge det rigtige hovedtøj til kæphesten. Vores Cheval Roi tilbehørtil kæphest passer desværre ikke til kæpheste fra byASTRUP. 

Kæphest grimesæt

Du bruger en grime, når du fx trækker hesten ud fra stalden for at blive striglet eller hvis du trækker den rundt en tur. Så hvis det skal være helt korrekt - og det skal det jo gerne i kæpheste-hobbyen - så er grimen ikke i brug, mens man rider. 

Kæphest trense

En trense kaldes også for hestens hovedtøj. Trensen har et bid, som sidder i hestens mund. Man må ikke trække for hårdt i det, for det generer hesten.

En kæphest trense kan være med eller uden krydsnæsebånd.

Hvis kæphesten elsker at springe, så skal den have en trense med krydsnæsebånd, for den er bedst, når kæphesten skal yde lidt mere. Du kan kende denne trense på, at den krydser ved næsen.

Til programmer med trav, skridt og galop er en trense uden krydsnæsebånd fint.  

Kæphest martingal

Martingal er en springrem til kæphesten, der har tendens til at stejle eller virre lige vel meget med hovedet. 

Den er fx god til periodevis brug på en kæphest, der er lidt svær at styre i spring. Med en martingal kan rytteren nemlig sikre sig, at hesten ikke løfter hovedet for meget i forbindelse med springet.

Skal en kæphest have en stald?

Du kan vælge at købe en stald, som du kan have stående hjemme hos dig selv, men det er op til dig.

En kæphest behøver ikke have en stald for at stortrives, men flere passionerede Hobby Horse ryttere har flere kæpheste og en stald derhjemme, hvor de kan stå og slappe af efter dagens træning.

Hvor kan jeg købe kæphest?

Nogle laver deres kæphest selv. Skal det gå lidt hurtigere og nemmere kan du købe en fin kæphest hos os. Så får du en flot kæphest leveret i en fart, og der er mange flotte hopper og hingste at vælge imellem. 

Når du køber en kæphest fra et af vores brands, er du i øvrigt sikker på, at hovedtøj fra samme brand passer i størrelsen til kæphesten. Fx kan du købe dine trenser og grimesæt særligt til din Cheval Roi kæphest. 

Hvad betyder det, at noget er en kæphest?

At have en kæphest eller "ride sin kæphest" som begreb er et princip eller en hjertesag, som man tillægger stor betydning og måske også er lidt stædig omkring.

Det har altså ikke så meget at gøre med at have en ægte kæphest at ride på. Det skulle da lige være, hvis din kæphest er altid at ride på din kæphest med ridehjelm på.