Tryg og rolig babysvømning på egen hånd - Sådan!

Far til babysvømning med baby
22. februar 2022

Babysvømning: Vidunderlig stimulering af babys sanser eller ugens mest stressende dag?

Næsten alle dyr lærer deres børn at svømme. Eller i hvertfald at blive våde.

Smart, når vi lever på den blå planet fuld af vand. Også smart, fordi vandet byder på så mange skønne oplevelser, er sjovt at lege med, er fuldt af naturoplevelser og er en fantastisk mulighed for at bruge kroppen og stimulere sanserne på en helt anden måde end landjorden. 

mor lærer babysvømning til ællinger

Vi mennesker er velsignet med kroppe, der kan lære at svømme. Det er i de seneste årtier blevet moderne at lære helt små børn at svømme, hvor man i tidligere tider ventede i flere år, før man lærte børn at svømme her på de nordlige breddegrader. Førhen var svømmehaller ikke for babyer, og vandet i bassinerne var koldere, end det er i dag.

Babysvømning er et stort emne i mødre og fædregrupper, og det er en fast bestanddel af livet i en nybagt familie at huske at få plads på et babysvømningshold, så snart baby er 8 uger og må begynde sit liv som svømmer.  

Lidt mere garvede forældre kan ofte fortælle om, at det der babysvømning er hypet op i et gear, hvor det ikke hører hjemme. Er det egentlig så fedt, som vi forestiller os? Elsker baby babysvømning?

Lærer nogen noget af at stå med stresspletter på halsen i en lidt for løs gravid-badedragt eller en lidt for stram Speedo-trusse med en skrigende baby på armen, der bare ikke lige fik fat i det fantastiske i at blive proppet ned under vandet lige pludselig, mens Mor eller Far med slet skjult dødsangst med skinger stemme sang "....Marvin han kan dykke, dykke-dykke-dyk.." og derefter gylpe et komplet måltid ud over klinkegulvet i Øbrohallen?

I dette indlæg gør vi det nemmere for dig at komme i gang med at nyde alle de dejlige ting ved babysvømning i jeres helt eget tempo. Du behøver ikke gøre det til ugens mest stressede dag. Babysvømning ER nemlig vidunderligt, når du lytter til din baby og dig selv og tager det hele stille og roligt. 

Ann Helene fra Baby-steps.dk er også i dette indlæg vores ekspert på området. Hun ved alt om babysvømning, og her deler hun nogle virkelig gode råd til dig, der gerne vil svømme med din baby. Babysvømning for begyndere og andre, der gerne vil undgå stress og jag. 

Hvor gammel skal man være for at gå til babysvømning?

Hvor lang tid må baby være i vandet?

Hvad skal man have med i svømmehallen med baby?

Skal jeg dykke min baby og hvorfor?

Disse spørgsmål finder du svar på i dette indlæg - og der vil være mange flere guldkorn at finde om babysvømning på egen hånd. 

Take it away, Ann Helene - bloggen er din!

Kom trygt i gang med babysvømning

Babysvømning med mor og barn

Babysvømning er blandt de mest populære aktiviteter under barslen, og det er det med god grund. Der er nemlig rigtig mange lækre sanse oplevelser at hente i svømmehallen.

Men det kan også være vildt grænseoverskridende og svært at finde ud af, hvordan søren man lige griber det an de første gange.

Jeg vil gerne dele ud af mine erfaringer både som mor og som babysvømmeinstruktør til hvordan du trygt og sikkert kan tage det første spring, det første dyk og den første svømmetur med din baby:

  • Babysvømning kan styrke dit barns sansemotoriske udvikling og understøtte dit barns naturlige udvikling gennem de motoriske milepæle
  • I vandet er det især de primære sanser, der arbejder og stimuleres. Du kan læse mere om de primære sanser her. En tur i vandet er altså en af de absolut største sanseoplevelser, vi kan give vores lille barn
  • Tryghed er kernen. Er du tryg i vandet, så vil din baby kunne mærke det og slappe af sammen med dig
  • Vand er ikke farligt, for vi er jo hele tiden sammen med vores babyer og efterlader dem ikke på egen hånd
  • Din baby kan dykke, men behøver ikke. Dette er måske nyt for dig, men jeg har et par ting at sige om at dykke baby, som måske går imod det, du hidtil har troet. 

Babysvømning er vidunderligt til at stimulere sanserne hos baby

Jeg elsker vand, jeg elsker at bruge vandet aktivt til at understøtte børnenes udvikling. De øvelser, man kan lave i vandet, kan stimulere dit barns hjerne og styrke evnen til at bearbejde sanseindtryk og til at handle på dem.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, når du skal i vandet første gang?

Jeg har lavet en lille video med den perfekte øvelse at starte med i vandet. Se den her: 

Hvornår er det en god alder at starte til babysvømning?

Jeg anbefaler at man venter med at tage i svømmehallen til baby er 3 måneder og endnu bedre er blevet 5 måneder. Her har babyhjernen nemlig udviklet sig lidt mere og er lidt mere modstadsdygtig overfor de mange ydre stimuli. Du er også selv faldet bedre til i forældrerollen og har lært dit barns signaler bedre at kende. Jeres relation er afgørende for, om babysvømning bliver en god oplevelse. Vent, til I er klar til nye udfordringer.

Hvor lang tid må baby være i vandet?

Til I har fået nok. Forbered dig på, at svømmeturen er kort, måske kun 10 minutter i vandet. Dit barn overstimuleres hurtigt, og der kan være langt igennem omklædningen med en overtræt baby. Det er IKKE en fiasko at gå op af vandet efter kort tid. Det viser bare, at du lytter til dit barn og dig selv. 

At svømme med sin baby er det fedeste, men husk, at alle sanser er på overarbejde i vandet. Tyngdekraft er blevet til opdrift, vandets konstante pres på kroppen og vandet, der skvulper omkring kroppen stimulerer alle de primære sanser.

Muskel-ledsansen, labyrintsansen og følesansen bimler og bamler, og det er derfor er god ide, at man de første gange ikke er for længe i vandet ad gangen.

Hvad skal man have med i svømmehallen med baby?

Du kan se frem til et indlæg her hos Legeakademiet, der handler om at pakke en taske til babysvømning. Her vil jeg gå i detaljer om, hvad der er godt at have med, og hvad I lige så godt kan lade blive hjemme. 

En ting vil jeg dog nævne: Tag mad med. Hav maden klar til din baby allerede ved bassinkanten, am eller giv en flaske lige, når I er stået op, og inden I går i omklædningen. Det giver dig ofte lidt ekstra tid og ro i omklædningen. Vær opmærksom på, at nogle svømmehaller har regler om amning og flaskegivning. 

Hvad skal jeg IKKE gøre til babysvømning?

1: Lad være med at komme lørdag og søndag kl 10. Her er alle børnefamilier i svømmehallen, og det larmer.

2: Planlæg ikke et langt og grundigt bad med sauna og det hele efter babysvømning. Gem den store afvaskning efter svømmeturen til hjemme i rolige omgivelser. Et omklædningsrum med dårlige brusere, 8 pensionister og en skoleklasse og en træt baby er ikke en god kombination.

3: Du skal ikke tro på dem, der siger, at det er fantastisk og et must at dykke din baby ned under vandet. Mere om det senere. 

3 gode ting at lave til babysvømning på egen hånd

At ligge på maven i vandet, i et let greb er aldrig en øvelse som vores børn bliver for gamle til.

babysvømning er bare det bedste

Tværtimod er det en øvelse der styrker deres kropsforståelse i vandet og giver dem en basis fornemmelse af at arbejde med opdriften i den vandrette stilling.

Med de større babyer, dem der er omkring 4+ mdr kan man have masser af sjov ud af at svømme efter lege redskaber, det kan være disse søde badedyr. Der er et par ting at være opmærksom på om hygiejne og kemi i badelegetøj, det kan du læse om her.

Babyer elsker at bruge deres kroppe i vandet, og mange vil opdage, at så snart de kommer i vandet, så begynder hele baby kroppen at lave en smuk omgang rejesvømning. Det er blandt andet deres kravlerefleks, der aktiveres. Som en god kombination af opdrift, frihed i vandet og nysgerrighed begynder din baby nu at udforske, hvordan bevægelser skaber bevægelser!

Find flere gratis videoer om babysvømning på min YouTube kanal om emnet lige her.

Husk også babysvømning på ryggen!

Vi har i dag et stort fokus på mavetid for vores babyer. Mavetid i vand er SJOVT, her kommer vi nemlig helt naturligt med ned i øjenhøjde med vores børn, og de motiveres af vores øjenkontakt til at ligge længe og kigge rundt.

Men rygtid er også vigtigt at huske, for i rygleje styrkes balancen, som skal bruges til at lave et rul. At ligge og flyde på ryggen i vandet er en balance øvelse, hvor barnet virkelig får brugt sin krop og stimuleret sin labyrintsans. I denne video viser jeg, hvordan du kan komme i gang med at lade din baby svømme på ryggen.

Man kan hygge sig længe med at kigge på sit barn i rygleje, og man kan udfordre og lege med krydsbevægelsen for de lidt større babyer over 5 mndr ved at have en lille aktivitetsring med.

Med denne mellem hænderne, liggende på ryggen og skvulpe lækkert rundt vil din baby opleve, at når den ene hånd bevæger sig, så vil ringen få den anden hånd til at bevæge sig, og pludselig har vi to hænder i gang med at lave et samarbejde om at styre ringen i den retning, som vi vil!

Det er krydsbevægelser på højt plan. Derudover så er ringen vildt lækker at putte i munden, må De nok forstå, og med lidt klorvand på, så smager den ekstra sanseligt.

Det bringer mig til det næste emne: 

Må babyer smage på vandet til babysvømning?

Eller: er klorvand i svømmehallen farligt for min baby?

Dit barn må gerne smage på vandet. Det er en stor del af oplevelsen at vide, hvordan vandet smager. De kan ikke indtage mængder, der så store, at det er skadeligt for dem. Men du skal nok forvente at måtte skifte ble en gang eller 5 ekstra efter en tur i svømmehallen.

At dykke sin baby: Skal eller skal ikke?

Og så er det blevet tid til at vi snakker om det der med at dykke, for er der noget som man enten som forældre glæder sig til eller frygter, så er det det famøse babydyk.

babysvømning med dyk

Din baby, og du for den sags skyld, har en dykkerrefleks, der gør det muligt at dykke din baby ned under vandet, og så lukker barnet naturligt svælget af og forhindrer, at vandet løber ned i halsen. 

Hvis du har lyst til at prøve at dykke med dit barn, så kan du se videoen herover, hvor jeg giver de bedste råd til at komme trygt i gang.

Du kan faktisk starte allerede hjemme i badekarret med at træne dykket.

Ikke ved at dykke dit barn, med ved at hælde vand over hovedet på dem med en spand som denne her.

Derefter kan du begynde at forberede din baby på vores dykker signal.

Når vi laver et signaldyk eller et spandedyk, så gør vi det ved at tælle "1,2,3 dyk", og derefter lade vandet fra spanden løbe ned over panden og ansigtet på barnet i en blød 3-5 sekunders stråle, mens vi fortæller dem hvor dejligt det er med vand i ansigtet.

Det er en dejlig introduktion til at dykke, og mere behøver du egentlig ikke.

Jeg har lavet flere videoer om babydykning på min Youtubekanal, som du er velkommen til at dykke ned i (ha-ha).

Du kan også lytte til min podcastepisode om at dykke med baby her.

babysvømning i badekarret

 

Rigtig god fornøjelse med babysvømning!

Hvem er Ann Helene Kristensen?

ekspert i babysvømning

Ann Helene Kristensen er den nyeste tilføjelse til Legeakademiets ekspertpanel, som vi er meget glade for at have med på holdet.

"Jeg er ergoterapeut og har specialiseret mig i børn indenfor normalområdet. Jeg arbejder hver dag med børn, forældre og omsorgspersoner for at skabe den bedste hverdag for dem. Med fokus på børns sansemotoriske udvikling driver jeg sanselab.dk i København, hvor jeg hjælper jer til at give jeres børn de bedste forudsætninger for en sund udvikling. Du kan også følge min podcast her."