Sådan vælger du den rigtige løbecykel til dit barn

Køb den rigtige loebecykel til dit barn
7. marts 2024

Sådan vælger du den rigtige løbecykel til dit barn!

5 ting du skal vide, før du køber løbecykel!

Løbecyklen er et af de mest solgte køretøjer til børn. Det kan vi godt forstå! Men det er en jungle derude. For hvilken løbecykel skal du vælge? Hvad er det rigtige for dit barn?

I Legeakademiets store guide til løbecykler vil vi forsøge at gøre det nemt for dig at overskue, hvad du skal se efter, når du vælger løbecykel. Du finder hele vores udvalg her, og du kan nemt gå til mange af vores forskellige løbecykler til store og små børn ved at klikke på de forskellige udvalgte løbecykler under denne løbecykelguide. 

De 5 ting, du skal være opmærksom på er:

  • Skridtlængde
  • Styr
  • Dæk
  • Bremser eller ej?
  • Sikkerhed

Hvordan finder jeg den rigtige loebecykel?

Det vigtigste punkt: Løbecyklens skridtlængde

Det første og absolut vigtigste parameter, når du skal finde den rigtige løbecykel, er dit barn skridtlængde. Et barn på 2 år kan sagtens være lav, men have virkelig lange ben – ligesom et barn på 1½ år kan være på øverste højdekurve, men have korte ben. Derfor er parametre som dit barns alder og dit barns højde mindre vigtige.

Skridtlængden er den, der fortæller os, om dit barn kan passe en given løbecykel eller ej.

Du kan måle skridtlængden på dit barn med et målebånd. Skridtlængden er målet fra gulv op til dit barns skridt, mens det står på flad fod. Giv eventuelt dit barn et ekstra målebånd, som det kan lege med imens, så du forhåbentlig får 5 sekunder at måle i, inden barnet er smuttet væk. 

Går målingen helt i fisk, så se om du kan finde et par at dit barns (lidt for store) bukser, som når helt ned til gulvet. Så kan du måle buksernes indersøm i stedet.

Vaelg den rigtige loebecykel. - guide her.

Når du køber og indstiller størrelsen på løbecyklen er det vigtigt, at dit barn har begge fødder på jorden OG letbøjede ben, når det sidder på sin løbecykel. 

Har dit barn IKKE det, er løbecyklen enten for stor eller sadlen er placeret for højt. Dit barn bruger sine fødder til at bremse med og til at justere sin fart. Skal dit barn føle sig tryg og få en succesoplevelse med sin løbecykel er det derfor alfa og omega at kunne nå jorden med hele fodfladen!

Løbecyklens styr

Styret skal gerne kunne indstilles i højden, så dit barn sidder oprejst, når det sidder på cyklen. På den måde kan du altid indstille det til at passe til dit barn – og dit barn kan vokse med løbecyklen og stadig sidde korrekt.

Løbecyklens dæk

Der er hovedsageligt 2 typer dæk, du kan vælge imellem. Gummidæk og luftdæk.

Gummidæk

Vælg gummidæk, hvis dit barn ikke skal køre langt. Gummidæk er punkterfrie og giver lidt langsommere kørsel end dæk med luft, fordi de er lidt tungere at løbe med. Brede gummidæk giver løbecyklen stabilitet. 

Luftdæk

Vælg luftdækket, hvis dit barn skal køre længere. Når dit barn kører over huller eller ujævnheder, er luftdækket mere smidigt og behageligt. Der er mere fart i luftdækket, men har du brug for at dæmpe farten for dit barn, kan du lukke lidt af luften ud.

Generelt om dæk: 

Hjulene på løbecyklen skal være brede, da det giver en mere stabil kørsel. Løbecyklens hjul bør også være bløde. Bløde hjul aflaster nemlig barnets ryg ved bump i vejen. Hvis I nogle gange skal køre indenfor, så kan det være en ide at vælge en løbecykel med dæk, der ikke smitter af. 

Bremser eller ej? Vi svarer nej

Nogle løbecykler er udstyret med håndbremse. Og det medfører ofte en lind strøm af spørgsmål fra forældre om, hvorvidt de bør købe en løbecykel MED eller UDEN håndbremse?

Mange forældre tænker – ganske logisk – at en håndbremse må være en god idé, fordi deres barn kan nå at øve sig i at bruge den, før de skal op og sidde på en rigtig cykel. Men vores anbefaling i Legeakademiet er næsten altid at vælge en løbecykel uden håndbremse. 

Først og fremmest kræver en håndbremse både kræfter og en vis hånd- og fingerstørrelse, som de fleste mindre børn slet ikke har udviklet endnu. 

For det andet er det slet ikke naturligt for barnet at bruge en håndbremse. Barnet vil nemlig helt instinktivt bruge sine fødder til at bremse løbecyklen – og håndbremsen vil derfor oftest ende som pyntegenstand. Men det kan også være vigtigt for en ny cyklist ikke at gå ned på gear, så hvis en håpndbremse gør det ekstra sejt at køre på løbecykel, så er det måske argument i sig selv. 

Sikkerhed, styrt og cykelhjelm

Når vi taler om sikkerhed på løbecyklen, kommer vi ikke uden om hjelm. Hos Legeakademiet finder du et kæmpe udvalg af sikkerhedsgodkendte cykelhjelme.

Et styrpolster er et betræk, du kan sætte midt på styret – lige der hvor børn kan slå munden ned i styret, hvis uheldet er ude og der sker et styrt. Flere cykler har dem allerede, når du køber dem. Du finder tilbehør til løbecykler, også ekstra ringeklokker og cykelkurve, her.

Det er også en god ide med en refleksvest, så dit barn kan ses i mørke. 

Husk også at sætte dig ind i færdselsreglerne for løbecykler. De er ikke mere komplicerede end at den kun må køre på fortovet og aldrig på cykelsti eller vej.
Du kan finde gode råd og guides til at lære dit barn trafik og komme igang som cyklist her hos Cykelforbundet.

Det var de 5 vigtige punkter, når du vælger løbecykel til dit barn. Vi fortsætter vores guide til løbecykler ved at svare på nogle typiske spørgsmål.

Hvilken stoerrelse loebecykel

Hvad er en løbecykel?

En løbecykel minder om en cykel, men den har ikke pedaler. Dit barn kommer fremad ved at løbe, mens det sidder rigtigt på en sadel. 

Løbecyklen giver fremragende træning af dit barns balanceevne, koordination og reaktionsevne. Og den giver dit barn en skøn følelse af selvstændigt at kunne bevæge sig frit og hurtigt fremad.

Hvorfor løbecykel?

Godt spørgsmål! Ud over den suveræne træning af balanceevne, koordination og reaktionsevne, så er den mest indlysende grund til, at dit barn skal have en løbecykel, at det letter overgangen til at kunne køre på en to-hjulet cykel.

Dit barn lærer automatisk at gå, men det lærer ikke automatisk at cykle. Derfor er det en færdighed, der skal trænes. Den største udfordring ved at lære at cykle er at holde balancen. Du kan sikkert huske dine egne forsøg på at lære at tæmme den to-hjulede. Det krævede nok nogle mislykkede forsøg.

Men for dit barn bliver det nemmere at lære at cykle, hvis det allerede har lært at holde balancen på en to-hjulet løbecykel.

Hvornår er mit barn klar til en løbecykel?

Nogle børn er klar til en løbecykel allerede, når de er 1,5  år. Andre er klar, når de er 2,5 år. Dit barn viser dig, at det er klar til løbecykel, når det er sikker på benene og kan løbe selv – i god balance.

Hvordan træner jeg trafiksikkerhed med mit barn?

Start med at træne lidt hjemme i haven, i indkørslen, i gården eller i stuen? Det er sjovt og super god motorisk træning at styre uden om forhindringer. Du kan bruge forhåndenværende midler som sten, støvler eller spande til at lave en slalom-bane. Ellers har vi nogle smarte kegler her, som er nemme at få øje på.

At køre på ramper styrker dit barns balanceevne yderligere og lærer det at konsekvensberegne. Både med hensyn til fart og risiko.

Har dit barn styr på rødt og grønt lys i fodgængerfeltet? Trafikleg forbereder dit barn på situationer og vilkår i trafikken. Lær dit barn de mest almindelige skilte at kende. Leg fx, at dit barn skal tage cykelkørekort. Vi har en hel masse forskellige legeredskaber til at lære dit barn om trafik, som gør legen mere virkelig, og dit barn lærer om, hvordan man færdes i trafikken og lærer, hvad skiltene betyder. Find dem her.

Tip: Trafikskiltene kan også bruges som slalom-bane/manøvreringsbane.

Hvilken størrelse løbecykel?

Så langt så godt. Nu har du rimelig godt styr på skridtlængde, styr, valg af dæktype og om du ønsker bremser på løbecyklen. Nu er det "bare" at finde den rigtige størrelse til dit barn blandt vores kæmpe udvalg af 2-hjulede, 3-hjulede og sågar 4-hjulede løbecykler fra PUKY, Trybike m.fl.

Husk at du kan filtrere, så du kun får de løbecykler, der matcher dit barns alder. Så er det pludselig meget lettere at finde rundt og vælge. 

Ved du også allerede nu, at det måske er en PUKY løbecykel du går efter, så kan du også nøjes med kun at kigge i vores PUKY-kategori

Kigger du efter dit barns første PUKY løbecykel på to hjul?

Vi har tre modeller: 

PUKY LR M
PUKY LR M Classic og 
PUKY LR M Plus

Og hvad er så forskellen? 

  • PUKY LR M er standard løbecyklen
  • PUKY LR M Classic er retromodellen med kurv, hvide dæk og støtteben 
  • PUKY LR M Plus er løbecyklen med skærm, ringeklokke og støtteben

Alle tre modeller har punkterfri skumdæk, vejer 3,4-3,6 kg  og passer til dit barn fra 85-110 cm i højden. Det svarer cirka fra 2 år og op til 4-5 år. 

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published