Rør ved din baby – Nemme tips til babymassage og daglig berøring

Far og baby
29. marts 2022

At blive rørt ved gør godt for børn og voksne

Er du lidt mere påpasselig med at komme tæt på andre og røre og kramme dit barn eller din familie efter to år med Coronavirus, hvor vi igen og igen blev mindet om at holde afstand?

I dette blogindlæg har Legeakademiet talt med sundhedsplejerske og mor til 8, Marianne Højer Andersen fra Family Health, for hun har nemlig noget vigtigt på hjerte:

Rør ved dit barn og ved dem, du elsker.

Det er så vigtigt for vores mentale og fysiske trivsel at blive rørt ved og at røre ved andre mennesker – og her deler Marianne sin viden om berøringens vigtige effekter med dig, og sine tips til babymassage.

Du kan også læse vores to blogindlæg om, hvordan du bliver bedre til at forstå dit barns signaler, og hvordan du kan lære at forstå dit barns lyde.


Berøring gavner tryghed, selvværd og søvnen

Under corona-restriktionerne blev berøring nærmest lidt forbudt. Men det er vigtigt at huske at røre ved hinanden og især at være tæt med din baby.

At blive rørt ved er et basalt, fysisk behov lige som mad, drikke og søvn. Når vi rører ved hinanden, sker der så mange positive ting i vores krop og psyke. Navnlig for helt små babyer er det fuldstændigt afgørende med tæt kropskontakt og øjenkontakt til andre mennesker i mange timer hver dag.” fortæller Marianne.

Der er en tydelig sammenhæng mellem vores følelser, trivsel og behov for berøring.

For lidt hudkontakt kan over tid:

  • give ”hudsult”, som kan udløse uro og måske søvnproblemer
  • gøre det sværere at danne relationer senere i livet
  • påvirke indlæringen
  • gøre at vi bliver aggressive, stressede og deprimerede.

Til gengæld kan berøring (som udløser hormonet oxytocin)

  • give øget selvværd og tiltro til andre
  • mindske stress
  • give bedre søvn
  • gavne fordøjelsen
  • hjælpe med at restituere og opbygge vores krop.

Især babyer og små børn har et stort behov for at blive nusset, krammet og kysset mange gange om dagen.

“Nu er det ikke sådan, at man skal gå og være bange for, at ens lille barn har hudsult eller sover dårligt, fordi du har rørt det for lidt. Det er ikke en medicinsk tilstand på den måde. Men det er et faktum, at børn udvikler sig bedre og har det bedre, når forældrene kærligt rører ved deres børn ofte. Der er simpelthen så mange gode årsager til, at vi rører ved hinanden ofte, omsorgsfuldt og længe.” – Marianne

Hvad er oxytocin?

Oxytocin er et hormon, som kaldes kramme- eller kærlighedshormonet. Oxytocin dæmper aktiviteten i vores stress-system, mindsker utryghed og får pulsen og vores blodtryk til at falde. Det virker simpelthen beroligende og kan blandt andet udløses af kram, nus og massage.

Helt fra fødslen er det et vigtigt hormon, og man anbefaler nye forældre at ligge med bar hud mod hud med baby for at sikre masser af berøring og dermed dannelse af oxytocin. Og også i ældreomsorgen bruger man hudkontakt terapeutisk.

Nemme tips til babymassage

Babymassage behøver ikke at være avanceret eller noget, du skal lære. I virkeligheden handler det ofte om at stole på din egen intuition. Put, nus, kram, kys, klap, kild, bad, tril. Alle berøringer tæller.

  • Bløde strøg over babys ryg
  • Nusse på mavsen
  • Ae hovedet
  • Trykke let på fusserne
  • Vippe benene blidt op og ned.

Tag den med ro og træk vejret. Nærvær kan være en svær øvelse, når vi er vant til at løbe så stærkt, så en god stund med babymassage er også godt for os voksne. 

Brug eventuelt en massageolie, mandelolie eller lignende og varm den imellem dine håndflader, før du berører din baby blidt på de forskellige områder af kroppen. Har du ikke lige en massageolie eller babyolie ved hånden, kan du sagtens undvære.

Massage – ikke kun for babyer

Vi vil sammen med Marianne anbefale alle forældre – både til små og større børn – at bruge massage som en måde at skabe hudkontakt, ro og nærvær hver dag eller så ofte, I nu orker og kan finde tiden til det.

Hvornår er det godt at give babymassage?

Når du pusler din baby, kan det være et oplagt tidspunkt, at massere din baby og nusse og berøre dit barns krop. Du kan også bruge lidt tid om formiddagen, når din baby er vågen og mæt og rolig, eller planlæg at bruge tid på babymassage om aftenen op til puttetid.

Babymassage før dit barn skal til ro kan hjælpe dit barn til at geare lidt ned i kroppen. Find ro og afslapning ved sengetid med babymassage og berøring.

Vælg et tidspunkt, hvor du selv er rimelig rolig og afslappet, inden du går i gang – og gerne i et lunt og roligt miljø, hvor der ikke pludselig er en telefonnotifikation, der bipper. Sæt måske lidt musik på med blide og rolige rytmer.

Fokuser på at være nærværende og på at kunne mærke dit barn og dig selv undervejs. Nyd stunden. Det mærker dit barn, og du giver din ro videre til dit barn, så babymassagen vil virke beroligende, trygt og afstressende.

Prioriter berøring dagen igennem

  • Når baby skal have mad – enten ved amning eller flaske – så brug god tid og sæt dig godt til rette. Hold dit barn tæt ind til kroppen.
  • Gå langsomt frem, hvis I ikke er vant til berøring eller har glemt det lidt i en periode. Det kan godt kræve tilvænning. Men de positive effekter udebliver ikke. Husk at respektere hinandens grænser.
  • Alle former for ae-ae, kram, knus og nus tæller. Gør det til en vane at røre ved alle i din husstand – også teenagerne.
  • Giv massage til dem, du holder af – både baby, partner og din bedsteforælder.
  • Gå i svømmehallen sammen – eller gå i bad sammen med baby. Samvær i vand er en herlig måde at have tæt fysisk kontakt, og vandet stimulerer dit barns sanser på en unik måde.
  • Brug tyngde til at stimulere hudens sensorer. Vægttæpper, varmepuder eller endda kæledyr er en skøn og blid måde at stimulere produktionen af oxytocin og skabe velvære. Men de kan ikke give følelsen af menneskeligt nærvær, hjertebanken, tryghed og tillid, så de skal ikke bruges som erstatning, men som supplement til berøring og samvær.
  • Lige en sidste bemærkning her post-corona: Det er naturligvis altid godt at vaske hænder som indledning, så I ikke kommer til at bringe skidt og smitte ind udefra. 


Om Marianne Højer Andersen

Jeg er uddannet sundhedsplejerske, og jeg har min egen virksomhed Family Health. Jeg er certificeret instruktør i IAIM Babymassage – og tilbyder kurser i IAIM Babymassage, både individuelt i hjemmekonsultation i familier med spæd- og småbørn og i mit Intensive Mødre- gruppeforløb.

Derudover tilbyder jeg sundhedspleje konsultation i hjemmet hos familier med spæd- og småbørn, eller konsultation i min klinik – og underviser og vejleder også mødregrupper.

Jeg er også uddannet coach i spise- og adfærdspsykologi, og jeg blev i december 2020 færdig som kostvejleder og sundhedscoach. Jeg tilbyder Family Health Sundheds Boot Camp – og sundheds- og kostvejledning til familier med spæd- og småbørn og de lidt ældre børn og teenagere.

Find Marianne på

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com På telefon: 60147071 – e-mail: kontakt.familyhealth@gmail.com

 

Related posts