Sådan bruger vi AI i Legeakademiet

Sådan bruger vi AI i Legeakademiet
Seneste indlæg Gode råd og ideer AI
15. marts 2024

"Internettet er den første ting, mennesker har opfundet,

som mennesker ikke forstår"

Sådan har Eric Schmidt, den tidligere chef for Google, sagt i 2014. I dag, 10 år senere, har vi opfundet en ny ting, som vi heller ikke forstår, og som eksperter siger vil forandre alt ved verden for altid. Generativ kunstig intelligens, intelligente robotter eller med det mere almindelige navn: Gen AI.
På denne side kan du læse om vores AI-strategi. Den handler om, hvordan vi bruger robotter i Legeakademiet. 
Vi har altid bestræbt os på fortælle ærligt, autentisk og korrekt om legetøjs værdi for dit barn, og om dets egenskaber i forhold til bæredygtighed. Det samme gør vi i forhold til robotter og kunstig intelligens. Derfor kan du fortsat være tryg ved det, vi fortæller dig om legetøj og børns udvikling.

"AI vil påvirke alle ting og alle services, vi har"

Sådan har chefen for Apple, Tim Cook, sagt om kunstig intelligens. På engelsk hedder det "Artificial intelligence" forkortet til AI.
Det er kort sagt robothjerner.
I de seneste år er der sket en kolossal udvikling indenfor AI.
Men AI er ikke nyt.
Vi har brugt AI i mange år, vi vidste det bare ikke. Fx er navigation, søgninger på internettet, telemedicin og stemmegenkendelse er baseret på AI. 

Den nye udvikling er, at den nyeste form for AI nu kan bruges til at lave helt nyt indhold og ikke bare finde ud af noget om det, der allerede findes.
Derfor kalder man det nye for generativ AI (generativ betyder at skabe). Generativ AI, kaldet Gen AI, er en ny udvikling, som vil revolutionere hele vores verden i alle henseender, og som vi slet ikke forstår eller kender konsekvenserne af.

Indenfor få uger i 2023 lærte millioner af mennesker at bruge Gen AI-værktøjer som ChatGPT og DALL·E. Gen AI har bredt sig hurtigere end nogen anden teknologi nogensinde i menneskets historie.

Forskellen på AI og Gen AI: 

AI betyder kunstig intelligens. AI er en schweizerkniv, der bruges til alt ligefra at diagnosticere sygdomme og lave playlister til at finde vej eller lave komplicerede beregninger. AI er kæmpemæssige regnemaskiner til bestemte formål, baseret på data og regneregler, mennesker giver dem.

Gen AI betyder generativ kunstig intelligens. Det kan bruges til at skabe nyt indhold ud fra eksisterende data. Alt fra musik og kunstværker til reklamevideoer og opslag på LInkedIn kan laves af Gen AI robotter med eller uden hold i virkeligheden.  Generativ AI skaber nyt indhold ved at bruge statistiske sandsynligheder snarere end faste regler. Den lærer fra tidligere data at forudsige det mest sandsynlige udfald. Denne proces afhænger af mønsteranerkendelse og informeret gætteri,

Her er en "Bliv klog på 2 minutter" om AI, som du kan prøve ganske gratis på din smartphone.

Du kan også scanne QR-koden, hvis du ser siden på din computer. Scan med din smartphone, så er du i gang. Så kan du også opleve Gen AI med det samme. 

Gen AI er en kæmpestor robothjerne, der kan skabe lige præcis det, mennesket kan forestille sig. Gen AI kan også forestille sig noget helt selv, hvis vi beder et værktøj som fx ChatGPT om selv at komme med ideer.

En video af Harald Blåtand, der står på skøjter på månen? Ja, så gerne.

Et SoMe opslag af Ann og Jane fra Legeakademiet, der forklarer reglerne til Uno på tjekkisk? Værsgo.

Reklamefotoserie af en bjørn, der kører på løbehjul og synger "Hulu-bulu"? Intet problem. 

Gen AI sidder i en sandkasse, hvor sandet er al den information, alle de ord og billeder, alle de videoer, opfattelser, holdninger og (mis-)informationer, der er adgang til på internettet. Alt kan skabes ud fra de små dele, da "sandet" kan sættes sammen på uendelig mange måder. Gen AI kan sættes til selv at finde på og lægge online, og på den måde har vi givet robotter mulighed for at udgive og sprede informationer i den digitale virkelighed.
Gen AI kan lave sit eget "sand", eller data, at skabe nyt ud fra. 
Vi ved efterhånden allesammen, at vi ikke skal tro på alt, vi finder på internettet. Men hvor det førhen kun var moralsk udfordrede mennesker, der manipulerede fakta, bliver det nu også robotter, der producerer ny data uden hold i virkeligheden. Robotter uden samvittighed. Både mennesker og Gen AI kan nu skabe indhold, og virkelighed er ikke længere til at skelne fra fiktion.

Legeakademiet består af nysgerrige og legesyge mennesker, der altid undersøger nye muligheder for at hjælpe børn til at lege sig klogere.
Virksomheden startede i 00'erne i en garage med vores små børn i armene. Legetanterne måbede, da iPhonen i 2007 blev lanceret som en smart iPod Touch, der kunne bruges som telefon og forresten også gå på internettet. Vi er blevet dygtige til at anvende teknologi, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestillet os eksistensen af, da vi startede. 
Legetanterne i Legeakademiet  tror på, at mennesket vil blive ved med at overskride grænserne for, hvad mennesket oprindeligt er skabt til at kunne.
Mennesker har hverken vinger, gæller eller hjul.
Heller ikke sonar, raketmotorer eller bluetooth.
Alligevel kan vi mennesker gå på månen, dykke i det dybeste hav og bestille badedyr hjem fra den anden ende af verden. 
Legetanterne anvender AI, og vi er nysgerrige på, hvad vi kan anvende Gen AI til. Selvom vi ikke er født med det.

I en verden, hvor alting forandrer sig, må vi holde fast i det, der er vigtigt.
Legeakademiet har en mission.

Vi vil derfor anvende Gen AI ligesom vi anvender al anden teknologi:

Til at understøtte vores mission om på ærlig, autentisk og faktabaseret vis

at fremme alle børns muligheder for at blive klogere gennem leg.

Udover, at vi sælger robotter til børn, så bruger vi robotter i vores arbejde med at drive webshoppen.
Her kan du læse nogle eksempler på, hvordan vi bruger robotter i Legeakademiet: 

 • Lagerstyring
  Styring af vores legetøjslager, så der bliver bestilt, pakket og sendt det rigtige legetøj på det rigtige tidspunkt. Det er eldrevne lagerrobotter, der finder og pakker legetøj, og de giver besked, når der skal bestilles mere. Det er ressourcebesparende, effektivt og betyder fx, at færre lagerfolk skal stå i en kold lagerhal og fægte med pakketape om natten lige op til jul. Det betyder også, at vi som regel har det rigtige legetøj på lager, hvis vi ellers kan skaffe det hjem.
 • Dataanalyse
  Analyser af legetøjssalget på internettet, så vi kan følge med udbud og efterspørgsel. Vi bruger robotter til at få overblik over, hvad kunderne søger på internettet efter, for AI og Gen AI er kraftfulde til at analysere data lynhurtigt og sammenligne resultater på tværs af lande og tidspunkter. Data er alt det, vi mennesker foretager os på internettet, og derfor er webshops afhængige af at kunne mestre data-analyse, hvis vi skal overleve den globale konkurrence om kundernes opmærksomhed på fx Google. Uden den slags AI-analyser, ville der ikke være noget Legeakademiet.
 • Oversættelser
  Oversættelse af tekster. Fx legetøjsbeskrivelser, nyhedsbreve og blogindlæg. Al tekst (pånær undtagelsen nævnt nedenfor) udgivet af Legeakademiet er original tekst skrevet på dansk af  vores tekstforfattere, og så laver en AI-robot et udkast til oversættelse. Udkastet rettes og redigeres af en af vores dygtige oversættere på de enkelte sprog, og så udgives teksten. Udkastet sparer tid, så vi kan bruge mere tid på at finpudse og formidle på en sjov og imødekommende måde, der passer til det, Legeakademiet står får. Vi anvender mere og mere Gen AI til oversættelse, for jo bedre udkast, jo mere tid til at finde på det kreative og finurlige indhold, der blandt andre tiltag gør os til noget særligt. 
 • Oversættelse af lyd
  Vi laver videolyd på dansk, og så oversætter vi ved hjælp af Gen AI. Nogle gange lader vi også Gen AI lave stemmerne på andre sprog. Det gør det muligt for os at udgive videoer på mange forskellige sprog, så børn i flere lande kan lege sig klogere. Se efter ordene "AI generated", så ved du, at vi har anvendt Gen AI til at lave lyd. Teknologien er stadig mangelfuld, så lyden er nogle gange robot-agtig. Gen AI øver sig og bliver bedre, og det synes vi er et fint eksempel på, at man ikke behøver være perfekt. 
 • Generering af video og billeder
  Vi betaler i dyre domme for at få adgang til kæmpe, digitale fotobiblioteker af modelbilleder, som vi bruger i vores kommunikation. Men billederne er ofte alt for opstillede. Der er alt for få, der viser familieliv med alle de nuancer, der findes hos både børn, voksne og omgivelser.
  De viser ikke, hvordan børn og familier ser ud i virkeligheden. Den falskhed vil vi gerne til livs, og her er Gen AI faktisk en rigtig god mulighed for at lave mere realistiske illustrationer af ikke-perfekt børneliv, som derfor er helt perfekt for legetanter.
  Med Gen AI kan vi lave billeder og videoer af børn med skrammede knæ. Børn, der bygger huler under et slidt spisebord, og hvor der er krummer på gulvet. Leg i herligt, mudder. Sandkasser med legetøj, hvor der også er visne blade og måske et æbleskrog på afveje. Vi øver os stadig, for teknologien er der ikke helt endnu. Kig efter et ikon med en vores lille robot-ven, så ved du, at vi har anvendt Gen AI til at skabe eller ændre på billeder og videoer. 
 • Autogenerering af tekster.
  Her er undtagelsen, vi nævnte i afsnittet om oversættelser. For tekst, som skal stå mange forskellige steder, og hvor der er mange krav til udformningen, er der en del af i en webshop. Det er trivielt skrivearbejde, og det bliver mest læst af algoritmer på internettet - altså af andre informationssøgende robotter. Den slags tekster skrives delvist af AI. Det gør arbejdsdagen sjovere for legetanterne i kommunikations- og marketingafdelingen. 

Vi er opmærksomme på, at Gen AI skaber indhold uden etiske overvejelser. Vi skal derfor være yderst opmærksom på diversitet og på ikke at manipulere vores kunder til at handle anderledes, de egentlig har lyst til. Det er vi altid, også når vi bruger modelbilleder og -videoer.
Gen AI genererede billeder og videoer kan man godt sige er falske, for det er jo ikke billeder, der er taget af virkelige mennesker. Men alle billeder og videoer redigeres digitalt i forvejen, og størstedelen vores billeder og videoer af legetøj er opstillede modelfotos, ganske vist af virkelige mennesker, men ikke i virkelige situationer. Skridtet fra redigering til generering ikke nødvendigvis stort. Når man fifler med virkeligheden, så er det i vores øjne vigtigt, at man ved, hvorfor man gør det, og at man deklarerer det.

Legeakademiet redigerer og skaber indhold med Gen AI for at formidle et mere inkluderende og tolerant syn på børns liv og leg.

Vi anvender AI og Gen AI, når det understøtter Legeakademiets værdier. Fra vores lille hjørne af sandkassen vil vi gerne bidrage til, at vi allesammen hjælpes ad med at skabe en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Det har vi skrevet om i vores bæredygtighedsstrategi Grønnere valg, som du kan læse om her
Arbejdet med bæredygtighed har hjulpet os med at få formuleret 3 værdier, der ligger til grund for alle forretningsmæssige beslutninger, og dermed også for, om vi vælger at anvende særlige teknologier eller ej. 

 Vores værdier er:

 • Vi vil øge trivsel
 • Vi vil øge fælleskab
 • Vi vil bidrage til en bæredygtig udvikling af verden

Det centrale for vores værdier er, at ingen ressourcer går til spilde. Mennesker, der overbelastes mentalt eller fysisk, er spild af ressourcer. Ting, der smides ud til afbrænding, er spildte ressourcer. Viden, der går tabt, er spildte ressourcer. 
Vi forpligter os på at bevare så meget som muligt og dele det, vi har og kan, med hinanden. Det gælder også for viden om Gen AI.

 Vi vil uddanne medarbejderne i bæredygtig brug af AI. Det omfatter at skabe bevidsthed om AI's miljøpåvirkning og at fremme ansvarlige arbejdspraksisser. Medarbejderne bliver bevidste om, hvordan brug af AI påvirker miljøet, og hvordan de kan bidrage til at reducere denne påvirkning.
ChatGPT og andre Gen AI teknologier har nemlig i følge Københavns Universitet en voldsom klimapåvirkning. Vi er nødt til at lære at bruge det ansvarligt, både med hensyn til etik og bæredygtighed.

Det er meget udbredt at bruge fx ChatGPT til at udføre opgaver, som almindelige søgninger i en browser faktisk er tilstrækkelige til, og en søgning udleder langt mindre CO2 end en anmodning til ChatGPT.
Gen AI er heller ikke velegnet til at søge fakta, medmindre man er meget opmærksom på, hvilke fakta, man søger efter, og faktachecker grundigt bagefter.
Ligesom man skal gøre ved en søgning i en browser. Hvis man sidder på kontoret og er i tvivl om noget, så bør man overveje, om en kollega kender svaret, i stedet for at bede Gen AI om at lave et svar. Både fordi svaret bliver skabt forfra hver eneste gang, hvilket er ressourcekrævende, og fordi henvendelsen til en kollega potentielt øger trivsel og fællesskab i forhold til bare at blive foran sin skærm.

Det er godt for både øjne og krop at forlade skærmen i 5 minutter, og det er også fysisk ressourcebesparende at øge den fysiske trivsel, for så går vi kontormus mindre itu.

Vi skal anvende teknologi til at fremme vores værdier, og det er et godt pejlemærke i forhold til bæredygtig anvendelse af Gen AI. Imens  venter vi på, at der udvikles metoder til at undlade at anvende så store datamængder, så der skal bruges minimal serverkraft, og al energi gøres cirkulær.
Kan du huske vores værdier? Du kan se dem her.

AI's høje CO2-aftryk skyldes energikrævende træning af modeller på GPU'er eller TPU'er, især for store systemer som ChatGPT.

Datacentre, der håndterer AI-opgaver, bruger masser af strøm til drift og køling, hvilket øger CO2-udledningen, særligt ved brug af fossile brændstoffer.

De anvender også ufattelige mængder af vand til nedkølingen.

Vi vil ikke dele data, der er beskyttet af databeskyttelseslovgivningen, med Gen AI. Efterhånden som teknologien udvikler sig, og vi finder nye måder at anvende den på, er vi nødt til at følge godt med i forhold til datasikkerhed, ansvarlighed og etiske overvejelser. Vores IT-afdeling holder styr på datasikkerheden, og de medarbejdere, der anvender teknologien, bliver løbende uddannet i at håndtere de risici, den medfører. Vi har formuleret en intern politik om anvendelsen af AI som supplement til AI-strategien, som alle er informeret om.
Det er vores Head of E-commerce, vores Head of Communication og vores Digital Marketing Manager, der i fællesskab holder os opdaterede og deler nyeste tiltag med resten af kollegerne.

Ingen aner, hvad udviklen af Gen AI vil bringe. Nogle siger globalt sammenbrud, andre siger et bedre liv. I Legeakademiet vil vi lave en arbejdsproces, der sikrer, at vi ved, hvor og hvordan vi anvender AI og Gen AI. Vi udvikler et fælles forum, hvor vi kan diskutere, dele erfaringer og rådgive hinanden, og vi vil søge bistand udefra til at give alle på kontoret grundlæggende viden om Gen AI. Det er stadig så ny teknologi, at det er vigtigt at turde prompte, som det hedder, når man giver en Gen AI en anmodning om at udføre en opgave.
Med et solidt, værdibaseret udgangspunkt i denne AI-strategi, håber vi, at hele Legeakademiet sammen vil stå stærkere og hjælpe os med fortsat at lykkes med at udbrede vores mission om at lege børn klogere.

Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published