Strandtasken: Huskeliste til strandtur med børn

Pakkeliste til strandturen
26. maj 2023

Strandtasken – huskeliste til den dejligste sommertur med store og små

Strandtasken er dit vigtigste redskab til at gøre en tur på stranden med ungerne til en succes. Men hvad skal den indeholde? 

Her har du en praktisk huskeliste til en dejlig tur til stranden, så I kommer afsted i en fart uden at glemme de vigtigste ting. Når I først er på stranden og har pakket ud, er det ofte ret svært lige at få fat i det, I har glemt. Så derfor er en god huskeliste uvurderlig. 

Læs også om de danske Blå Flag strande og badeflag her i Legeakademiets blogindlæg.

Hvad skal strandtasken indholde?

Den strandtur, vi har i tankerne her i dette blogindlæg, er en sommertur på en solskinsdag med børn fra 0-15 år. Stranden byder på åbne vidder, frisk luft, lyset fra himlen, ro i hovedet og store naturoplevelser for både store og små i familien på alle årstider. Men på en varm solskinsdag er stranden for mange af os et af de bedste steder at opholde sig.

Men hvad er det nu, der skal med i den der strandtaske? Hvad er nice to have og hvad er need to have?

Hvordan pakker man til både en baby, en tumling på 18 måneder, en 7-årig og/eller en teenager? Legetante Kristina har haft børn med på stranden i 20 år, og med hende ved tasterne får du her den ultimative pakkeliste til en skøn dag på stranden med familien. 

Strandtasken – her er din pakkeliste:

Badetøj:
Til dig selv og til ungerne. Vælg gerne noget, der er nemt at få af og på, så de lidt større børn selv kan skifte tøj.

Tøj:
Tag enten et par store sjaler med eller kjole/nederdel på (for kvinder og friske mænd), så det er nemt lige at snige underbukserne af under kjolen/sjalet og tage badetøj på lidt privat, hvis I har brug for ikke at stå med måsen bar. Sjalet er også godt, hvis børnene er kolde og trætte sidst på dagen, og der er tang, sand og slatne vandmænd på alle håndklæderne.

Håndklæder:
Håndklæder med hætte er gode til børn på stranden. Måske skal du lade de fine, dyre håndklæder blive hjemme og i stedet købe nogle store badelagner i en genbrugsbutik og bruge dem som strandhåndklæder. Så gør det ikke så meget, hvis der også bliver tørret fingre og vandmænd af i dem. Tag mindst 1 med pr. mand og så et par ekstra til særligt våde dage og til spilde-ulykker.

Noget at ligge på:
Et gammelt vattæppe eller sengetæppe kommer du langt med. Der kommer sand på det hele tiden, når du er på stranden med børn. Sådan er det bare. Du kan også give dem hver deres strandmåtte at ligge på, men ungerne ender altid på dit tæppe alligevel.

Solbeskyttelse:
Solen brænder, også i Danmark, når I er ved stranden. Genskinnet fra vandet er lumsk. Blæst kan få solen til at virke mindre skarp. Men vær forsigtig. Solen er ikke til at spøge med. Brug vandfast solcreme med mindst faktor 15 herhjemme og faktor 30 sydpå. Læs Forbrugerrådets guide til solcreme og faktortal her.

Hav en strandparasol, stor paraply eller et soltelt med (hvis det ikke blæser for meget). Solhatte og solbriller til børn er også godt. Brug eventuelt badetøj med UV-filter. En T-shirt beskytter også.

Smør ind efter hver badetur, også selvom solcremen er vandfast. Brug også tilstrækkelige mængder solcreme – et tyndt lag er ikke nok.

Læs mere om de 3 solråd ovre hos Børneulykkesfonden.

Får du lyst til helt at droppe strandturen, fordi dit barn skriger eller stikker af ved synet af solcreme-tuben? Så kan du forhåbentlig bruge vores solcreme-hack, som vi har lært af ergoterapeut Ann Helene. 

Badeudstyr:
Uanset om dit barn eller børn kan svømme, er det en god ide at tage badeudstyr med, så I alle kan have det sjovt og samtidig være trygge, når I er ude og bade. I kan tage alverdens oppustelige badedyr med til leg. Dykkerbrikker, svømmefødder og snorkel er også sjovt. Var det noget med en havfruehale?

I kan også tage svømmeudstyr med, der gør det nemmere for børn at færdes i havet. En bølge kan pludselig dukke op, og så er det rart at føle sig sikker. I vores kategori med svømmeudstyr finder du forskellige ting til at lære børn at flyde, dykke og svømme.

Sandlegetøj: 
På stranden er der altid noget at lave, for den består af det herligste og mest alsidige byggemateriale i rigelige mængder: Sand og vand. Krydret med strandskaller, tang, fiskeben, mågefjer, drivtømmer, slebet glas, sten og søstjerner kan dit barn slippe fantasien løs og bygge i timevis.

Når der skal leges på stranden, så sørg for at have en spand, noget at hælde vand med, noget at grave med og noget at forme med i strandtasken. I dag kan man endda få sandlegetøj, der er lavet af blød silikone og kan foldes sammen og fylder ingenting i tasken – det er så super smart. Et sjippetov, en drage og en bold kan man også komme virkelig langt med.

 

Mad og drikke: 
Køletasker koster ikke ret meget i dag – slet ikke dem af tekstil med folie indeni. Husk, at du skal bære dem, så lad “køleskabet” blive derhjemme. Du kan også komme langt ved at fryse vandballoner eller fyldte vandflasker. Så kan de fungere som billige køleelementer, og I har koldt vand at drikke, når vandflaskerne tør op.

Vær gourmet en anden dag. Nu skal I på stranden, og det skal være et overskueligt projekt. Sultne børn bliver vrisne, så tag rigeligt med mad med. Det er også en god ide at afstemme jeres planer for eventuel is på stranden på forhånd. 

Alle familier har deres præferencer i forhold til mad, så her vil vi ikke komme med den forkromede opskriftsamling. Vil du gøre det nemt, så er vores anbefaling, at I tager:

  • knækbrød
  • smør/pesto
  • noget smørbart pålæg (fx peanutbutter, bønne- eller leverpostej, makrel på tube, hummus, smøreost)
  • agurk, æbler
  • en rulle salte kiks
  • skyllede gulerødder i en pose
  • lille skærebræt, smørekniv og en kniv med blad-beskytter (fås i større supermarkeder) eller en kniv rullet ind i et fugtigt viskestykke.

Så skal du ikke stå og smøre madder hjemmefra. I kan bare smøre, når I skal spise. Fidusen med smørbart pålæg er, at det ikke kan falde af og ned i sandet. Viskestykket er rart til at tørre fingre og mund af i. 

Til helt små børn på fast føde kan du tage små glas med færdigkøbt babymad med eller bare små portioner grød eller mos. Kogte pastaskruer eller små kød/fiskeboller er også gode. Husk skeer eller små gafler til at give din baby mad med. 

En termokande med kogt vand til babys MME og til din pulverkaffe/te – husk også babys sutteflaske, pulverkaffe og kaffe/te kop. En lille termokande med mælk og evt sukker+teske. Pulvermælk eller creamer er også nemme at pakke med.

Ekstra ting til mad og drikke:
Drikkekrus, fx dem af melamin, hvis I ikke vil drikke af flasken.

Rene karklude/stofbleer hårdt vredet op i vand i en plastikpose til at tørre ansigt og fingre i (eller vådservietter).

Tørre viskestykker eller stofbleer til at lægge maden ud på, når I skal spise.

Tomme affaldsposer til – ja, til affald (og til noget andet – læs længere nede).

Evt. salt og peber i de dér cafeteria-papirsrør. 

De ting, du står og mangler og fra nu af altid har med:

  • Plaster og pincet til små rifter og splinter/ torne fra drilske hybenroser. 
  • Bleer, en solhat, 2 stofbleer og andre pusleting til babyer.
  • Lokalbedøvende creme til alt muligt, der gør ondt. Bare det, at du gør noget, har ofte en meget beroligende effekt. 
  • Tandstikkere til at lirke alt muligt med. 
  • Vaseline. Saltvand kan svie meget, hvis man har små sår på læberne. Vaseline beskytter.
  • En affaldspose og vådservietter eller lommetørklæder til akutte wc-situationer. Skal man, så skal man. Og så kan de fleste børn godt lære at lave bummelum i deres Paw Patrol eller Frozen-spand foret med en affaldspose, som man så kan smide ud bagefter. Vupti, og spanden er fin igen.
  • Et par små bøger til at skabe en lille hyggestund med, hvis der har været en svær badetur eller en konflikt. Det hører også med til strandturen, at alt ikke er idyl. Det er okay.
  • En lille flaske med husholdningseddike kan dulme smerten ved nærkontakt med en brandmand. Læs mere hos Falck her

Alle disse ekstra-ting kan du have i en lille pose, som du gør klar først på sommeren. Så er det lige til at snuppe med hver gang, I skal på stranden eller på andre ture. 

Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.

Brændt af en brandmand - Tips

  • Skyl såret med saltvand fra havet (brug ikke postevand)
  • Gnid og tør ikke det ramte område
  • Husholdningseddike kan neutralisere giften og smertelindre
  • Prøv med et dankort eller andet plastikkort at skrabe brandtrådene af, hvis du ikke kan få dem skyllet af huden
  • Når al giftstof er fjernet fra huden, kan du eventuelt smørre med en lokalbedøvende creme
  • Smerten er typisk overstået efter en halv time.

Du kan pakke på 5 minutter ved hjælp af vores smarte liste og så fx tage strandtasken med på tur. Husk, at strandtasken ikke behøver være andet end en én af de smarte poser fra Ikea eller Legeakademiet.

Kend dit badeflag

Det er altid dejligt med en sommertur på stranden, men Blå Flag strande gør det lige lidt nemmere for børnefamilier. I linket viser Friluftsrådet, hvilke strande i Danmark, som er Blå Flag strande.

En Blå Flag strand har:

  • Livreddere
  • Toiletter
  • Rent badevand
  • Affaldsfaciliteter
  • Nødtelefon eller mobildækning
  • Natur-og miljøformidling
  • Information om naturen.

Ser du et gult flag sat op på stranden, så skal du være opmærksom på forholdene. Et rødt flag signalerer, at det ikke er sikkert at bade i dag. Det er kun på Blå Flag strande, at det bliver tjekket, om der skal gult eller rødt flag op. Det er nemlig livredderne, der tjekker forholdene.

Gult flag: Vær opmærksom, der kan være usikre forhold. Hold øje med strøm, brandmænd, vind og andre faktorer eller spørg livredderne, hvad du skal være opmærksom på.

Rødt flag: Lad være med at bade i dag, der er fare på færde. Der kan fx være stærk strøm eller giftige alger i vandet.

På strande herhjemme og i udlandet kan du opleve et gult og rødt flag. Det behøver ikke at signalere usikre forhold. Det betyder bare, at der er livreddere tilstede.

Kan man have babyer med på stranden?

Nogle forældre undgår at tage helt små babyer med på stranden. Alt efter vejret kan det være en voldsom sansepåvirkning for de helt små med vind, bølger, sand og sol. Og endnu mere – måske er I som voksne lidt usikre på det med at have en baby med på stranden, og den usikkerhed kan baby altid mærke og bliver derfor urolig og måske mere ked af det.

Det kan sagtens lade sig gøre at have selv helt små spædbørn med. Det skal være på deres præmisser, og det skal måske ikke være den allerlængste tur, men det kan være en vidunderlig oplevelse for hele familien at komme ud under åben himmel på en varm dag.

Husk, at solen er hård ved den unge hud, og spædbørn ikke bør være i direkte sol. Babyer skal være godt beskyttet.

Dit lille barn kan sidde/ligge i en slynge eller vikle, mens du sopper med eventuelle større søskende. Ellers er leg i skyggen under fx en parasol eller i soltelt en god ide. Regn med meget kropskontakt.

Tag et badebassin i miniformat med, så helt små børn kan sidde og plaske og blive kølet af med rumpen i det lille bassin oppe på land hos dig. Hold altid øje med børn på stranden, uanset alder. 

Skal der soves lur, kan du nogle steder trille klapvognen med ned på stranden, men lad være med at dække åbningen til – der bliver kogende under kalechen, og det er farligt for dit barn at sove i en tillukket klapvogn. Mange små børn kan tage en lur på dit tæppe ved siden af dig i skyggen. 

Brug for en pause fra solen?

Efter en god leg på stranden kan det være rart at trække ind i skyggen. Mange strande har skov i nærheden. Der kan I fx spise frokost i sikker afstand fra at få sand mellem tænderne. Eller tage et hvil med en lur eller rolig tid med en bog. 

Er der aaalt for meget krudt i dit barn til et roligt hvil nogen som helst steder? Så pak en slackline og spænd den op mellem to træer i skoven - eller parken hvis I er tættere på sådan én. Det tager kun et øjeblik, og den fylder ikke meget i tasken - især ikke, hvis I er afsted i bil.

Så kan I træne balanceleg, inden I måske lige skal tilbage til stranden og have en sidste kold dukkert. 

Strandtasken er pakket. God tur!

Hav en dejlig tur og rigtig god sommer fra Legetanterne og Legeonklerne.

Skulle du have lyst til at blive inspireret til mere skøn sommerleg? Læs om 25 skønne ting, du kan lave om sommeren med dine børn her

Related posts