Lyt til din baby: Nemme tips til at forstå babys lyde

Lille baby
31. marts 2022

Hvordan lærer jeg at høre og forstå min babys lyde, pludren, knirk og gråd?

VRÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆL!!!

Især i babys første måneder er gråden meget enslydende og den kan være svær at tyde. Det er træls timing, for det er i samme periode, at din baby typisk græder mest – og du er nok også usikker og får heller ikke lige den bedste søvn.

Derfor iler vi her til undsætning med vores bedste tips til, hvordan du forstår din babys lyde og gråd. Vi har fået hjælp fra sundhedsplejerske – og mor til 8 – Marianne Højer Andersen, som fortæller om:

  • At bevare roen, når dit barn græder
  • Hvad der får din baby til at græde
  • Dunstan Baby Language metoden til at tolke på babys lyde
  • Gode råd når din baby græder

Se også vores blogindlæg, hvor Marianne kommer med tips til at opfange din babys signaler. Så kan du måske nå at regne årsagen ud, inden baby græder.

Forsøg at bevare roen, når din baby græder

Babygråd er hjerteskærende at høre på, og vi er programmerede til at forsøge at trøste. Mange forældres reaktion er at forsøge for alt i verden at få det til at stoppe med det samme. Man kan nemt gå lidt i panik og glemme, at alt omkring en baby bedst foregår med ro på.

Det kan måske give dig ro at vide, at det er helt normalt, at din baby græder en del hver dag. Du gør sandsynligvis ikke noget galt – og det behøver ikke at være kolik.

I gennemsnit græder et spædbarn på 2 uger omkring 80-90 minutter hver dag. Gråden aftager gradvist, og babyer på 3 måneder græder i gennemsnit ca. 50 minutter om dagen. Det er vigtigt at huske, at det er et gennemsnit. Der er store udsving, og det er normalt, at babyer græder både mindre og mere end det. 

Nogle babyer har et grådmønster, som gentager sig døgn efter døgn. Hos andre er der grædedage og mere rolige dage, og det kan være ret uforudsigeligt. De fleste børn græder mest om eftermiddagen og først på aftenen. 

Tålmodighed, ro og omsorg er de vigtigste ting at give en baby, der græder. Øv dig i at være i gråden og tage ved lære, mens du forsøger at trøste. Din baby kan mærke, at du er der, selvom du ikke rammer rigtigt lige med det samme.

Prøv også at sørge for at skabe rolige omgivelser med lys/mørke eller musik, som din baby og du selv kan slappe af i. Bed om hjælp til det praktiske i omgangskredsen og sænk ambitionerne. Er I to voksne, så prøv at få hvilet eller sovet på skift.

Hav også tålmodighed med dig selv. Du gør dit bedste, og du vil blive bedre og bedre fra dag til dag til at aflæse din babys udtryk, signaler og gråd.  

Hvorfor græder min baby?

Din babys gråd udtrykker altid en eller anden form for behov - at noget ikke er, som barnet gerne vil have det, og at dit barn har brug for din hjælp. Derfor skal du naturligvis altid reagere, når dit barn græder - men din reaktion vil være forskellig alt efter dit barns behov.

Din baby kan græde af rigtig mange årsager. Så det er ikke så mærkeligt, hvis du må prøve dig lidt frem:

  • Din baby er sulten eller tørstig.
  • Din baby har brug for at blive taget op.
  • Din baby har brug for at få dækket sit suttebehov.
  • Din baby har brug for en ren ble.
  • Din baby har brug for kontakt.
  • Din baby oplever smerter.
  • Din baby føler ubehag.
  • Din baby har det for varmt eller for koldt.
  • Din baby er overtræt.

Dunstan Baby language – en guide til at høre forskel på babys lyde / gråd

Australske Priscilla Dunstan er oprindeligt operasanger og har en teori om, at alle babyer fra 0-3 måneder bruger de samme 5 lyde til at kommunikere deres behov. Teorien er ikke videnskabeligt underbygget, men den er da værd at afprøve.

Neh = Sulten.
Først siger baby “Neh” som en kort lyd. Hvis babyen ikke får mad, så begynder babyen at skrue op for lyden og skrige/græde “NnnnnnnnnnEEEEEEEHHH”. Det er “N”-lyden i starten, vi lytter efter. Den kommer af, at babys tunge bevæger sig, som når baby sutter på brystet eller en flaske. 

Vi indskyder lige, at du også kan lægge mærke til, hvis din baby laver søgende eller lidt suttende bevægelser med munden. Så er det nok tid til at finde babs frem eller gøre en flaske klar.

Owh = søvnig. 
Her er der ikke nogen “E”-lyd. I stedet skal du lytte efter en rundere vokal i babys pludrende eller grædende lyd.

Heh = Ubehag
En våd ble, stramt tøj, kløe, overstimulation, utryghed og andre indtryk eller følelser, som babyen ikke kan lide. “H” forrest kan være svært at adskille fra “Neh”-lyden. Det er ikke et hårdt “H”.

Eair = Luft i den nedre del af maven. 
Har en huggende start nede fra maven først i lyden. Lidt ligesom når man skal hive eller løfte noget tungt. “R”-lyden til sidst sammen med, at baby ofte trækker benene op til maven, er klare tegn på “Eair”-lyden. Og på, at der er rumlen under opsejling i bleen.

Eh = Luft i den øverste del af maven.
Der er en bøvs på vej. Babyen bruger musklerne i halsen til at lave en hård “E”-vokal i starten af lyden for at “skubbe” bøvsen ud.

Måske er der noget om teorien, og så er du hermed klædt bedre på til at høre forskel på din babys gråd. Skulle du have lyst til at lære mere, så kan du google dig til mere viden. Der findes både videoer på Youtube, bøger om emnet og sågar kurser på dansk eller engelsk.

Synes du, det er svært at høre nuancerne i gråden? Så kan nogle af nedenstående råd måske hjælpe.

Gode råd når baby græder

  • Skærm din baby fra høje lyde fra tv, opvaskemaskinen, radioen eller andet, der larmer og giver uro, uden at du måske bemærker det. Baggrundsstøj er også godt for mange voksne at undgå, men vi lægger bare ikke mærke til, hvordan alle lydene kan stresse os. 
  • Giv mad. Selvom du måske tænker, at din baby har spist godt eller har spist for nyligt, så kan baby sagtens være tørstig eller sulten. Dét med, at der skal gå 3-4 timer mellem hvert måltid, er ikke nødvendigvis sandheden for alle børn. 
  • Tag tøjet og bleen af baby og lad numsen og huden få luft. Tøj og bleer kan stramme og generere, og din lille baby er vant til at være nøgen inde i maven. Når I kan, så skru op for varmen derhjemme og lad baby ligge nøgen på din krop eller på et håndklæde. Pak gerne et tæppe eller en dyne omkring baby, hvis det virker godt for jer. Men prøv at undlade den indespærrende følelse af tøjets syninger og bleer tæt på babys hud. Måske var det dét, der satte babygråden i gang.
  • Måske har din baby ondt i maven? Overvejer du, at mavekneb hos din baby kan være skyld i uro og gråd, så giv din baby et lunt bad og giv maven massage. Læg eventuel din baby på ryggen på dine lår, så du kan ”cykle” med benene. Hav kontakt til dit barn og lyt, føl og se efter, om det bringer lindring at massere og cykle.

  • Din baby har måske brug for at være tæt med dig. Du er måske ikke så effektiv med en baby liggende på brystet – men pyt med det. Du kan være effektiv en anden gang. Rodet kan vente og du kan spise rugbrødsmadder eller morgenmad til aftensmad. Brug en vikle eller en slynge til at bære baby tæt på kroppen. At være nær dig, din duft og dit hjerteslag kan bringe din baby til ro, og du kan måske samtidig få ordnet lidt praktiske opgaver eller komme ud en tur.

Hvorfor græder min baby især om aftenen?

De fleste spædbørn græder markant mere om aftenen, for på dette tidspunkt af døgnet er deres sanser fyldt op af indtryk – ligesom vi voksne også kan være ret brugte om aftenen.

Hvis du selv er træt, kan du hurtigt blive mere frustreret over din babys gråd, og det påvirker dit barn, som så bliver endnu mere urolig. Er der ofte urolige dage og aftener med megen gråd, så hold nogle dage om ugen helt fri uden aftaler og arrangementer. Du skal nok få gang i dit sociale liv igen, når baby er lidt større. Omsorg og nærvær bare med baby og forældre kan være en helt enkel vej til mindre gråd.

Har min baby kolik?

Spædbørn kan få kolik fra de er 3 uger til 3 måneder gamle. Tilstanden beskrives som ustoppelig gråd i mere end 3 timer dagligt, over 3 dage i ugen i minimum 3 sammenhængende uger.  Det er ikke en specifik, medicinsk diagnose.

Man ved ikke, om der er en egentlig årsag til, at nogle babyer græder rigtig meget. Det kan måske være mavesmerter, som går over i takt med, at fordøjelsessystemet er modnet omkring de 12 uger.

Prøv om du kan bevare roen og håbet, selvom perioden er benhård. Du kan overveje at søge (alternativ) behandling, hvis dit barn græder rigtig meget mange dage om ugen. Men det er ikke sikkert at behandlingen virker bedre end, hvis du venter til, at gråden normalt mindskes omkring de 3 måneder. Behandling kan give dig en ro og mindske følelsen af utilstrækkelighed, som kan gøre det lettere at håndtere gråden uden at gå i panik. Men måske kan du også finde roen selv med nogle af de tips, vi indledte dette blogindlæg med. Igen er det helt ok at bede din omgangskreds om hjælp, så du har mere overskud til at trøste dit barn.

Sådan kan du støtte op omkring din babys sproglige og sociale udvikling 

Besvar din babys lyde. Når din baby får respons, har det stor betydning for, hvor meget dit barn vil bruge sin stemme til at komme i kontakt med andre.

Når din baby er omkring 2 måneder kommer de første smil og der kommer endnu flere lyde på repertoiret. Prøv at tage tur med dit barn, så I skiftes til at lave lyde. Ansigtsudtryk og bevægelser er også en del af ”turtagningen”. Du kommer til at starte ”samtalen” med din lille baby, men i takt med at baby bliver 4-5-6 måneder, vil dit barn begynde at være den, der starter jeres pludre-snak.

Du kan støtte op om din babys sprog ved at

  • Tale med din baby. Gerne i lyst tonefald med korte sætninger og mange gentagelser.
  • Svare, når din baby siger noget, f.eks. ved at imitere din babys lyde eller sætte ord på, hvad din baby gør, leger med eller pludrer.
  • Give din baby øjenkontakt og smil.
  • Huske pauser – og giv din baby plads til at svare.
  • Synge sange og læse højt for dit barn – kig i pegebøger og tal om det, I ser.
  • Sætte ord på, hvad du tror, din baby tænker, føler og oplever.

Mere om Marianne

Marianne Højer Andersen er uddannet sundhedsplejerske og coach i adfærdspsykologi og har virksomheden Family Health. Hun tilbyder sundhedspleje konsultation i hjemmet hos familier med små børn, kører ud til mødregrupper og har konsultationer i sin klinik.

Find Marianne på

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com 

Eller tag fat i Marianne på telefon: 60147071

eller e-mail: kontakt.familyhealth@gmail.com

Related posts