Babblarna

Babblarna

Karlstadmodellen er navnet på en model til sprogtræning, som har været under konstant udvikling siden slutningen af 70’erne under ledelse af Professor Iréne Johansson. Både universiteterne, kommunerne og de enkelte personer der arbejder med sprogtræning har været medvirkende til at udvikle modellen gennem deres erfaringer, nye samarbejdspartnere og mere viden.

Karlstadmodellen er ikke afgrænset til en bestemt alder, men de bøger og figurer Legeakademiet sælger, henvender sig typisk til børn.

Karlastadmodellen står for at alle har mulighed for at lære, udvikle og anvende sprog gennem et samarbejde mellem alle de mennesker, der omgiver barnet. Sprogtræningen er tilrettelagt efter det enkelte barns behov og udvikling og kan bruges bredt eller detaljeret. Alle materialer skal kunne indgå i samarbejdet og samtidig være en leg for barnet.

Figurerne Babblarna er lyddukker, hvis navne er fonologisk minimale par. Målet med legen med figurerne er, at barnet lærer at skelnemellem f.eks. fonemerne a/o. Dukkernes forskellighed understreger forskellen på b/d. Babblarna vækker nysgerrighed og lyst til at lære og er en god start til at udvikle sproget. Når man "Babblar” og leger, træner man aktivt sproglyde, sprogmelodi, begreber og grammatik.

Babblarne er udviklet sammen med Karlstadmodellens grundlægger Iréne Johansson til alle børn for en bedre sprogudvikling, men passer lige så godt til børn med en forsinket sprogudvikling, børn med neurologiske vanskeligheder samt børn med særlige behov.