Lær dit barn at være tryg i vandet - få de bedste tips.

Lær dit barn at svømme med disse gode råd
28. april 2023

Gode råd fra svømmelæreren til tryg vandleg for småbørn.

Leg i vandet er en fantastisk måde at styrke dit barns sansemotoriske udvikling.

Babysvømningsæsonen er forbi, og nu er det tid til at stå på egne svømmefødder for alle os, der elsker at have vores små børn med i havet, i poolen og i svømmehallen. Rigtig mange forældre svømmer babysvømning med deres helt små børn, men hvad er så næste trin?

Ved du, hvordan du holder fast i alle de gode vaner fra babysvømningen og bliver ved med at lade dit barn blive bedre og mere selvhjulpen i vandet?

Ved du, hvilke typer svømmeudstyr, der er gode at investere i?

Kender du nogle lege, som de 2 til 5-årige er med på at lege i vandet?

Hvordan leger man trygt i vandet med et barn på over 2 år?

Hvad er godt udstyr at have med i vandet, som hjælper barnet til at svømme?

Hvad er vigtigt at være opmærksom på?

Hvorfor er det så godt for mennesker at være i vand?

Få svømmelærerens bedste tips på Klog på Leg

Vi har spurgt den herlige ergoterapeut og svømmelærer Ann Helene fra baby-steps.dk om, hvordan du bedst og på en tryg måde lader tumlinge lege i vandet. Hun giver dig her en række gode råd til tryg vandleg, der er så vigtig på vejen mod at lære at svømme senere hen. Måske du har læst Ann Helenes artikel om babysvømning her?

Så er dette indlæg næste kapitel.

Vi overlader bloggen til Ann Helene, indehaver af Baby-steps.dk.

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for dit barns vandmotoriske udvikling?

Det gør du blandt andet ved at være opmærksom på opdrift og tyngdekraft, balance i vandet og ikke mindst tryghed i vandet.

Som børneergoterapeut og svømmeinstruktør er jeg fascineret af, hvordan vi kan bruge vandet til at styrke vores sansemotoriske udvikling.

Hvordan lege i vand kan styrke hjernens evne til at sansebearbejde korrekt og dermed hjælpe os på land.

Leg i vand er nemlig ikke kun fis og ballade. At der er vandbade og svømmebassiner i alle spa områder er ikke tilfældigt. Vand er kærlighed til nervesystemet, lidt som en kop varm kakao en december aften.

Leg i vand er en helt unik form for sansning, som kan noget helt andet for kropsforståelsen end leg omgivet af luft på land. Sansemotorikken, som du kan læse mere om her på Klog på Leg, er i top gear.

Alle vores 3 primære sanser stimuleres ved leg i vand

  • Opdriften i vandet sender et modsat signal til hjernen end tyngdekraften gør. Derfor skal labyrintsansen på et helt andet stykke arbejde, end når det kun er tyngdekraften, der udfordrer.Når der er to modsatrettede kræfter på spil, altså tyngdekraftens pres nedad og opdriftens pres opad, så skal labyrintsansen arbejde anderledes for at sørge for, at kroppen ikke vælter. Sanserne og hjernen har godt af anderledes opgaver.
  • Presset på kroppen fra vandet stimulerer muskel-ledsansen som en grundig omgang trykmassage. Når denne vigtige primære sans stimuleres, hjælper den hjernen til at forstå og justere, hvordan vores led er placeret, hvor meget musklerne er spændte, og hvordan kroppen vender i forhold til underlaget. Denne sans stimuleres ved bevægelse og ved muskelkraft. Muskel-ledsansen eller den proprioceptive sans kan ikke over stimuleres, og den er den af vores primære sanser som er allerbedst til at berolige os og skabe ro i nervesystemet. 
  • Vandet smyger sig om vores kroppe og stimulerer vores følesans, også kaldet den taktile sans, og kilder os blidt med beskeder om vandets temperatur, hvordan det føles, hvor bølgerne skvulper hen, hvordan tang og sand føles under tæerne.

 Tips til at sikre, at dit barn lærer kroppen at forstå opdrift og tyngdekraft

Lær dit barn at svømme med Turtle PackLær dit barn at svømme med Turtle Pack

Her er mine bedste tips, som jeg bruger med min egen søn.

1: Skab tryghed, når dit barn skal lære at svømme

For at turde udforske skal vores børn være trygge i vandet, og de skal være trygge i læringssituationen. Vær rolig, giv tid, hold stemmen lav og bevægelserne langsomme.
Hvis du selv er nervøs i vandet, så er dit barn det også. Stop og gå op, når trætheden melder sig. Det er måske førend du lige regner med. 

2: Brug gerne flyde-hjælpere og redskaber

Nogle børn synes, at det er rigtig svært og utrygt at bevæge sig rundt i vandet.

Vi kan bruge forskellige typer af opdriftsmidler for at gøre vores børn trygge. Det kan være skumorme, svømmeplader, svømmeveste, baderinge etc. Jeg anbefaler, at du er opmærksom på, hvordan redskabet understøtter dit barns position i vandet. Når dit barn skal lære at holde balancen i vandet, så er det bedst, at numsen og overkroppen er vandret med fødderne bagud, og ikke lodret med fødderne nedad mod bunden. Svømmepositionen er vandret, så den position skal redskaberne støtte. I kan lege søhest en anden dag. De svømmer som bekendt lodret.

En god hovedregel ved indkøb af flyderedskaber er derfor, at de skal understøtte barnets opdrift, og derfor skal de slutte tæt til barnets overkrop, så den holdes vandret.

Husk at et flyderedskab ikke betyder, at vi ikke skal være sammen med vores børn i og omkring vandet. Vi skal altid have et øje på dem, så vi undgår ulykker.

En almindelig badering holder dit barns krop lodret. Det kan godt skabe tryghed og give opdrift, men det modarbejder kroppens arbejde for at lære at holde balancen selv og svømme vandret.

Jeg anbefaler derfor ikke baderinge som opdrift, men hjælpemidlerne Turtle Pack og SwimFin, som dit barn kan bruge i flere år og gennem flere stadier af svømmelege. Helt fra starten, hvor dit barn skal videre fra babysvømning, og til de er klar til at smide flydehjælpemidlerne flere år senere.

De er begge designet til at holde kroppen vandret, fri til at bevæge sig uhindret og give den rigtige balance i vandet. Turtle Pack kan justeres i opdrift, så I kan starte med meget opdrift og reducere, efterhånden som dit barn kun har brug for ganske lidt ekstra flydeevne.

Det gør det også ekstra sjovt at være klædt ud som enten farlig haj eller sød skildpadde, mens man lærer at svømme.

3: Start på det lave vand

Når man gerne vil godt i gang med at støtte sit barns svømmerejse, så kan man gøre det ved at starte, hvor de kan bunde. I starten vil vi gerne have, at de bevæger sig rundt med fødderne solidt plantet på bunden. Det er en forudsætning for at lære at svømme, at man styre kroppen i både vandret og lodret. På det lave vand kan vi trygt udforske at lade mere og mere af kroppen under overfladen, og vi kan arbejde med kroppen i forskellige positioner.

4: Leg med balancen i vandet

En god måde at lege med balancen i vandet er at lege lege, hvor man skal samle redskaber op fra bunden. Man kan samle op med fødderne, man kan samle op med hænderne. Man kan dykke ned efter dem eller man stille og roligt få hjælp til at løse opgaven. Med et par dykkerbriller på kan man kigge ned i vandet og finde det, man leder efter. Det kan fx være et sæt som dette med sjove dyr.

Rigtig god fornøjelse med at svømme med din tumling!

Hvem er Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Kristensen er den nyeste tilføjelse til Legeakademiets ekspertpanel, som vi er meget glade for at have med på holdet.

"Jeg er ergoterapeut og har specialiseret mig i børn indenfor normalområdet. Jeg arbejder hver dag med børn, forældre og omsorgspersoner for at skabe den bedste hverdag for dem. Med fokus på børns sansemotoriske udvikling driver jeg baby-steps.dk i København, hvor jeg hjælper jer til at give jeres børn de bedste forudsætninger for en sund udvikling. Du kan også følge min podcast her."

Related posts