Nørdeguide til TV's julekalender, del 3: Stjerner og planeter

Planeter og stjerner er guf for børns drømme
8. december 2021

Kan mirakler forklares?

“Hvis du ikke kan forklare det på en simpel måde, er det fordi du ikke har forstået det godt nok”

Sådan sagde selveste Albert Einstein. I "Kometernes jul" fortæller Anna, at Einstein også sagde: 

“Der findes kun to måder at leve livet på. Den ene er, som om ingenting er et mirakel. Den anden er, som om alting er et mirakel”. 

Kombinerer vi de to citater, så betyder det, at man kan forklare verdens mirakler, hvis man har forstået det godt nok. 
Einstein vidste en hel masse om, hvordan Verden hænger sammen, og han var et stort geni. Det lægger hverken "Tidsrejsen" eller "Kometernes jul" skjul på. 

Det gør Legeakademiet heller ikke. Vi hylder genier som Einstein, Marie Curie og den danske Nies Bohr for at turde gå imod alt det, de andre eksperter sagde dengang. De fandt deres egne spørgsmål og søgte deres egne svar nye steder. 

Men de stod også på skuldrene af alt det, kloge hoveder før dem havde forsøgt sig med af teorier og eksperimenter. Også selvom mange af dem tog fejl - for det er jo netop det, at det viste sig at være forkerte teorier, der gjorde, at Einstein, Marie Curie og Niels Bohr rynkede panden og sagde: "Nej, det kan ikke passe, der må være en anden sammenhæng, hmmmm....": Der var fejl i beregninger, fejl i konklusionerne. Derfor måtte de søge videre. Fejl er vejen til ny viden, hvis man ikke giver op!

Find svar om stjerner og planeter

Findes der så korrekte fakta om stjerner og planeter?

Det er et tricky spørgsmål. Man kan sige, at de teorier, der indtil videre viser sig at kunne forklare fx Solens lys og ringene rundt om Saturn, de er korrekte, baseret på det, vi ved om rummets fysiske love lige nu.
Vi mennesker lærer hele tiden nyt, vores instrumenter udvikler sig, og vi kan efterprøve vores teorier og modeller af stjerner og planeter. Måske finder vi ud af noget nyt og banebrydende i morgen! Kan teorier efterprøves og bevises objektivt i praksis, så gælder det som fakta lige nu. Men det kan ændre sig. Derfor er der både nu og i fremtiden brug for modige og nysgerrige mennesker, der undrer sig og ikke uden videre accepterer det, de voksne siger. 

Når I ser "Kometernes jul" eller ""Tidsrejsen", så opstår der sikkert spørgsmål. Forhåbentlig får dit barn også lyst til at vide mere om stjerner og planeter, når børnene i TV's julekalender 2021 suser rundt i tiden på på tværs af Universet. 

Du kan fange dit barns interesse ved at sætte et helt univers, stjernebilleder eller Solsystemet op med selvlysende stickers på dit barns værelse. Måske kan du give dit barn en stjernekikkert i julegave, eller du kan finde modeller af Solsystemet, en interaktiv 3D plakat med Månen, et puslespil om Universet eller smukke glaskugler og kortspil fuld af astronomiske detaljer. Kig i en af vores yndlingskategorier, nemlig den om astronomi, lige her. Du kan også læse vores nørdeguide med fokus på astronomi for børn her

Se små tegnefilm med svar til dig og dit barn

Skulle du have brug for lige at få opfrisket de grundlæggende fakta om rummet - så vidt vi ved nu - så kan du gøre det sammen med dit barn med denne række små, korte videoer på dansk, produceret af European Space Agency. Det er små tegnefilm om væsnet Paxi, der udforsker rummet. Find hele playlisten her.

Med de grundlæggende fakta på plads, kan I stå på skuldrene af andre genier og måske begynde jeres egen rejse ind i at forklare naturvidenskabens mirakler. 

Hvad hedder den der stjerne?

Når I kigger op i den mørke vinternat, viser der sig en masse lysende stjerner. Eller er det stjerner? Er det planeter? Rumtåger? Andre galakser? Flyvemaskiner, rumstationer eller meteorregn? 
Der findes en supernem og gratis måde at blive den der seje forælder, der lige mettevuns kan sige, hvad det er, I ser på. Find din smartphone frem og find app'en Night Sky X, Stellarium eller Sky View. Det er lidt forskelligt, hvilke devices de virker på. Du kan se en top 20 liste over de bedste stjernekigger-apps i 2021 her.

Det åbner stjernehimlen på en helt fantastisk måde at kunne benævne alle de lysende ting, I kan se derude i det fjerne. Prøv det, næste gang det er stjerneklart. 

Endnu mere viden om stjernehimlen

Er interessen først vakt for stjerner og planeter, så tilmeld jer den spændende, internationale side Timeanddate her. Her kan I finde ud af, præcis hvor de enkelte planeter, stjerner og Månen befinder sig lige præcis der, hvor I står - på hvilket som helst tidspunkt. I kan også modtage i information pr mail om, hvad der foregår på stjernehimlen lige nu. En meget spændende ressource for alle rumnørder. 

Den danske hjemmeside Stjernehimlen er også helt skøn. Den udgives af Amatørastronomisk Selskab Fyn og har meget detaljerede beskrivelser af alt, hvad der sker på himlen hver måned. Følg den her.

Lad miraklerne få plads i dit barns hverdag.

TV's julekalendere i 2021 giver dig mulighed for at undre dig sammen med dit barn. Det bringer altid skønne samtaler med sig, når man pludselig får anledning til at tænke over hverdagsting i hverdagen. Som fx Solen eller noget, der blinker i det fjerne. Lader du miraklerne få en plads ved middagsbordet, i ladcyklen eller på bagsædet, kan du og dit barn sammen udvikle jeres nysgerrighed og føle jer lidt tættere på de store genier, som også engang var børn, der undrede sig. 
Måske når I ikke til at forklare miraklerne omkring jer. Men I kan gøre forsøget. Og lære en masse undervejs.

Følg Legeakademiets Nørdeguide til TV's julekalender 2021

Legeakademiet udgiver i december 2021 en Nørdeguide til TV's julekalendere, fordi både "Kometernes jul" og "Tidsrejsen" handler om at fejre nysgerrighed og gøre det okay at have interesse for videnskab. Den fejring er vi med til.
Du kan læse intro-indlægget her.

Vær klar med Legeakademiets udviklende legetøj, teleskoper, eksperimenter og stjernekort

Vi vil i julen 2021 hjælpe dig med at have lærerigt legetøj og udviklende aktiviteter klar derhjemme, når julekalenderne i 2021 kører. Så vil dit barn få interesse for STEM-leg og holde motivationen i topgear hele december.
I løbet af december 2021 vil du her på Legeakademiets blog kunne læse indlæg om, hvordan du bedst imødekommer dit barns interesse for astronomi, stjernehimlen, forsøg og STEM. Efterhånden som “Kometernes Jul” og “Tidsrejsen” udfolder sig på skærmen, udgiver vi tips om forskellige måder at lege dit barn til  naturvidenskabelig viden ved hjælp af de samme ting og temaer, som julekalenderne handler om.
Følg med i vores blogserie “Nørdetips til TV’s julekalendere 2021”.

Del 1 af nørdeguiden handlede om gyroskoper.

Del 2 af vores nørdeguide handlede om eksperimenter.

Related posts