Undgå fup, fusk, phishing og falskneri online

Sikker e-handel til julegaver
Seneste indlæg Gode råd og ideer
22. november 2023

Legetanternes guide til sikker online handel

Du sidder ved din computer, tablet eller smartphone og surfer på nettet. Pludselig dukker der et godt tilbud op på lige den frakke, du mangler. Eller på den plænetrimmer, din far ønsker sig. Eller en meget sej sølvfarvet løbecykel til dit barn. 
Du skynder dig at klikke på “køb”, betaler og glæder dig til at modtage det, du har købt. Sikke et godt tilbud!
Dagene går. Der kommer ikke noget. Eller du modtager noget helt forkert. Når du så prøver at kontakte webshoppen, får du intet svar. Pengene er tabt. Hvad er der sket?
Du er en af de mange hundredetusinder danskere, der er klikket ind på en falsk webshop. Det vil sige en hjemmeside, der udgiver sig for at sælge varer, som aldrig kommer frem til køberen. I stedet beholder de pengene selv.
I 2023 har organisationen E-mærket anmeldt hele 250.000 falske webshops. Tusinder af danskere er blevet franarret millioner af kroner. Så hvis du også har prøvet at købe noget i en falsk webshop, er du ikke alene. 
I dette indlæg fortæller vi dig om, hvordan du kan undgå falske webshops. Det handler om at installere to gratis apps og kende et par typiske tegn på, at en hjemmeside ikke er lovlig. 
Indlægget er en del af Legeakademiets kundeservice, hvor vi prøver at hjælpe vores kunder til at undgå fup, fusk, phishing og falskneri på internettet.

Falske webshops straffes

Nye, falske webshops skyder op med lynets hast. Fx kan en webshop ved navn ballonsjov.dk eksistere og være helt i orden. Men en listig internetsvindler kan kopiere hele webshoppen og registrere den som ballonsjovdk.com.

På den måde bliver tusinder af kunder ledt over i den falske webshop, og så vil de bestille balloner i tusindvis, som aldrig har eksisteret. Tyven bag begår internetsvindel og kan straffes efter staffeloven. Det bliver internetsvindlere heldigvis, når de bliver hevet frem i lyset. Du kan anmelde økonomisk kriminalitet på nettet her.

Har du fundet en webshop, som du mener er falsk, kan du anmelde det her.

Med ny teknologi er det nemt at kopiere hjemmesider, så dine penge sendes til en helt anden konto end den, du tror, du har købt hos. Derfor er det vigtigt, at du er vågen og kritisk, når du handler på internettet og særligt, når du handler i webshops udenfor EU.

5 gode råd, så du undgår falske webshops og internetfusk

 1. Undersøg hjemmesiden. Du skal ikke nøjes med at kigge på varerne i webshoppen. Klik på deres informationer i menupunkterne “about us/om os” eller noget lignende. Køb kun på hjemmesider, der også har en fysisk adresse, telefonnummer og tydelige kontaktinformationer. Er der ikke det, skal du ikke handle på den webshop.
 2. Hvis webshoppen bryster sig af tusinder af tilfredse kunder, så check lige, at der er troværdige, positive anmeldelser på Trustpilot eller på Facebook. Det er nemt at lyve, og det behøver ærlige webshops ikke.
  Køber du på danske webshops med E-handelsmærket, er du 100% på den sikre side. 
 3. Virker teksten meget dårligt oversat, eller ender priserne på skæve tal, så skal du være ekstra opmærksom. Seriøse webshops sørger for, at deres tekster og priser giver mening på de enkelte sprog. Er priserne meget lave, er der højst sandsynligt tale om en kopivare eller svindel. Ingen ønsker at at sælge noget til foræringspriser, hvis de kan få mere for deres vare. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, så regn med, at det er fusk.
 4. Download den gratis app “Sikker Shopping”, som bliver knyttet til din Chrome-browser. Så vil du få en advarsel direkte på skærmen, når du åbner en webshop, der muligvis er falsk. Læs nedenfor om, hvor nemt det er at downloade Sikker Shopping.

Er du blevet snydt af en falsk webshop?

Du skal ikke være flov, hvis du er kommet til at lægge penge på nettet i en falsk webshop. Det sker for tusinder af kunder hver dag.

Skulle det ske for dig, at du er blevet franarret penge, så gør sådan her: 

 • Kontakt webshoppen med det samme du opdager, at du ikke har modtaget det, du har betalt for.
 • Hvis det ikke nytter at kontakte webshoppen, så klik ind hos Forbrugerrådet Tænk og brug deres rådgivningsservice. De er eksperter i at hjælpe dig, hvis du er blevet snydt på nettet.
 • Sørg altid for at betale med Visa, Mastercard eller Dankort. Så er der gode chancer for, at din bank kan tilbageføre dine penge. 

Sikker Shopping: Sådan undgår du falske webshops fremover

Du kan nu downloade en ganske gratis app, som vil give dig klar besked direkte på din skærm, hvis du besøger et websted, der ser ud som en falsk webshop. 

Sådan gør du: 

 • Klik derefter på det lyseblå ikon “Hent Sikker Shopping”. Nu henter din computer det lille program fra E-mærkets hjemmeside. Det er gratis.

  Når det er downloadet, vil du blive vist på skærmen, hvordan du ved at trykke på et lille knappenålsikon til højre i søge-feltet kan aktivere Sikker Shopping.
 • Nu vil Sikker Shopping gennemse alle de webshops, du klikker ind på.

  Når du søger på nettet med Chrome browseren, vil de webshops, der er mistænkelige, være klart markeret med røde advarsler. 

  Nu er du klar til sikker webshopping.

Om e-mærket:

Den danske non-profitorganisation e-mærket er en sammenslutning af handelsorganisationer, som arbejder for at sikre internethandel og give bedre vilkår for udviklingen af dansk webshopping.

E-mærket gives til danske webshops, der lever op til en række krav om sikkerhed for forbrugerne. Organisationen uddeler også priser til e-handlen. Du bør derfor altid kigge efter e-mærket, når du er på en webshop. Hvis der er et e-mærke, er du i trygge hænder.

Legetanterne Ann og Jane sidder i dommerpanelet til denne højtprofilerede prisuddeling sammen med en række andre erfarne webshopejere, der gerne vil dele ud af deres erfaringer og gøre os allesammen klogere.

Lær digitalt selvforsvar

Nu har du lært de 5 gode tips og installeret en rigtig god, digital vagthund. Nu kan du virtuel karate. Hvad ellers?

Jo - du kender sikkert det med at få e-mails, der ligner noget, der er vigtigt, men som viser sig at være falske e-mails fra afsendere, der prøver at franarre dig dine personlige informationer, kortnumre, kontonummer, skostørrelser, yndlingsfarver og adressen på din svigerfar.

Alt på nettet har en værdi, og der er rigtig mange mennesker ude i verden, der er desperate nok til at gøre hvad som helst for at tjene en skilling eller en milliard skillinger.

Forbrugerrådet Tænk har sammen med Politiet og en lang række andre virksomheder og organisationer lavet Mit Digitale Selvforsvar, som sørger for at give dig et "Pling", når der er nye snyderier i omløb. Så ved du, hvilke narrestreger, du kan forvente i din indbakke, og som skal durk i skraldespanden.

Download app'en på din telefon her. Det er et virtuelt cirkelspark, som vil holde banditterne i skak.

God, sikker nethandel.

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published