Legeakademiets bæredygtighedsstrategi: Grønnere valg.
- Legeakademiet skal være en legetøjswebshop, hvor vores kunder har mulighed for at træffe grønnere valg efter egne overbevisninger, og hvor det er muligt at sortere efter legetøjets bæredygtighedsprofil.
- Vi stræber efter at være en del en bæredygtig udvikling af vores branche ved at kommunikere ærligt og bekæmpe greenwashing. Vi prioriterer grundige og ærlige forklaringer fremfor korte, marketingvenlige ord, for vi tror på, at vores kunder gerne vil bruge lidt ekstra tid på grundige og klare informationer. Vi vil ikke definere, om en sansegynge eller en puttekasse er bæredygtig eller ej, for det er altid et spørgsmål om mere eller mindre bæredygtig, ikke enten/eller.
- Vi vil fortælle åbent om vores bæredygtighedsstrategi, og denne strategi skal fremgå tydeligt og enkelt i de grønnere valg, kunden kan foretage, når legetøjet udvælges og puttes i den virtuelle kurv.
- Vi vil gøre det muligt at revidere data om bæredygtighed løbende, så vi kan kommunikere tydeligt og korrekt til kunden efterhånden som lovgivning og trends ændrer sig.
- Vi tror på, at lysten til at udvikle mere bæredygtigt legetøj hos vores samarbejdspartnere i legetøjsbranchen vil øges ved at fortælle åbent om eksisterende bæredygtige tiltag, i stedet for at udelukke de producenter og leverandører, der endnu ikke har fokuseret på grønnere valg og bæredygtig produktion. På den måde tror vi på, at vi i legetøjsbranchen kan lade os inspirere af hinanden og sammen blive en aktiv del af at bremse klimaforandringerne og sikre vores børn en mere bæredygtig fremtid.
Hvordan vi gik i gang med at kommunikere bæredygtigt:
I midten af 2022 besluttede legetanterne og -onklerne, at Legeakademiet skal ombord i den grønne omstilling. Det er et krævende projekt, som vi fremover vil bruge tid på at udvikle og opdatere.
Der er meget at lære.
Som virksomhed skal vi altid kunne omstille os til nye krav fra samfundet, lovgivningen og vores kunder, og vi klør på med al den entusiasme, som vi driver legetøjsforretning med hver eneste dag og har gjort det siden 2005. Undervejs har vi lært om både ftalater, batteri erklæringer, corona sikkert legetøj og GDPR, og vi ved, at vi kan blive kompetente i bæredygtighed også, selv med et par knubs undervejs. Ligesom når et barn får en hudafskrabning på knæet, men lærer at cykle til sidst.
Det handler både om at finde ud af, hvad vi som virksomhed har som fokus i forhold til bæredygtighed, hvad vi brænder for at gøre, hvad vi SKAL gøre rent juridisk, hvad vi har råd til at gøre økonomisk, hvad vi evner at gøre, og hvad vores kunder gerne vil have.
Vi vil derfor i de kommende måneder dele vores proces mod øget fokus på bæredygtighed her på siden. Vores sejre og vores snublerier. Vores nyheder og hvad vi lærer undervejs.
Vi håber, at vores kunder har lyst til at følge med.
Legeakademiets Grønnere valg-parametre
Når man skal tale om, hvorvidt en puttekasse eller en børnebog er bæredygtig, så skal man altid stille spørgsmålet: "Bæredygtig på hvilken måde?".
Bæredygtighed har mange forskellige sider, og begrebet dækker over både miljømæssige, økonomiske og sociale tiltag. Det betyder, at et legekøkken produceret af plastik i Italien er mere bæredygtig end den produceret i Thailand, fordi den skal transporteres kortere, og fordi plastikken er genanvendt, og fordi der arbejder 50 % kvinder på fabrikken. Det er alle argumenter for øget bæredygtighed.
Men på den anden side kan en kuglebane produceret i Thailand måske være produceret udelukkende af FSC-certificeret gummitræ på en særligt socialt og etisk ansvarlig fabrik, der også genplanter træer og sørger for at tilbyde skolegang for de ansattes børn, samtidig med at al energi er vedvarende på fabrikken. Og al overskudstræ komposteres og bruges i fabrikkens køkkenhave. Bæredygtig produktion af råmaterialer, skolegang og vedvarende energi er også vigtigt faktorer i bæredygtighed.
Vi vil ikke afgøre, hvilke parametre vores kunder skal gå mest op i. Om det er kønskvotienter, FSC eller lokal produktion. Men vi fortæller åbent om for og i mod, så vores kunder selv kan vælge.
De parametre, vi har besluttet os for at kommunikere om, er:
Træ fra bæredygtigt skovbrug, GOTS, Svanemærket, genanvendt plast, bioplast, bionedbrydelig plast, socialt ansvar, CSR-certificering, CO2-neutral, klimakompensering, ekstra slidstyrke, produceret i DK og produceret i EU.
Februar 2023:
Der sker ting og sager!
Emballage:
At blive bevidst om sine egne vaner som virksomhed er en del af arbejdet med bæredygtighed. En åbenlys ting at tage fat på for web shops er emballage. Vi sender tusindvis af pakker ud hver eneste dag. Hvad er de pakket ind i? Kan vi formindske ressourceforbruget på emballage-området?
Vi sender pakker fra vores lager i Holstebro, som vi deler med vores storesøstervirksomhed CChobby, som vi blev opkøbt af for nogle år siden. De har et fantastisk robotstyret lager, som har effektiviseret vores pakkehåndtering helt enormt, så vores kunder får pakkerne ud hurtigere og uden uheldige fejl.
Indtil videre ved vi om vores emballage og pakkeproces, at
- Al pap er fra certificeret bæredygtigt skovbrug, da det er FSC-mærket.
- Lageret er koldt, da det jo er robotstyret, så varmeforbruget er lavere end vanligt.
- Tapen, der bruges til at lukke kasser og pakke ind med, er af polypropylen, en anden almindelig plasttype, som også kan sorteres som blød plast og genanvendes. Det er robotter, der bruger tapen, og det skulle i praksis betyde, at der bruges mindre tape, end når det er mennesker, der gør det. Klæbemidlet er latex, som er gummimasse fra gummitræer, samt hydrocarbon resin, som er det samme klæbemiddel, man bruger i almindelig tape.
- De trucks, der kører rundt på lageret, er eldrevne.
- De kassefyldere, vi bruger for at undgå, at legetøjet bliver rusket rundt under transport, er plastikpuder fyldt med luft. Plastikken er meget tynd. Det er en meget almindelig form for plast, som du kan sortere som blød plast, når dit barn har hoppet på dem og fået dem til at sige "BANG".
- Den plast, vi pakker fx Tumletoppen ind i, er af polypropylen, og den kan også sorteres som blød plast og genanvendes.
Vi begynder arbejdet med at anvende mindre engangsplast nu.
Kommunikation til kunderne om bæredygtighedsparametre:
Vi er nu i luften med vores unikke parametre. Det vil sige, at når vores kunder ser på legetøj, så kan man vælge at bruge dropdown menuen "Grønnere valg" øverst på siden til at få vist legetøj, der er GOTS, er produceret i EU eller DK, er ekstra slidstærkt eller nogle af vores andre bæredygtighedsparametre. Alt efter, hvad man selv synes er vigtigst. Man kan også vælge flere ad gangen, så når man har søgt på "spand", så kan man via filtrene vælge kun at se spande med særlige bæredygtige kvaliteter, fx lavet af genanvendt plastik og produceret i DK (det vil så sige spande fra Dantoy, men det er en anden historie).
Det er et stort arbejde for vores copywritere at sørge for, at legetøjet kan sorteres på den måde. Det er noget med en hel masse flueben og en masse teknik.
Derfor er det slet ikke alt vores legetøj, der nu kan blive vist på den måde. Men det kommer. Fra nu af vil alt nyt legetøj på vores web shop kunne søges frem via Grønnere valg filtrene. Det legetøi, vi har solgt længere tid, kommer på lidt efter lidt.
Bæredygtighed i Legeakademiets organisation:
Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi kan sørge for, at der også indgår bæredygtighed i vores virksomhedsstrategi og i vores dagligdag på kontoret.
Det handler rent praktisk om virksomhedskultur og om, hvad vi egentlig vil.
Vi altid har haft som mission at lege børn klogere, at gøre en forskel for forældre og børn på en positiv måde ved at inspirere til lærerig leg, der kan styrke og udvikle børns kompetencer på en sjov måde. Vi finder legetøj til alle børn, uanset kompetenceniveau, og vi tror på, at alle børn har ret til at lege i tryghed.
Derfor har vi også et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, hvor vi for nogle år siden var en del af at samle penge ind til legetøj til flygtningelejre lokalt i bl.a. Afrika.
Derfor laver vi også en masse gratis indhold, hvor forældre og andre voksne kan finde inspiration til klog leg til alle aldersgrupper. Podcast, e-bøger, blogposts, guides og dilemmakort. Vi fortæller om gamle lege, om børnefødselsdage, om inkluderende fællesskaber, om måder at øve sig på bogstaver og om nørdede interesser.
Og derfor ligger det os ikke fjernt at arbejde med bæredygtighed i den forstand, at det handler om at efterlade verden i bedre stand end den var, da vi overtog den. Vi vil gerne gøre en positiv forskel. Både for børn og miljø.
I de kommende måneder begynder arbejdet med at skrive bæredygtighed ind i vores virksomhedsstrategi. Det bliver spændende.
Vi vil også lade bæredygtighed på et socialt plan indgå i vores personalepolitik, og bæredygtighed skal også indgå i den måde, vi køber ind, smider ud og forbruger i det hele taget. Små skridt, men starten er gået.
Hvad er det egentlig lavet af?
Et interessant spørgsmål, vi stiller os selv hyppigt for tiden, er: "Hvad er det mon lavet af?". Det gælder både legetøj på vores web shop, vores møbler på kontoret, vores mad, vores emballage og selv vores skønne og ikoniske Legeakademi-pose. Hvad er det lavet af og kan det gøres bedre på et eller flere af vores bæredygtighedsparametre?
Bæredygtighedshjulet, De 6 skridt og døden i inboksen.
Når man som virksomhed skal i gang med noget nyt, så er konsulenterne på banen. Der produceres dialogværktøjer, slides, pdf'er og guides, så man skulle tro, at livet var en dag i Bellacentret.
Disse værktøjer er gode og grundigt lavet, og de giver alle virkelig god mening, når man har sat sig ind i dem. Men når man også - som vi skal - stadig skal tage sig af en travl web shop, hvor det vælter ind med opgaver hver dag, så er det faktisk svært at afsætte tid til at forstå og bruge alle de hersens værktøjer.
Man kommer hurtigt til at lade dem ligge i sin mail og hensygne i inboksens triste, nederste emner.
Et af værktøjerne, som vi faktisk har fået læst og bruger, er Bæredygtighedshjulet. Vi har fået hjælp af Hovedstadens Erhvervshus, og vi er i gang. Halleluja. En del af de øvrige værktøjer ligger på lur, og selve Miljømarkedsføringsloven fra 2011 vil vi forsøge at få lov til at være med til at revidere på branchespecifikt niveau, blandt andet ved at blive interviewet til Børsen Bæredygtig om den store arbejdsbelastning, det er at ville kommunikere bæredygtighed og samtidig undgå greenwashing og -hushing.
Sådan leger I grønnere?
Vi har også fået lyst til at fortælle skønne historier fra alle de dygtige legetøjsfabrikanter ude i verden, som vi har talt med på den netop overståede (og komplet eventyrlige) legetøjsmesse i Nürnberg. Mange af dem arbejder nemlig dedikeret for at øge bæredygtighed i deres produktion, og de fortjener at nogen slår på tromme for dem og giver dem en ordentlig salut.
Vi håber at få tid til i løbet af foråret at lave nogle fokusartikler, hvor vi vil præsentere enkelte brands og fortælle om, hvordan de gør det super godt på en eller flere måder i forhold til bæredygtighed. På den måde får de den opmærksomhed, de har fortjent, og måske vil det inspirere andre brands til at arbejde med bæredygtighed.
Vi har nemlig skrevet ud til over 50 leverandører og producenter. En del af dem har svaret, og mens nogle af dem ikke rigtig er kommet i gang endnu, så er der også mange, der gør en hel masse, men ikke rigtig lykkes med at fortælle om deres bæredygtige indsatser.
Det vil vi hjælpe med! Vi ved nemlig, at vores kunder gerne vil vide mere om det legetøj, de køber, og vi ved også, at vores kunder er vant til, at vi fortæller tingene, som de er.
Så hvem er en bedre platform til at udbrede et budskab om, at selvom man kun producerer trælegetøj på en lille fabrik i Indonesien, hvor en række familier sidder og maler i hånden, så kan man sagtens have en værdifuld historie at fortælle, der kan påvirke langt større producenter til at ændre adfærd og strategi?
Men hvad skal vores platform hedde? Tips om grønnere leg fra Tante Grøn? Grønnere legetips? Grønnere historier? Historier om grønnere leg? Hm....
Januar 2023:
Plant et træ:
Vi vil gerne gøre noget for at bidrage til nedbringning af CO2 udledningen, og vi vil gerne gøre det muligt for vores kunder at være en del af det. Vi har derfor gennemtrawlet markedet for CO2-kompensation, og vi har valgt at indlede et samarbejde med den danske organisation Plant et træ.
Organisationen har mange års erfaring, informerer meget præcist om deres aktiviteter, og der er flere forskellige klimakompenserende foretagende at være en del af. De handler alle om at plante træer i Danmark.
Vi har derfor aftalt et møde med Jens Døssing fra Plant et træ, som vi ser meget frem til.
I løbet af 2023 vil det være sådan, at Legeakademiet donerer et årligt beløb direkte til Plant et træs aktiviteter. Derudover vil man som kunde hos Legeakademiet kunne donere et beøb (helt ned til 10 kr, går vi efter) til Plant et træ. Èt træ koster 30 kr, så vi samler kundernes donationer sammen, når der er en pæn sum, og så sendes pengene til Plant et træ.
De laver arrangementer, hvor en børnehave tager ud og planter 14 træer og buske ved et plejehjem, og der er også undervisningsmateriale om genplantning til institutionen.
Legeakademiet har både børn og ældre som målgruppe for vores udviklende legetøj, og vi fokuserer på leg, der gør børn klogere. På den måde passer Legeakademiet og Plant et træ helt fantastisk sammen.
Vi glæder os meget til samarbejdet.
Bæredygtighedshjulet:
Vi skal også på workshop hos Hovedstadens Erhvervshus, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kommer i gang med som virksomhed at arbejde med bæredygtighedsrapportering med deres Bæredygtighedshjul. Altså at finde ud af vores CO2-udledning, vores leverandørers udledning, vores hverdag og vores initiativer for at blive mere bæredygtige. Hvor skal vi starte, og hvordan måler vi? Hvad skal vi fortælle jer, hvad skal vi fortælle myndighederne, og hvad er vigtigt?
Det ser vi også frem til.
Parametre som filtre på shoppen:
Vi er på vej med et løsning, så kunderne kan slå legetøj op, der er FSC, CSR eller GOTS certificeret eller som lever op til et eller flere af vores andre parametre. Men det kræver et re-design af hele vores forside på vores web shop, så det er en lidt længere arbejdsgang. Men vi er i gang.
December 2022:
Vi blev interviewet af Dansk Erhverv om Legeakademiets Grønnere valg. Du kan se video-artiklen her.
Vores kunder kan nu læse på vores nyeste varer, om fx den kælk, du kigger på, har nogle særlige egenskaber, der gør på specifikke parametre gør den mere bæredygtig end andre. Fx hvis den er særlig slidstærk eller fremstillet af genanvendt plast. Som med alt andet i vores Grønnere valg, så vælger du selv, hvad du mener er vigtigt, når du køber legetøj, og tydeliggørelsen af, om kælken eller dukken har særlige bæredygtighedsegenskaber, kan nu være en del af den beslutning.
Når du har klikket dig ind på et stykke legetøj, så kan du se nederst på siden i feltet "Produktinformation". Hvis vi har noget særligt at fremhæve om varen, så vil der være et felt, der hedder
"Grønnere valg". Her vil vi nævne en eller flere af vores Grønnere valg-parametre, hvis de er relevante.
Men ak - vi er kun lige gået i gang. Så indtil nu er det kun på få af vores varer, vi har lagt Grønnere valg på. Men vi er på vej, og nu har vi fundamentet til at kommunikere det tydeligt til vores kunder.
November 2022:
Vi nærlæser Forbrugerombudsmandens guide til miljømarkedsføringsloven og Dansk Erhvervs guide til webshops om samme emne. Der er meget at være opmærksom på.
Man må ikke bare skrive "bæredygtig" eller "grøn" eller "miljøvenlig". Det hele skal have fakta og tal på. Det er godt, og det vil øge kundernes følelse af ikke at blive løbet om hjørner med.
Sådan har det ikke været altid. Legeakademiet har eksisteret siden 2005, så der er mange tekster, der er skrevet for længe siden, hvor verden så anderledes ud. Allerede dengang var der masser af legetøjsproducenter, der gik meget op i miljø. Det gjorde og gør vi os umage for at fortælle om. Men dengang og siden hen har vi ikke haft ret meget lovgivning og vejledning at læne os opad, så vi har gjort det, så godt vi kunne.
Det viser sig så, at det ikke længere er i tråd med reglerne på alle planer, så vi har et kæmpe oprydningsarbejde. Der er bare så mange ord, der skal laves om. Og vi kan slet ikke læne os op ad, hvad dem, der fremstiller legetøjet, selv siger om deres varer, for de er samme sted som os og kun lige gået i gang med at rydde ud i forældede måder at beskrive legetøjet. Gad vide, om de strenge krav i dansk miljømarkedsføringslovgivning gælder i alle lande? I EU?
Vi klør på.
Et af de første dilemmaer, vi er stødt på, handler om, at vi gerne vil fortælle om de producenter, der klimakompenserer. Det vil sige, at de fx planter træer, der kan optage CO2 for at modvirke den CO2, som produktionen af legetøjet forårsager.
Det er positivt, at nogle producenter klimakompenserer. Men beregningen af, hvor meget, deres klimakompensation resulterer i, er kompliceret. Det er ikke altid, at en legetøjsproducent har de beregninger. Så kan de ikke angive, præcis for meget de klimakompenserer. Altså ikke i %. Men må vi så slet ikke fortælle, at den producent klimakompenserer? Fordi vi ikke kender det præcise omfang?
Når man ikke fortæller om et positivt miljøfremmende tiltag, så kaldes det "green hushing". Hvordan balancerer vi greenhushing med kravet om at kunne sætte tal på al klimakompensering? Det vil vi forsøge at få afklaret....Fortsættelse følger.
Efter sparring med Dansk Erhverv:
Vi må konstatere, at det stadig er uklart, hvordan vi fremover kan fremhæve dygtige og klima-ambitiøse legetøjsproducenter rundt om i verden, hvis de ikke har internationale certificeringer. Et godt eksempel er en af vores gamle favoritter, nemlig den thailandske foregangsproducent Plantoys.
Legetanterne besøgte Plantoys på fabrikken i Thailand for nogle år siden, så vi har med egne øjne kunnet se det kæmpe arbejde, direktøren Vitool Patel gør for at bruge både træ, energi og mennesker på en så ansvarlig måde som muligt. Du kan læse mere om det her i vores blogindlæg om ham. Der foregår affaldsindsamlinger, der er banker til familierne, alle kan arbejde i tryghed på fabrikken, der er skoler til børnene, der genanvendes træ fra gummiproduktion, der anvendes vedvarende energi og recirkuleres resourcer helt ned til resterne fra det fælles frokostmåltid.
Men der er ikke en officiel audit-virksomhed, der kommer og checker det hele igennem efter en international standard en gang om året, ligesom kravet ville være, hvis Plantoys skulle have et certifikat. Der er ingen livscyklus analyse, der beviser CO2-neutralitet. Så vi må faktisk ikke sige ret meget positivt om hele det store arbejde, Vitool og hans ansatte gør for at producere legetøj på en ansvarlig måde.
En ekstra udfordring er, at vi gennem årene har brugt en masse nu forældede ord til at beskrive hans og andre producenters legetøj. Ord som bæredygtigt træ, mijøvenlig ansigtsmaling og kemifrit dukketøj finder du mange steder, og det må man ikke længere skrive. Så vi er i fuld gang med at rette 6000 produkttekster - og så kan vi gå i gang med at rette tekster på finsk, svensk, nederlandsk, tysk og norsk. Det gælder også Plantoys tekster, som skal helt omformuleres.
Vi håber, at I vil være tålmodige. Det er en lang proces.
Heldigvis kan vi se, at selv kæmpestore virksomheder som Coop også er i den proces, hvor man skal tilbage og rette ældre tekster skrevet efter tidligere tiders standarder og regler for miljøkommunikation.
Det er altsammen med til at sikre, at kunderne ikke vildledes, så vi er 100 % ombord. Det tager bare tid og omhu at blive i stand til at undgå, at vi selv bliver vildledt. Man skal jo lige kunne selv, før man kan lære fra sig.
Login and Registration Form