Se din baby: Tips til at forstå din babys signaler

Far og baby
Seneste indlæg Gode råd og ideer Baby
30. marts 2022

Se din baby og få mere ro i hverdagen

I dette blogindlæg skal det handle om en helt grundlæggende ting, nemlig at du ser på dit barn. Virkelig ser og skruer helt op for opmærksomheden, så I kan iagttage hinanden. 

Måske føler du, at du ikke laver andet hele dagen end at forhold dig til dit barn. Men fælles for rigtig mange forældre er, at man midt i søvnmanglen og babys akutte behov godt kan komme til at glemme at tage sig tid til at se babys forskellige små signaler.

Dem kan du for alvor se og forstå, når du virkelig iagttager din baby. Det giver dig et meget bedre udgangspunkt for at få en rolig hverdag sammen med dit lille barn, og det betyder også, at dit barns udvikling vil blive tryggere og mere harmonisk. 

Læs med og bliv klogere på at se dit barn og læse babys signaler. 

Din baby kommunikerer allerede fra fødslen

Nogen gange kunne det virkelig være praktisk, hvis dit lille barn kunne tale og fortælle, hvad der er galt, siden det græder eller småbrokker sig.

Men faktisk udtrykker din baby sig med signaler helt fra fødslen. Vi har interviewet sundhedsplejerske og mor til 8, Marianne Højer Andersen fra Family Health og fået alle hendes bedste tips til at forstå din baby og dens signaler.

Marianne oplever ofte, at forældre er usikre på, hvad babys signaler betyder. Nogle er slet ikke opmærksomme på, hvor meget det lille, spæde barn egentlig prøver at kommunikere helt fra fødslen. Med sin stemme, øjenkontakt, ansigtsmimik og bevægelser giver dit barn signal til dig om behov, følelser og ubalance.

Disse baby signaler kan du holde øje med

  • Pludren, mimik, bevægelser, øjenkontakt, skrig og gråd.
  • Dit barn gør hele tiden opmærksom på sit behov for at blive holdt og nusset, at have fred, at få mad og at blive skiftet.
  • Vender dit barn hovedet væk, så er det tid til en pause.
  • Babys gråd, hvin og skrig er specifikke og betyder forskellige ting – prøv at holde øje med, hvilken lyd, der passer til hvad. Ligesom dit barn med tiden skal lære dit sprog, kan du lære at forstå din babys signaler.
  • Meget hurtigt lærer baby at imitere dig, så vær opmærksom på, hvad du laver med dit ansigt og din mimik.
  • Dit barn kan se fra fødslen, men det er helt normalt, hvis din baby skeler. Øjnene kan heller ikke koordinere og ser et andet billede, end vi gør.

Hver baby kommunikerer med sine egne signaler

Nogle typiske signaler går igen hos mange babyer, som fx gnider ører eller øjne, når de er trætte. Men babyer bruger ikke nødvendigvis de samme signaler til at udtrykke ubehag, sult, trang til ro, leg eller en tør ble. Tværtimod:

Babyers mimik, lyde og bevægelser er forskellige med store variationer fra baby til baby.

”Forældre har tendens til at tro, at forskellige børn udtrykker sig på samme måde. Vi får lyst til at sammenligne med andre børn og forældre for at forstå babys signaler. Det er en fuldstændig uskyldig mistolkning, og det sker kun på grund af usikkerhed i forældrerollen. Det er helt forståeligt, for mange nybagte forældre er udmattede, lidt chokerede og står i en helt ny situation.” – Marianne

Hvordan lærer jeg at forstå min babys signaler?

Som nybagte forældre skal du lære at tolke babys signaler og forstå netop dit barn.

Prøv at være opmærksom og langsom i øjenkontakten til dit lille barn. Nulstil kommunikationen og vær nysgerrige på alle babys bevægelser og udtryk. Som forælder vil du skulle øve dig i at tolke dit barns signaler.

For mange forældre er det nyt og ukendt at skulle forstå og kommunikere med en baby, der ikke har noget talesprog, men kun kan udtrykke sig med ansigtet, lyde, hænder og krop. Du må øve dig og mærke dybt i dig selv, hvordan babys signaler føles, og hvordan du svarer på babys signaler.

I starten kræver det fysisk og psykisk overskud at aflæse dit barns signaler. Og overskuddet kan være presset af dårlig søvn og måske også en portion usikkerhed.

  • Drop alle mulige aktiviteter og for mange besøg, og tænk over at have masser af tid og ro til nærvær og tid med jeres baby. Du skal nok nå til babysvømning, babybio og hvad der ellers kan friste.
  • Hvis du har en partner, så prøv om I kan sove på skift. Det er ikke særligt romantisk, men søvn er bare vigtigt dér i babys første måneder - og i det hele taget.
  • Vær ikke for stolt til at bede om hjælp hos familie og venner – og sænk forventninger til madlavning og hjemmets udseende.
  • Acceptér at det tager tid at forstå din babys signaler. Det er helt ok. Det er ikke noget lynkursus.

Med tiden vil du blive en super kompetent forælder og skarp til netop at forstå dit barn og dets udtryk. I takt med at du bliver bedre til hurtigt at aflæse og forudsige dit barns behov, vil det give mere ro i hverdagen.

Lad nullermændene ligge

Du behøver bestemt ikke at have støvsuget i anledningen af, at sundhedsplejersken kigger forbi:

”Jo flere nullermænd, jeg ser i en families hus, jo større nærvær og tid med baby er der også.” fortæller Marianne. ”Ligner hjemmet og forældrene noget fra Instagram, kan jeg godt blive lidt bekymret for, om forældrene mon tager sig tid til bare at iagttage deres baby og selv få slappet af. Nogle har selvfølgelig hjælp til det praktiske, andre har bare uanede ressourcer eller har en baby, der sover bedst, når støvsugeren kører – men jeg råder altid forældre til at fokusere på det, der er vigtigst: babyen.”

Mange forældre vil gerne gøre det hele perfekt og bliver nemt usikre. Men i virkeligheden er vi kodet til at kunne kommunikere med babyer, så prøv at stole på dine instinkter – som nemmere kommer frem, når vi er nede i tempo, ser vores barn og ignorerer mobilen, mens baby er vågen.

Især de helt små babyer kan kun være nærværende i kort tid hver dag. Så grib muligheden, når kontakten er der.

Milepæle for baby 2-3 måneder – holde øjenkontakt og gribe legetøj

  • I starten vil jeres barn skulle inviteres til øjenkontakt og smil.
  • Når din baby er 2 måneder skal I kunne have sikker øjenkontakt, hvor dit barn kan fastholde øjenkontakten i længere tid.
  • Din baby på 3 måneder skal kunne følge babylegetøj med øjnene i en glidende bevægelse fra side til side. Det er også i denne alder, at jeres barn kan koordinere syn og håndbevægelse, og så småt begynde at gribe legetøj.

Mere om Marianne

Jeg er uddannet sundhedsplejerske, og jeg har min egen virksomhed Family Health i Privat Sundhedspleje.

Jeg tilbyder både individuel og gruppebaseret undervisning for familier med spæd- og småbørn og som intensive mødre- gruppeforløb.

Jeg er også uddannet coach i spise- og adfærdspsykologi, og jeg blev i december 2020  færdig som kostvejleder og sundhedscoach. Jeg tilbyder Family Health Sundheds Boot Camp – og sundheds- og kostvejledning til familier med spæd- og småbørn og de lidt ældre børn og teenagere.

Se mere på :

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/
https://www.facebook.com/dkFamilyHealth
www.dkfamilyhealth.com 

Kontakt mig på tlf. 60147071 eller på  min e-mail: kontakt.familyhealth@gmail.com

Related posts