Guide: Vælg det rigtige løbehjul til dit barn

Barn på løbehjul
6. september 2022


Dit barn ønsker sig et løbehjul. Fremragende og konkret, tror du lettet. Meget nemmere, end da dit barn sidste uge ønskede sig en elefant og en kampvogn.

Begejstret åbner du Legeakademiets webshop og tænker: "Fint, det er bestilt på et øjeblik, og så er der styr på den gave."

Men så ser du udvalget. Der er alligevel temmelig mange løbehjul at vælge imellem i forskellige størrelser, farver, klapsammelige, med to eller tre hjul (som kan have luft eller være i hårdt skum), med bremser, til transport eller til at lave tricks på. 

Så hvilket løbehjul er bedst til dit barn?

Bare rolig, vi kommer her med tips til at vælge det bedste løbehjul efter dit barns højde og behov.

Som en tommelfingerregel kan vi anbefale, at du køber et løbehjul med 3 hjul til nybegyndere fra 2 år. Børn fra 4-5 år kan øve sig i at balancere på to hjul, mens du kan vælge et trick løbehjul til dit store barn. 

Det var det hurtige råd. Tak for i dag.
Nej, pjat. Vi holder lige på dig lidt længere.

Når du vælger løbehjul til dit barn kan det være rart også at vide lidt om følgende:

  • Størrelsen skal passe til dit barns højde 
  • Har du brug for, at løbehjulet skal kunne klappes sammen?
  • Hvad er forskellen på et løbehjul til transport og et trick løbehjul?
  • Har dit barn brug for at kunne låse løbehjulet fast?
  • Løbehjul med 3 hjul giver mere stabilitet for begyndere
  • Hvordan er det lige med sikkerhed og regler i trafikken?

Det kan du læse mere om i blogindlægget her.

Hvilken størrelse løbehjul?

Det bedste løbehjul passer til dit barns højde. Et løbehjul kan være nok så godt men stadig helt forkert, hvis det ikke passer i størrelsen til dit barn.

Løbehjulets håndtag skal cirka være i en højde, så det passer med, at dit barns arme er bøjet i en 90 graders vinkel ud fra kroppen. Håndtaget skal altså være nogenlunde i højde med albuen og underarmene, når dit barn holder på styret. 

Hvis dit barns albue er 74 cm over jorden, er et løbehjul i en størrelse på minimum 74 cm passende.

På alle vores løbehjul skriver vi, hvilken alder de cirka passer til. Nogle af producenterne oplyser også, hvilken højde deres løbehjul passer til, og vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe dig på vej i vores tekster til de forskellige løbehjul.

Husk at du kan filtrere vores udvalg af løbehjul efter dit barns alder. Det gør mængden mere overskuelig. 

Tricks eller transport? 

Hvis løbehjulet skal bruges til tricks, skal styret være til den lave side mellem hofte og navle. Er det til transport, skal det være lidt højere oppe mellem navle og bryst. 

Der kan være forskel på, hvor højt børn ønsker at have håndtaget, så det føles rarest. Et justerbart styr er derfor rigtig praktisk, for så kan du justere styret, så det passer - og så kan løbehjulet vokse med dit barn.

De fleste af vores løbehjul kan justeres i styrhøjden, men ikke dem alle.

Er det afgørende for dig at kunne justere styret? Så styr uden om (tøhø) modellerne:

  • SR Trickster løbehjulene
  • Highwaykick 2 (passer dog børn med højde fra 89-118 cm)
  • Maui Mini Sharkman
  • og My Hood Trick løbehjulene.

De kan nemlig ikke justeres i styrets højde, men til gengæld har de så andre fordele. 

Et par gode modeller, der kan vokse med dit barn i årevis:

Foldbart løbehjul eller ej?

Det er skønt, hvis dit barn elsker sit nye løbehjul og vil have det med på alle ture. Men hvis benene pludselig bliver MEGET trætte, eller løbehjulet skal bugseres ind bag i bilen, hvor der måske også skal være plads til barnevogn eller klapvogn, så er det pludselig guld værd, hvis løbehjulet kan klappes sammen. Det gælder også, hvis du ikke lige gider have et kæmpe løbehjul liggende på tværs af den mindstes barne- eller klapvogn. De sammenklappelige løbehjul kan nemlig ligge i kurven under vognen. 

Du kan finde udvalget af løbehjul, der kan klappes sammen lige her.

Igen er det en god ide at filtrere udvalget efter dit barns alder. Så behøver du ikke at scrolle forbi trick løbehjul til de 8-13 årige, hvis du kigger efter løbehjul til 4 års fødselsdagsgave.

Hvad er forskellen på et løbehjul til transport og et trick løbehjul?

Hvis dit barn gerne vil bruge sit løbehjul på ramper eller til tricks som bunnyhop, can can og hvad de ellers hedder, så anbefaler vi, at du vælger et trick løbehjul.

Et transport løbehjul egner sig ikke særligt godt til tricks og freestyle på skaterampen, for det tåler ikke de store belastninger på samme måde som et trick løbehjul, der er bygget til at kunne tåle hop og fald uden at blive skubbet skævt. Husk at stramme skruer og bolte med jævne mellemrum, når dit barn bruger sit trick løbehjul. De skæve landinger vrider nemlig godt og grundigt i løbehjulet. 

Trickløbehjul er også smallere modeller, som er mere fleksible. 

Til gengæld er løbehjul til transport rarere at køre langt på til børnehave, skole eller over til vennerne. Transport løbehjul har større hjul, og styret sidder højere. God, stabil fart er i centrum. Men dit barn kan også sagtens bruge et trick løbehjul til transport.

Vær opmærksom på, at vores trick løbehjul ikke kan justeres i styrhøjden. De kan godt bruges over flere år alligevel, selvom dit barn vokser i højden.

Har I ikke nogen skaterampe i nærheden? Så kan du heldigvis købe egne ramper her, og udfordre dit barns grovmotorik, afstandsbedømmelse og mod på løbehjulet i haven eller nede i gården.

Et godt råd, hvis dit barn vil løbe på løbehjul til skole

Du får lige et lille tip med på vejen. Det handler om at kunne låse løbehjulet.

Vi er vant til at låse vores cykler, så langfingrede tyve ikke lusker afsted med vores jernhest. Men hvad så med løbehjulet? Det har jo ikke en lås. Og på nogle af vores modeller er det ikke ligetil at få moset en kædelås ind igennem hjulet. 

Vil dit barn bruge sit nye løbehjul til og fra børnehave eller skole, kan det være en god ide at gå efter en model, hvor du kan få en kabellås gennem hjulet. Så undgår I ærgrelsen ved at se en tom plads, dér hvor løbehjulet stod. Så kan I låse løbehjulet fast til et cykelstativ eller lignende.

Løbehjul med to hjul eller tre hjul?

Løbehjul med tre hjul giver mere stabilitet. Og det kan jo være en fordel, hvis dit barn er nybegynder på løbehjulet og har mest mod på legen, hvis løbehjulet ikke føles alt for vakkelvornt. Hos Legeakademiet forhandler vi løbehjul med tre hjul til både de yngste og de større børn. Faktisk spænder vores udvalg af løbehjul med 3 hjul så bredt, at både din 1 årige og den store på 173 cm kan være med. 

Løbehjul med tre hjul kan desuden stå selv uden støtteben, så det ikke behøver at ligge at flyde på legepladsen, i forhaven eller halvt væltet op af skolens cykelstativ, når det ikke er i brug. Hvis du først har prøvet at skræve hen over et væltet løbehjul i en havegang med favnen fuld af indkøb, så er features som tre hjul eller støtteben ikke helt ligegyldigt.

Er dit barn vant til at køre på løbehjul eller løbecykel, så kan du overveje, om tiden er inde til at træne balancen på en tohjulet model. Især for større børn, der sender kærlige øjne til byens skaterbane, er to hjul det eneste rigtige.

Nu vi er ved hjul - skumdæk eller luftdæk?

Det er lidt et temperamentsspørgsmål, om du foretrækker dæk med luft eller af massivt skum på dit barns løbehjul.

Dæk i massivt skum er stort set vedligeholdelsesfri og kan ikke punktere. Med skumdæk behøver du stort set ikke forholde dig mere til dem. Men dæk med luft giver bedre fjedring, når dit barn kører over bump, skal op over fortovskanten eller drøner afsted på en ujævn skovsti. Så de er mere behagelige at køre længere ture på. Til gengæld kan du risikere, at de en dag punkterer, og at du skal frem med lappegrej og cykelpumpen eller futte forbi den nærmeste cykelreparatør. 

Det er lidt som med barnevognshjul. Nogle sværger til massive hjul, mens andre anbefaler luftdæk - og nogle har måske slet ikke opdaget, hvilke dæk der sad på, og nu er ungen vokset fra vognen. På trick løbehjul er valget taget på forhånd - luftdæk er nemlig ikke super gode på skaterampen. Derfor har alle trickløbehjul skumdæk.

Hvornår er mit barn klar til løbehjul?

Fra omkring 2 år kan små nybegyndere mærke følelsen af fart og frihed på løbehjul. 

Faktisk kan du tyvstarte balancetræningen allerede året inden. Vi har nemlig løbehjul med multifunktion, som både kan være en løbecykel og et løbehjul. På Kick'n'Ride-modellerne kan du montere en stang, som giver dig mulighed for at styre fart og balance - genialt, hvis de små ben bliver trætte på bakken hjem fra vuggestuen. 

Med sine brede hjul foran triller løbecyklen stabilt og sikkert afsted. Og når dit barn har øvet sig lidt, kan du (uden at skulle have unbraconøglen frem) omdanne løbecyklen til et løbehjul. 

Dit barn får altså både løbehjul og løbecykel i samme model, som passer børn fra 1-5 år. Det betyder, at I ikke skal investere i flere køretøjer, som samtidig også fylder godt op i skuret. Det er den perfekte løsning eller gaveidé til småbørnsfamilier!

Sikkerhed på løbehjulet og i trafikken - hvad er reglerne for børn på løbehjul?

Hvor må man køre på løbehjul?

Børn på løbehjul skal køre på fortovet. Uanset alder. Også selvom at de kan få ret meget fart på.

Det er fristende at ræse afsted på cykelstien, og måske bliver dit barn hurtigt træt af at skulle løbe slalom mellem dametasker og klapvogne. Fodgængere kan også udvise mindre end tolerant opførsel, når der kommer en flok unger på løbehjul drønende forbi på fortovet i en fart, så Jonas Vingegaard ville være misundelig. Men stadigvæk gælder det altså, at løbehjul ikke hører til på cykelstien eller på kørebanen, men på fortovet. 

Så lær dit fartglade barn at vise hensyn til de andre gående på vejen over til legekammeraten, i skole eller til håndbold. Det bliver dine naboer taknemmelige for. Og så kan du mere roligt sende dit barn ud på løbehjul og få frisk luft.

Husk cykelhjelmen

Den er faktisk ikke lovpligtig, men der kommer god fart på, når dit barn har knækket koden til at holde balancen. 

Giv gerne dit barn gode vaner med at bruge knæ/albue/håndledsbeskyttere, når dit barn suser rundt på sit nye trick løbehjul eller almindelige løbehjul. Når der kommer fart på og måske også hop, er det godt at være på den sikre side. Især håndledsbeskytteren kan redde jer fra et opkald til 1813 efter fald. Vi har tre størrelser fra 3 år til teenager/voksen. 

Kører dit barn rundt i vintermørket? Så er en refleksvest og cykellygter på løbehjulet en god idé, så dit barn kan ses i mørket. 

Psst: Der er særlige regler for el-løbehjul:

Børn skal være fyldt 15 år, før de må køre på elektriske løbehjul. Alternativt skal dit barn under 15 år følges med en voksen over 18 år. (Altså på hver deres løbehjul).

På el-løbehjul skal man køre på cykelstien - og hjelmen er lovpligtig.

Al den snak om fart - Er der bremser på et løbehjul?

Der er bremser på de fleste af vores løbehjul til børn, men ikke på dem alle.

Bremsen sidder som en skærm over baghjulet. Den forhindrer både dit barn i at komme til at røre hjulet med foden, og så kan den bremse løbehjulet, når man træder ned på skærmen. Lidt som når skærmen på din cykel er blevet bøjet, og du mærker, at den slæber på hjulet. Man træder ganske enkelt skærmen ned, så den bremser løbehjulet ved hjælp af friktionen. 

Du kan ofte se på billedet af løbehjulet, om det har en bremse på baghjulet, fordi du kan se skærmen. Vi har også skrevet det i teksterne. 

Vi har også en enkelt model med håndbremse - ligesom du kender det fra din cykel.

Hvordan træner jeg trafiksikkerhed med mit barn?

Begynd træningen hjemme i haven, i din indkørsel, nede i gården eller måske inde i stuen.

I kan bruge, hvad I har liggende af sten, støvler eller spande til at lave en sjov slalom-manøvrebane. Se også vores kegler, som dit barn kan øve sig i at køre udenom.

Det er super god motorisk træning at styre uden om forhindringer eller køre op og ned af ramper, som træner dit barns evne til at konsekvensberegne, når det gælder fart og risici. 

Har I øvet at krydse et forgængerfelt og holde styr på det røde og grønne lys? Trafikleg, hvor I øver forskellige situationer og trafikskilte, gør dit barn mere selvhjulpent. Du kan finde trafikskilte, som du barn kan lære at kende - og bagefter øve sig i at køre slalom omkring lige her.

Måske er der også en trafiklegeplads i nærheden. 

 

Tak fordi du læste med. 

Vi håber, at du har fået mere overblik over udvalget af løbehjul og nu kan vælge det bedste løbehjul til dit barn. 

Og ellers så ringer du bare. Vi sidder klar i kundeservice, hvis du har flere spørgsmål.

Related posts