Guide til motorikleg med GONGE Hilltops

GONGE Hilltops guide
31. januar 2022

Hilltops og koncentrisk og excentrisk muskelarbejde

Af fysioterapeut Hannah Harboe, GONGE Insights.

Når vi bevæger os med god kvalitet, hvor rytme, flow, bevægeudslag og styrke passer til opgaven, skyldes det, at musklerne på begge sider af vores led har et godt samarbejde. Samarbejdet består af koncentrisk og excentrisk muskelarbejde.

Ved koncentrisk muskelarbejde vil musklen på den ene side af leddet trække sig sammen og forkortes. På den anden side af leddet, foregår excentrisk muskelarbejde. Her vil musklen give slip og forlænge sig.

Når arbejdet på begge sider af leddet foregår smidigt og samtidigt, bliver bevægelsen jævn og med god kvalitet. Forskellen på excentrisk og koncentrisk muskelarbejde kan illustreres ved trappegang. Når vi går op ad trapper, bruger vi mest koncentrisk arbejde: Musklen på forsiden af låret trækker sig sammen og vi får løftet kroppen op til næste trin.

Det excentriske arbejde bruges især, når vi skal ned ad trappen: Lårmusklen bliver længere og strækkes, indtil modsatte fod rammer det næste trappetrin. Excentrisk arbejde er hårdt og styrkekrævende. Er musklerne ikke stærke nok til det excentriske arbejde, bliver gang ned ad trappe larmende. Musklen kan ikke holde, men giver efter og foden nærmest falder ned på næste trin. Der kan kompenseres for manglende kraft ved, at bevægelsen foregår i højt tempo. Dette oplever man ofte med børn, der går ned ad trapper: De enten larmer eller løber.

Passende koncentrisk og excentrisk arbejde er udover kraft også afhængig af vores proprioceptive registrering. Receptorer for proprioceptiv registrering sidder i led og muskler og hjælper os med at fornemme en bevægelse og leddenes position uden brug af synet.

Hilltops er med deres tre forskellige højder oplagt til at træne koncentrisk og excentrisk arbejde. En bane kan laves, så barnet går op ad Hilltops som en trappe, hvor barnet bevæger sig fra laveste til højeste niveau og tilbage igen.

Skal barnet udfordres mere, kan de forskellige højder på Hilltops varieres i niveau, så barnet hele tiden skal skifte mellem at gå op og ned for hver top.

Jo langsommere barnet opfordres til at gå, jo mere krævende bliver det for styrken og det koncentriske og excentriske arbejde.

CASE

Jacob er 6 år. Han er tynd og lille af vækst og generelt småt spisende.

Jacob er glad for at bevæge sig, men han har svært ved at følge med sine venner, når de løber om kap eller spiller fodbold. Han udtrættes hurtig og kan mærke, at han ikke er så stærk som sine venner.

Under første konsultation får vi talt om, at Jacob gerne vil være stærkere. Forudsætningen for at opbygge muskler og blive stærkere, er at Jacob spiser mad, som kan give sul på kroppen.

Når vægten er lav, er der ikke så meget at bygge muskler af. Musklerne bliver større og stærkere, ved at man gennem træning omdanner kroppens fedt til muskelmasse.

Jacob bliver igennem vores snak motiveret til at spise mere fedtrig kost og han vil gerne lave øvelser, som kan gøre ham stærkere og hurtigere. Første skridt er at få vægten op. Vi fastsætter næste konsultation til en måned frem. Forældrene får vejledning i at berige Jacobs kost. Både kakao med flødeskum, knækbrød med peanutbutter og en skefuld ekstra olie på pastaen er et hit hos Jacob.

Efter en måned har Jacob taget 1 ½ kg på og han møder stolt op til træningen. Børn i voksealderen frarådes decideret styrketræning med vægte, men styrken kan sagtens trænes gennem sjov leg. Jacob arbejder både med at skubbe sin far gennem rummet, hjælper til med havearbejde og flytter sand i sandkassen, samt dagligt at forcere familiens trapper. Trapperne skal tages både så hurtigt og så langsomt han kan. Begge tider noteres og Jacob træner flittigt på at slå sin egen rekord.

I terapien arbejder vi med kraft gennem koncentrisk og excentrisk arbejde på Hilltops. I starten har Jacob svært ved at holde tempoet nede, når han skal gå fra høj til lav Hilltop. Han har ikke kraft til at holde igen i det excentriske arbejde og han nærmest falder ned på den lavere Hilltop. Vi starter med at arbejde op og ned med Hilltops som en trappe. Øvelsen giver Jacob et indblik i hvad målet er: At blive så stærk, at han kan gå op og ned på Hilltops i et jævnt tempo, hvor han kan holde igen med musklerne.

Jacob har selv et ønske om at blive så stærk i benene, at han kan gå lydløst fra den højeste til den laveste Hilltop. Jacob fortsætter med at træne hjemme og komme i terapien 1 gang om måneden. Vægtkurven fortsætter med at stige knap et kilo pr måned.

Efter 6 måneder ligger Jacob fint på vægtkurven. Han kan nu gennemføre en bane med Hilltops og klare at forcere fra den laveste til den højeste Hilltop med fuld kontrol over sine skridt.

Allervigtigst, så er Jacob nu mindre træt og har energi og styrke til at klare en hel fodboldkamp.