Sanselegetøj
Gør plads i legetøjtøjsskabet til sanselegetøjet, så de primære sanser og nysgerrigheden får noget sjovt at lege med.
Læs mereLeg dit barn klogere med sanselegetøj
Vi vil gerne præsentere dig for vores unikke udvalg af sanselegetøj, som ved at stimulere dit barns 3 primære sanser vil være med til at sikre dit barns fysiske og psykiske trivsel.
Men hvad er sansemotorik og sanselegetøj, og hvorfor har vi overhovedet brug for det?
Nogle gange kan man som forælder undre sig over, hvordan børn nogensinde har kunnet lære at kravle, gå og stå, tegne, løbe og tælle uden en målrettet pædagogisk indsats med specialdesignet legetøj udtænkt af specialister i motorik og kognition.
Når der for Gud ved hvilken gang udkommer en undersøgelse om, hvordan forældre og fagpersonale skal stimulere og udvikle børns kroppe og hjerne for at sikre en harmonisk udvikling, kan man ikke altid bevare begejstringen.
For er det egentlig ikke meningen, at børn vokser op mere eller mindre automatisk og lærer det, de har brug for?
Er det med at ikke at vælte, når man står op og at kunne sætte en fod foran den anden ikke noget, det kommer af sig selv?
Hvordan kan sanselegetøj i det hele taget bidrage til mit barns positive trivsel og udvikling?
Hvorfor har vi brug for sanselegetøj til baby, til 1 årige, 2 årige….
Kinetic Sand, sansegynger, lyseborde, sorteringsdinoer og aktivitetsrør er på hver sin måde med til at sikre, at dit barns sansemæssige grundlag er på plads. At dit barns hjerne kan sortere i og skabe mening ud fra de indtryk, den modtager via de primære sanser.
Sanselegetøj hænger sammen med, at nogle børn i vores moderne verden har vist sig at have problemer med at udvikle de kompetencer, de har brug for. Nogle børn har motorisk uro, nogle trækker sig fra fællesskabet. Nogle har svært ved at lære at gå, nogle kravler nærmest på væggene og bider i alting. Børn er unikke hver i sær, og de har hver deres fantastiske egenskaber. Nogle gange har de brug for særlig opmærksomhed for at hjælpe deres sanser til at finde balancen mellem millioner af sanseindtryk.
Den balance kaldes sanseintegration af de primære sanser. De primære sanser er nogle andre sanser end synssans, lugtesans og smagssansen, som vi voksne er mere vant til at tale om. De primære sanser er muskel-led sansen, følesansen og labyrintsansen. De kaldes også den proprioceptive sans, den taktile sans og vestibulærsansen. Uanset hvad vi kalder disse 3 sanser, så er det de sanser, der hjælper det helt lille spædbarn og små babyer til at finde ud at række ud, at mærke deres mors hud, at vende sig selv og genstande rigtigt og finde ud af, hvor deres krop når til. Det er også de sanser, der hjælper din 12-årige preteen til at lave seje tricks på skateboard og sidde stille på en stol uden at dratte ned.
Hvad er sanselegetøj?
Sanselegetøj er mange forskellige former for legetøj og redskaber, der på hver sin måde stimulerer en eller flere af de primære sanser. Sanselegetøj gør det sjovt for nysgerrige børn og udfordrende for forsigtige børn at bevæge fingrene præcist, at holde øje med noget uden at blive svimmel, at sortere i sanseindtryk og at eksperimentere med, hvordan verden omkring dem føles.
Hvorfor er sanselegetøj noget særligt for mit barn?
Man kunne forledes til at tro, at sanseintegration sker af sig selv.
Der fandtes jo ikke sansemotorisk legetøj i stenalderen, og der gik menneskene trods alt også – og løbe kunne de helt bestemt. Men husk på, at børns hverdag i dag er indrettet på måder, der ikke naturligt stimulerer deres sanser. Vi lever på andre måder i dag, med biltransport, TV og megen stilsiddende aktivitet ved elektroniske gadgets, hvor dit barn ikke behøver at være aktiv. Den udvikling betyder, at vi voksne bør give barnet mulighed for at udvikle deres sanser på anden vis.
Ved at lege med kulde, varme, våde elementer, klistrede ting, løbe op ad bakke, blive trillet rundt, grave i jord, klaske fingrene i mudder, hoppe og kravle, som børn i stor stil gjorde i tidligere tider, kan dit barn stimulere sine primære sanser. Labyrintsansen, muskel-led sansen og følesansen er ikke som sådan vanskelige at udvikle.
Men hånden på hjertet – hvor mange gange om dagen har dit barn mulighed for at vælte sig rundt i verden i trygge rammer, men med frihed til at eksperimentere med sine egne grænser og sanser?
Det kan være en udfordring i dag at slippe børn fri på den måde, det ved vi legetanter og legeonkler.
Her kommer Legeakademiets udvalg af lærerigt sanselegetøj på banen.
Det er særligt udvalgt legetøj, der stimulerer dit barns primære sanser, og som også er sjovt og udfordrende at lege med, og som kan indgå i en helt almindelig hverdag både hjemme og i institutioner/skoler.
Når dit barn på 2 år, din baby, din tumling, dit børnehave- eller skolebarn leger med sanselegetøj, vil det give dit barns sansemotoriske udvikling bedre forudsætninger og samtidig skabe pudsige, sjove og fantasifulde øjeblikke, som er det, barndommen jo handler om.
Login and Registration Form