Svøm trygt med havfruehaler til børn. 4 vigtige tips

Svøm trygt med havfruehaler til børn
7. april 2022

Hvad er havfruesvømning?

Havfruesvømning er blevet ret populært de seneste år. Måske kender dit barn nogen, der tager havfruehale på og går til havfruesvømning? 

Havfruesvømning er for børn og voksne, der elsker vand. Man tager simpelthen en havfruehale på, når man svømmer. Legen er super god konditionstræning og styrketræning.

Mange børn og unge har en havfruedrøm, og tanken om at glide gennem vandet med havfruehale på er næsten magisk. Tænk at prøve at glide under vandet, slå med halen og nyde den ret store hastighed eller den poetiske smidighed, man får med sådan en havfruehale på.

Er det farligt for mit barn at svømme havfruesvømning?

Nogle er vores kunder er lidt bekymrede for sikkerheden ved at svømme med benene i en havfruehale. Det virker måske også utrygt at have benene fikseret. Men med et par få tips kan du med tryghed  lade dit barn svømme med havfruehale på. Vi har rådført os med Sikkerhedsstyrelsen og deler her deres råd.

4 tips til sikker havfruesvømning 

  • Dit barn skal kunne svømme 25 meter uden hjælpemidler og holde vejret under vandet i 30 sekunder, før I begynder at øve med en havfruehale.
  • Lad aldrig dit barn svømme havfruesvømning med havfruehale på alene. Dit barn skal være en meget sikker svømmer og over 10 år, før det er sikkert at svømme uden opsyn, med eller uden havfruehaler og andet svømmeudstyr.
  • Legeakademiet sælger ikke havfruesæt med bikinitoppe med snore, men du kan andre steder finde modeller af havfruehaler med toppe til. Dem har vi valgt ikke at sælge til børn pga sikkerhedsrisikoen. Pas på stropperne/snorene. De udgør kvælningsrisiko, og faktisk bør børn under 14 år ikke bruge svømmetøj med snore.
  • Sørg for, at dit barn kan holde sig lodret i vandet med havfruehalen på UDEN at stå direkte på spidsen af havfruehalen. Den kan nemlig knække under dit barns vægt. Hjælp dit barn med at lære at holde sig lodret ved at vifte halen frem og tilbage under vandet.
Få tips til havfruesvømningFå tips til havfruesvømning

Hvad er en havfruehale?

Måske skal vi lige forklare, hvad en havfruehale egentlig er. Her er nemlig tale om en to-delt svømmedragt, som består af 

  • en monofinne
  • et dragt-hylster man tager på udover.

Monofinnen er en meget slagfast finne, betrukket med neopren med huller i til fødderne. Når dit barn har monofinne på, er det ligesom en havfrues eller en havmands halefinne. 

Når finnen er på plads, trækker I selve dragten ud over monofinnen og op omkring hofterne. Den er stram, så den sidder af sig selv. Benene og fødderne er lukket inde i havfruedragten og monofinnen og sidder sammen.

Nu er dit barn klar til at svømme med sin havfruehale på. Se vores udvalg af havfruehaler her.

Hvordan svømmer man med en havfruehale?

At svømme havfruesvømning med en havfruehale på er lidt ligesom at svømme butterfly. Benene er samlet, og man skal bruge hele underkroppen, mens overkroppen er så strømlinet som muligt. 

Der kan komme god fart på med en havfruehale på, og det er virkelig sjovt at lære at lave smukke tricks og bevægelser under vandet med den. Man kan lave store svirp med halen i vandoverfladen og suse nedad, når man har lært at mestre teknikken – og det føles bare vidunderligt. 

Når dit barn skal svømme med havfruehalen, handler det først om at lære at holde sig lodret i vandet UDEN at stå på kanten af monofinnen. Den kan nemlig ikke tåle, at man står på den. 

Man skal holde sig lodret ved at vifte monofinnen frem og tilbage under vandet. Opdriften fører dit barn opad, og så gælder det om at holde balancen. Netop denne balancetræning i vandet gør dit barns svømmefærdigheder bedre.

Først når dit barn kan bevæge sig lodret i vandet, kan I begynde at øve at svømme frem og tilbage. Det kræver stærke mavemuskler at holde kroppen vandret i vandet, mens man vipper havfruehalen op og ned, så det er endnu en fordel ved at svømme havfruesvømning.

Der er mange flere måder at svømme med havfruehale på, så hvis dit barn har interessen for det, så kan du prøve at finde et svømmehold med havfruesvømning i. 

Må man have havfruehale på i svømmehallen?

Nogle svømmehaller tillader, at børn svømmer med havfruehaler, andre gør ikke. Spørg svømmehallen, før I hopper i vandet med havfruehaler på.

At svømme med havfruehale kan du lære lige herAt svømme med havfruehale kan du lære lige her

Havfruesvømning - Hvor gammel skal man være?

På svømmehold med havfruesvømning på programmet skal børnene som regel være fyldt 7 år. Men det er et forsigtigt pejlemærke. 

Der er ikke nogen rigtig havfrue svømning alder at starte i. Det vigtigste er, at dit barn kan svømme, kan dykke og kan tage imod besked. Der er stor forskel på børns svømmefærdigheder, så kig godt på dit barn og vær sikker på, at svømmefærdighederne er i orden, før I går i gang med havfruesvømning. 

Skulle du mangle tips til at komme i gang med at have din lille baby med i svømmehallen, så læs vores indlæg om tryg babysvømning på egen hånd her.

God fornøjelse i vandet!

Related posts