Læring når prut og bæ er det sjoveste i verden

Læring når prut og bæ er det sjoveste i verden
22. januar 2024

Prut, bæ og pøller: Utroligt sjovt, ulækkert ... eller lærerigt?

Hos de fleste børnefamilier kommer der et tidspunkt, hvor prutter, pøller, lort, bæ eller høm-høm bare er det sjoveste i verden:

 • Pludselig hører du sangen om Mariehønen Evigprut, der prutter i sit pruttehus
 • Du bliver inviteret ud på toilettet for at beundre dit barns virkelig flotte pølse i tide og utide – eller (OH SKRÆK) dit barn bærer stolt potten med indhold rundt i hele stuen og efterspørger sejrsskammel og fanfare
 • Du skal konstant svare på, hvordan alle mulige og umulige dyrs efterladenskaber mon ser ud eller lugter
 • En hestepære på stien får dit barn til at udbryde ”WOOOOOW, et kæmpe lortebjerg!” og lidt efter “Den er helt varm og blød!”
 • En diskret fis fra en sidemand- eller kvinde i bussen afføder et grineflip fra dit barn på flere minutter.

Er I nået dertil hjemme hos jer, så vil vi give dig et lille fif:

Grib chancen. Brug dit barns store fascination af prutter og pøller til at få lærende leg ind i hverdagen på en hyggelig og nærværende måde.

Hos Legeakademiet mener vi, at motivation er altafgørende for læring. Tager du udgangspunkt i dit barns interesser, kommer motivationen til at lære helt af sig selv.

Her giver vi dig 5 ideer til, hvordan I kan lege og lære med ... ja lort

På en hygiejnisk måde, vel at mærke.

Scroller du længere ned, kan du læse om, hvordan du kan komme ud over dit eget ubehag over at tale om prut og pøller med dit barn, og du kan i samme pombæring blive klogere på, hvilken rolle ekskrementer spiller i vores samfund.

Kort sagt: I dette blogindlæg er der masser af gode inputs til udviklende og lærende leg med dit barn.

Hvis pøller er mon det - bog til dialogisk læsningHvis pøller er mon det - bog til dialogisk læsning

Hvis pøller er mon det?

Denne "pølle-bog" er herlig til dialogisk læsning, som udvikler dit barns koncentrationsevne, ordforråd og interesse for dyreverdenen.

Bogen har 4 linjers rim på hver side, som stiller spørgsmålet om, hvilket dyr, der mon har lagt den ganske særlige slags pølle, som er på lige den side.

Der er nuttede tegninger af både den spørgende mus, pøllerne og rumpetten af det skyldige, pruttende dyr. Så må I gætte jer til, hvilket dyr det mon er, inden I bladrer og får svaret. 

Rør en ældgammel dinosaurlortRør en ældgammel dinosaurlort

En leg med ældgammel lort

Med sættet her kan dit barn prøve at røre ved en ægte prøve på en 50 mio år gammel dino-lort. Adr hvor sejt!

Desuden kan I udgrave et ægte dinosaur-fossil, som kan vække eller styrke dit barns interesse for dinosaurer.

Dinosaurer er i øvrigt også glimrende til at lege dit barn klogere.

Lort! Skidesjove fakta om at lave stort

En bog, der fanger dit barns interesse, gør mirakler for læsefærdighederne. Så er dit barn vild med bimmelim og bummelum, så er denne bog den helt rigtige gaveide. 

Bogen har 64 sider og er fyldt medf flot grafik, sjove fakta og masser af sjove billeder.

Leg ”gæt en lort” med modellervoks

Sæt hænderne i den brune modellervoks - måske blandet med lidt af den grønne eller gule, hvis bæen er lagt af én, der er glad for græs eller gulerødder. 

Leg med modellervoks stimulerer dit barns følesans, og den er en fantastisk måde at imødekomme dit barns interesse for latrinære aktiviteter.

Leg ”gæt en lort”, hvor I kan skiftes til at lave en flot pølle og derefter gætte, hvilket dyr, der mon har lagt den. I kan gøre det nemmere ved, at man må stille ja/nej spørgsmål a la ”20 Spørgsmål til prutteprofessoren” og gætte jer frem til, hvilket dyr, der har lavet pøllen.

Så når vi til en 5. leg med timing af prutter

En pruttepude eller denne lomme-prut-maskine er herlige til drillepinde, fjollerikker og alle børn, der fniser højlydt, når nogen slipper en fis.

Med denne lommeprut kan dit barn lave fis ... tøhø ... med sine venner og familiemedlemmer, øve sig på timing og på at holde masken og argumentere for, hvem der var fisens ejermand.

Flere sjove og lærerige bøger

Skal I lige kigge en en bog om fordøjelsen for at få fakta helt på plads? 

Prøv denne bog – der er endda masser af flapper, så I kan kigge ind i tarmen og se al den aktivitet, der får det hele til at ehmm….glide lidt nemmere.

Eller kom tættere på numser i Numsebogen, hvor dit barn fx lærer, at numser elsker at bade og at der findes både glatte, flade og rynkede numser - og numser med hår på. Fnis.

Den store numsebogDen store numsebog

Er du klar til at tage del i dit barns fascination af prut, bæ og pøller? Eller er du der ikke helt endnu?

Sådan kommer du over dit ubehag over at tale om prutter og pøller

For mange voksne er det lidt af et tabu at tage emnet op til nærmere behandling.

Det er slet ikke så mærkeligt, for vi mennesker har gennem århundreder vænnet os til, at afføring ikke skal være en del af vores synlige hverdag.

I gamle dage handlede det om, at afføring er forbundet med smittefarer, stank og bakterier. Det gælder stadig i dag, men da vi ved så meget om hygiejne, så er der jo ikke rigtig nogen grund til at afføring skal være et tabu.

Der er også mange eksempler på, hvordan snak om ekskrementer faktisk spiller en vigtig rolle for mennesker og læring:

 • Forskere indenfor både arkæologi og medicin er fuldstændig afhængige af alt det, vores afføring fortæller om vores levevis.
  Arkæologer jubler altid, når de finder en tusindår gammel latrin i en udgravning, for på den måde kan de finde ud af præcise detaljer om, hvad vi spiste for tusinder, ja titusinder af år siden. Sidst der blev fundet en ny latrin, var faktisk ned metroudgravningen i København i 2018, og den afslørede både sildemadder, indonesisk nellike og æg fra en bændelorm.
 • Tarmen gemmer på værdifuld viden om, hvordan din krop fungerer, og derfor er afføring altid vigtig at tale om, når du er hos lægen. 
 • I maj 1961 blev 90 dåser med menneskelort verdensberømt og sparkede ’60ernes kunstavantgarde ind i historien, da kunsteren Piero Manzoni offentliggjorde sit værk ”Merde d’Artista”. Èn af disse 90 dåser blev i 2007 solgt for næsten 1 mio kroner. Menneskelort kan altså være mere værd end guld, når det bliver brugt kunstnerisk som en kommentar til vores samfund.
 • Har I set udsendelser på Ramasjang, der handler om dyrelort, om pindsvinet Børste, der vil fjerne en lort ved sit hus eller om menneskets lort og hvorfor den lugter?
  I de sidste mange år har bl.a. DR-Ramasjang med Naturpatruljen og Lille Nørd m.fl gjort meget for at gøre børn nysgerrige efter alt, hvad der har med naturen at gøre, og for at flytte læring ud i naturen. Og det har virket.
  Interessen for afføring fører til en forståelse for, at efterladenskaber fortæller om væseners liv på en helt unik måde – og den slags nysgerrighed har vi mennesker været alt for fremmede for i alt for mange år.

Kom med udenfor, lad os finde en lort og blive klogere!

God fornøjelse med prut og pøller

Kærlig hilsen Legetanterne