LegeGuide 1: Sjov træning af labyrintsansen for børn
“For at børnene får den bedste start, bør vi have fokus på deres sansemotoriske forudsætninger”
- Mette Drescher Jensen og Vibeke Schultz fra SanseMotorik
Labyrintsansen er en af dit barns tre primære sanser. De to andre er muskel-ledsansen og følesansen (også kaldet taktilsansen).
Man siger, at kært barn har mange navne, og det har sanserne også. Labyrintsansen kaldes også vestibulærsansen eller balancesansen.
Her kommer den første af vores tre LegeGuides til dit barns motoriske sanser. Læs med og få vores ideer til sjove lege, der stimulerer dit barns labyrintsans.
En LegeGuide fra Legeakademiet er:
- Sjove og nemme aktiviteter uden hokus pokus
- Inspireret af psykomotoriske terapeuter fra SanseMotorik.net
- Måder at forbedre dit barns læring og trivsel
Hvad er labyrintsansen?
Labyrintsansen sørger for, at hjernen modtager besked om vores placering både lodret, vandret og diagonalt. Alle børn – og voksne – har brug for at få stimuleret deres labyrintsans jævnligt.
Vores labyrintsans er sammen med de andre primære sanser fundamentet for hele vores motoriske udvikling, hvor dens rolle er at skabe ligevægt og koncentration. Den har desuden stor betydning for vores sprogudvikling og spiller også en rolle i vores evne til at styre vores øjne.
Hvorfor er labyrintsansen vigtig?
Labyrintsansen er tæt forbundet med vores synssans. Den hjælper os nemlig til at stabilisere fikspunktet for vores øje- og hovedbevægelser, hvilket hjælper os til at fastholde et stabilt synsfelt. Det betyder i praksis, at selvom vi bevæger hovedet og kroppen, er vi stadig i stand til at bevare fokus med øjnene, så de ting vi kigger på ikke flimrer for vores blik. Og lige præcis den udvikling er essentiel, når man skal i gang med at lære at læse og skrive.
Inaktive børn og voksne, der sidder meget ned til daglig, har ofte en understimuleret labyrintsans og kan derfor have stor glæde af at arbejde aktivt med at stimulere og udfordre den.
Behøver jeg at træne mit barns labyrintsans?
Oplever du, at dit barn ikke kan lide at gynge, har svært ved at stå på ét ben, ikke kan lide at snurre rundt, bliver meget køresyg eller ikke kan holde balancen? Så kan træning af labyrintsansen være rigtig godt for dit barn.
Det er sandsynligt, at disse vanskeligheder nedsætter dit barns trivsel og mulighed for læring, for hjernen er på overarbejde, når den får forkerte beskeder fra labyrintsansen.
LegeGuide 1: Sådan træner du labyrintsansen
1: Brug en tumletop til at øve dit barn i at dreje rundt. Rotationer af alle slags kan være voldsomme for et barn med sansemotoriske problemer, så vær forsigtig i starten. Vælg eventuelt en tumletop med flad bund til at starte med eller en mini tumletop.
Hvis du ikke vil ud og købe, kan I prøve med et lagen, som barnet sidder eller ligger på. Du holder i den ene ende og løber rundt om barnet.
2: Brug farvestrålende og støjende legetøj som fx en Oball med rangle eller et rasleæg til at få det lille barn til at kigge i mange forskellige retninger, både på maven og på ryggen. Du kan også bruge en plastflaske med sten i som du triller hen af gulvet.
Det er super god træning af labyrintsansen, når barnet vender hovedet i mange forskellige retninger. Det kræver nemlig, at hjernen forstår kroppens placering i rummet og stadig holder balancen vandret, lodret og diagonalt.
3: Byg masser af forhindrings- og balancebaner i stuen med de kreative redskaber fra Gonge og bObles. Du kan også bruge sofahynder, tørklæder eller lave stole samt gynger, hvis du synes. Pst: Det også er en super god ide for os dovne voksne at gå på line og balancere. Snup også en svingtur med dit barn!
Husk så også at gynge, snurre, slå kolbøtter, kravle, hoppe og løbe alt det, I orker. Det er også god træning af labyrintsansen. Gynger er næsten det allerbedste redskab i verden til at træne labyrintsansen, og de kan bruges fra fødsel og til vi ikke orker mere.
En overstimuleret labyrintsans?
Vær opmærksom på, at det også er muligt at overstimulere labyrintsansen.
Tegnene på en overstimuleret labyrintsans er faktisk ofte de samme som på en understimuleret labyrintsans: Dit barn bliver utilpas, rundtosset, får kvalme eller bliver køresyg.
Oplever du, at dit barn reagerer på denne måde, når I fx snurrer rundt, er det en god idé at stoppe op. Det betyder ikke, at I skal stoppe helt med at arbejde med labyrintsansen. I skal bare gå lidt roligere frem og måske lave et par rolige kolbøtter i stedet. Og så kan I stille og roligt inddrage flere bevægelser og mere tempo.
Vi håber, at denne og de kommende tre LegeGuides fra Legeakademiet giver dig:
- En ny forståelse af dine børns sanser
- En udfordring af din vanetænkning om dit barns trivsel
- En løsning på sansemotoriske vanskeligheder
- Tips til træning af en sans, som er afgørende for dit barns indlæringsevner og selvværd
LegeGuide 2 tager fat i muskel-ledsansen (bevægelse)
LegeGuide 3 omhandler stimulering af følelsansen (taktilsansen)
LegeGuide 4 har tips til træning af finmotorik og grovmotorik