Bare 20 minutters udeleg gør en kæmpe forskel for dit barn og dig.
Juhu, det er forår! Selvom vejret i april kan være noget af en blandet fornøjelse, så er det nu lyst hele eftermiddagen, og der er endda en time eller to med dagslys efter aftensmaden. Børnene kan mærke lyset, og du har måske oplevet, at du skal huske dem på at have jakke på lidt endnu.
Den følelse af frihed, som mere dagslys og lidt varmere vejr giver, er fuldstændig fantasisk.
Men husker du at sende børnene ud og nyde friheden, få røde kinder, øve sig i hop over bold, yo-yo eler frisbee? Har du fået købt bat til rundbold og et nyt stangtennis?
Er der nogle gode bolde at spille Halli-hallo med og skal der måske suppleres lidt i din beholdning af sæbebobler, sjippetov, hoppeelastikker, kongespil og hinkesten?
Dette indlæg vil inspirere dig til at lave en skøn kurv med udelegetøj, som du kan have stående lige ved døren ud til friheden og det grønne græs. Når udelegetøjet er nemt at få fat på og nemt at lægge på plads igen, når man alligevel skal have skoene af i entreen, så bliver det hurtigt en del af hverdagen at være ude at lege hver dag.
Måske skal børnene hjælpes lidt i gang med legen og med de sociale relationer med naboens børn? Få vores fifs til at hjælpe dit barn i gang med legen i afsnittet her.
Bare 20 minutter med røde kinder får dit barn til at trives bedre, samtidig med at der kan knyttes nye venskaber på vejen eller i gården. Hvem vil være med til at sjippe eller lave tricks med yo-yo?
Frem med de gode, gamle måder at lege på udendørs
Kan I huske - uha uha - Coronatiden?
Foråret 2020 og 2021 lærte os forældre at passe på. Sociale bobler, fast leg med en enkelt legekammerat, hjemmeskole og ikke røre ved andres ting blev en trist, men nødvendig del af hverdagen.
Børnene blev vant til at få nej, når de bad om legeaftaler. Ingen måtte bare løbe ud og lege uden en fast aftale - og måske ikke engang da. Ikke noget med at dele bolde, ketchere og sjippetov. Kluddermor blev synonymt med civil ulydighed og manglende samfundssind. Langspytkonkurrencer lig med biologisk krigsførelse.
Nogle af jer havde måske så små børn dengang, at der ikke var noget at lave om. Det var bare sådan, det var at blive så stor. Uden frie legeaftaler på vejen. Men hør lige - fri, udendørs leg kan noget helt unikt, og det er ikke kun noget, der hører fortidens barndom til. Hvis det ikke allerede er en del af dit barns hverdag at lege udenfor, så slip kontrollen lidt og kom ud at lege.
For nu er det sommer. Nu skal vi i gang igen. Vi skal komme hinanden ved, dyrke venskaber og klatretræer og have lidt færre faste planer. Måske også lidt mindre skærm-baseret samvær. Nu har vi gået i nogle år og sagt til hinanden, at digitalt samvær er bedre end intet samvær - og det er også sandt. Men det kan ikke erstatte rigtigt, fysisk samvær og fysisk aktivitet. Røde kinder og gakkede gangarter skal være en del af livet, både for børn og voksne.
Frem med at sige "Gå ud og leg - jeg kalder, når der er aftensmad".
Frem med alle de fysiske og sociale kompetencer, der har så godt af at blive stimuleret udendørs. Med løb, hop, spring og andre grovmotoriske former for bevægelse, med at møde venner uden aftaler på forhånd, med at øve afstandsbedømmelse, træne labyrintsans, muskel-ledsans og alle andre sanser, der tilsammen øger børnenes trivsel.
Frem med at dele legetøj med andre børn og bare lege med dem, der nu lige er ude. Eller tulle rundt på egen hånd og øve sig i at drible eller sjippe eller spille 7-stjernen op ad en garage.
Frem til skrabede knæ, røde kinder, uidentificerbart grat under børnenes fingernegle og krystalliserede bussemænd i næsevigen.
Frihed til at lege ude er noget af det bedste, du kan gøre for dit barn i foråret - men hvordan kommer I i gang?
Du kan fx læse vores blogindlæg om de bedste boldspil op ad en væg eller om at indrette haven til udeleg.
Eller læse et virkelig godt og enkelt tip til at gøre det nemt at løbe ud og lege. Det kommer om lidt. Først lige en lille opfrisker til dig som forælder.
Øvelse gør mester - husker du at hjælpe dit barn igang?
Rundt om på landets institutioner og skoler opdager personalet, at børnene i mindre grad leger på kryds og tværs af årgange og klasser. Både børn og unge lærte desværre det dér med faste sociale bobler, og mens det var fint i Coronatiden, så er det en ekskluderende form for fællesskab.
Vi skal hjælpe børn og unge til igen at inkludere andre i legen, invitere til at være med, møde nye børn og lave legeaftaler med dem, vi endnu ikke kender ret godt. Eller måske dem, vi ikke har måttet lege med under C...nej, vi orker ikke engang at skrive det. Dem, der var udenfor vores sociale bobbel.
At gå ud og lege kan være et stort skridt i den rigtige retning. For nogle børn er det helt naturligt bare at snakke løs med nye venner. Men for andre kan det være noget, du skal hjælpe lidt med.
Prøv at spørge dit barn, om du skal hjælpe med at møde nye venner. Kræver det en legeaftale først, så lav det med det andet barns forældre.
Vær opsøgende igen og vis dit barn, at man godt kan drikke kaffe og sludre med nye bekendtskaber. Spørg eventuelt i dit barns institution eller skole, om de andre forældre også oplever en tilbageholdenhed og find så ud af at åbne de faste legerelationer lidt op.
Men - at have det rigtige gear er ikke at kimse med. Så her kommer vores allerbedste tip til at lykkes med at få dit barn ud at lege:
Lav en kurv med udelegetøj, der er nemt at gå til.
Hvis du gerne vil gøre det nemt for dit barn og lige så gerne vil undgå spørgsmål som: "Men hvad skal jeg lave udenfor? Der er kedeligt!", så gør dig den umage at sørge for noget dejligt udelegetøj eller udstyr til udendørs aktiviteter. Og sørg samtidig for at gøre legetøjet let at komme til og lige så let at lægge på plads. Det sidste for din egen skyld...
Når du skal gøre udeleg mere attraktiv, så tænk dit hjem som en motorvej. Hvor kommer dit barn ind, hvor sættes tasken, hvor stilles skoene? Hvor er døren ud til der, hvor man løber ud og leger? Hvor stiller man skoene, når man kommer ind igen? De ting, du gerne vil have, at dit barn bliver opmærksom på, skal stilles langs motorvejen. Ellers er der ringe chancer for, at dit barns begrænsede opmærksomhed i eftermiddagstimerne drages i den retning, du ønsker.
Derudover er det en god ide at sørge for at have de gode redskaber til udeleg samlet i en kurv eller kasse, der kan stilles lige der, hvor man tager sko af og på. Så kan man lige snuppe sjippetovet eller hoppebolden, diaboloen eller jonglørboldene, når man lukker skoene.
Og endnu bedre - så man kan lige lægge legetøjet på plads igen, når man tager skoene af.
Tips til, hvad der skal i kurven med udelegetøj.
Men hvad putter du så i sådan en kurv? Hvad gider børn lege med?
Alt efter dit barns interesser og alder kan der være mange forskellige typer legetøj og redskaber i en udelegs-kurv. Men følgende ideer er et godt udgangspunkt, så udvalget både passer til solo-leg og fælles leg til børn i forskellige aldre. Vælg de ting, der giver mening.
Tennisbolde. Til at lege forskellige slags boldspil op af væggen i kategorien "Hop over bold", til at spille Halli-Hallo og "Simon siger" over et stakit, til "Smørklat" og til rundbold.
Velcro-bold med handsker. Genial og sjov måde at spille bold på, også når man endnu ikke kan gribe.
Diabolo. Et skønt legeredskab til alle aldre. Diaboloen er i perioder et gigantisk hit, og så lever den et mere stille liv andre år. Men tag dem frem - dit barn vil elske den. Kan du måske selv et par tricks, fra da du var ung?
Ærteposer. Til at kaste og gribe, hvis dit barn ikke er så ferm til det. Giver selvtillid at øve hånd-øjekoordination med noget, der er lettere at gribe. Ærteposer er også til at jonglere med, enten alene eller to og to.
Aktivitetsringe. Til at jonglere med og til at hoppe i, måske som en del af en "Jorden er giftig" bane.
Blød, større bold. Til at kaste med i lege, hvor man griber med begge hænder, og fx høvdingebold. Denne her er meget solid.
Sæbebobler. Altid en herlig aktivitet, der tiltrækker andre børn ligeså effektivt som et fad med udskårne æbler og mariekiks.
Hoppeelastik. Den kan du sikkert selv huske. En lidt glemt udeleg, som er virkelig genial at lære dit barn.
Lagen eller stort, ikke for tykt, tæppe samt tøjklemmer. Til at bygge huler med. Eventuelt dette kit.
Kort og langt sjippetov. Til at sjippe alene og til at sjippe flere sammen.
Sæt med bold og ketcher. Vi anbefaler dette sæt, som er nemt for børn i mange aldre og ikke kan smadre ruder.
Yo-yo. 2 stk - der er alt for mange børn i dag, der aldrig har haft en yo-yo i hænderne. Yo-yo'en er noget, man skal øve sig på. Det kræver tålmodighed, og det er en vigtig kompetence i en verden, hvor vi får nedsmeltninger over for langsomt internet, hvis der går mere end 10 sekunder.
Frisbee eller boomerang - eller begge dele. Duer kun i stille vejr - men der er det også virkelig fedt.
En drage - hvis I bor et sted, hvor man kan flyve med sådan nogle.
Gadekridt og hinkesten. Til at tegne regnbuer og dinoer, skrive sit navn, lave hinkeruder eller tegne boldbaner op med kridt.
Walkie-talkiesæt. For de lidt større børn kan et sæt walkie-talkier gøre en helt almindelig gemmeleg til en farlig spionleg.
En fodbold er også god at have, hvis der er uderum, der kan tåle flyvende objekter på den størrelse. Det samme forbehold gælder for boomerang og frisbee, naturligvis. Tåler Fru Madsen på 2. sal's pelargonier ikke at blive ufrivilligt beskårede, så er sæbebobler og hinkesten nok bedre.
Gynger, sandkasseting, løbehjul, skateboards og løbecykler er absolutte must-haves, og du kan finde det hele her i vores udvalg af udelegetøj.
Gå ikke ned på grej
Hvis du gerne vil skabe en god vane med udeleg en halv times tid hver dag, så bliver det meget nemmere, hvis du har udstyret i orden. Det med at have orden i penalhuset, når ens barn skal have lyst til at tegne og skrive, kan overføres til alle andre aktiviteter. En knækket blyant er ligeså usjov som en flad bold eller en skæv frisbee.
Vi håber, at du vil nyde at slippe tøjlerne lidt, så I kan nyde et forår med mere frihed og sus under vingerne.