Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers.

Læs alt om magnetisk byggeleg
13. februar 2023

Alt om de 4 bedste slags magnetiske byggesæt og kuglebaner.

Der er ingen tvivl om, at magnetisk byggelegetøj er et af de allerstørste opfindelser inden for legetøj i de seneste 20 år.

Børn har leget med byggelegetøj som klodser, stænger og kugler i tusindvis af år, og netop byggeleg er noget af det mest underholdende og lærerige, vi kan komme i tanke om.

Der er en lige linje mellem menneskers generelle skabertrang, der fik os ud af jordhulerne og op i rumfærgen, og børns leg med magnetisk byggelegetøj, der får børn væk fra skærmen og op i kreativitetens skæve univers. 

 • Måske har dit barn allerede de super populære Magna-Tiles eller kæmpehittet Magformers derhjemme.
 • Måske kender I Connetix fra institutionen eller skolen.
 • Måske har dit barn fået en pakke med Cleverclixx fra en belgisk onkel.
 • Måske er I helt nye i den vilde verden af magnetisk byggeleg og er ved at undersøge, hvad der er bedst på markedet
 • Måske overvejer du, om der findes en bæredygtig magnetisk kuglebane.

I dette indlæg vil vi forsøge at svare på alt om forskelle på, ligheder mellem, fordele og ulemper ved Magna-Tiles, Magformers, Cleverclixx og Connetix. Sådan. Alt samlet lige her, så I nemt at finde ud af, hvad I vil satse på at købe.

Magnetisk byggelegetøj er ikke blandt det billigste at anskaffe, så vi ved, at det er en stor beslutning at skulle vælge mellem 4 store og dejlige brands. Men til gengæld er både vi og vores gode legekammerat Kriblekongen enige om, at magnetisk byggelegetøj er meget slidstærkt og er skønt at lege med for børn i mange aldre. Så det er investeringen værd

Nu kan du dykke ned i en række spørgsmål og svar om Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers. Har vi glemt et spørgsmål, så skriv gerne en kommentar nederst på siden. Så skal vi forsøge at svare så hurtigt som muligt. 

Er Connetix og Cleverclixx lavet af Magna-Tiles eller Magformers?

Det er måske lidt svært at hitte rede i. Men Connetix, Magformers, Cleverclixx og Magna-Tiles er 4 forskellige, adskilte brands. 
Vi giver dig her en kort præsentation af hvert brand og deres legetøj. 

Magformers: Kæmpe udvalg og masser af tilbehør, designet i USA.

Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer. Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer.

Magformers har ikke poler, så de hæfter altid til hinanden. Der kan efter Legetanternes erfaring dog være enkelte måder at bygge på, hvor I lige skal vende en brik for at få den til at sidde godt fast. 
Magformers har et kæmpe udvalg af sæt i flere forskellige designs og med mange typer tilbehør. Der findes over 40 faconer og over 100 slags tilbehør, der passer til hinanden på kryds og tværs. 
De originale, første Magformers er rammer, der er hule i midten. En slags vinduer. Connetix og Magna-Tiles er derimod flade plader uden hul i midten. Men alle 3 brands har udviklet sig, så Magformers nu også fås som udfyldte rammer, der ikke er hule i midten, og som ligner Connetix og Magna-Tiles.
De fås såmænd også som firkanter, cirkler og med små legefigurer til - ja, der er stort set alle de varianter, du kan forestille sig og i rigtig mange forskellige designs. 

Magformers har ulig Connetix og Magna-Tiles magneter i sidernes midte. Et stk i hver side. De to andre typer magnetisk legetøj har to magneter i hver side, placeret ude ved hjørnerne. Derfor passer Magformers ikke ret godt til hverken Magna-Tiles eller Connetix, for de forskelige typer sætter sig skævt sammen, da magneterne ikke sidder overfor hinanden. 

Magformers er naturligvis - ligesom alt andet legetøj hos Legeakademiet - godkendt efter gældende, stramme lovgivning om legetøj til børn, og de holder i mange år. Nogle mener, at Magna-Tiles er mere solide, da de ikke er hule i midten. Men Legetanterne har nu haft Magformers derhjemme i årevis, og der er ikke en eneste, der er gået itu. Man skal ikke stille sig på dem eller på anden måde mase dem flade, for så kan de naturligvis gå i stykker.

Magformers er designet i USA, fremstillet i Kina og er af materialet ABS-plast ligesom Connetix og Magna-Tiles. De er godkendt til børn fra 3 år. Pga magneterne indeni kan de ikke sorteres til genanvendelse og skal i restaffald, når de engang efter mange år er slidt ned. Husk, at du også kan bruge dem til køleskabsmagneter. 
Når dine Magformers trænger til at blive gjort rene, kan du tørre dem af med en fugtig klud. De må ikke sprittes af, og de må ikke nedsænkes i vand, for så kan der trænge vand ind i dem og få magneterne til at ruste.

Magna-Tiles: En japansk ide, født midt i matematiktimen. Størst variation, mest solide. 

Magna-Tiles kan nærmest det heleMagna-Tiles kan nærmest det hele

En japansk matematiklærer fik i 1993 en ide, da han stod midt i en matematiktime, hvor børnene skulle lære om geometri. Så gik han hjem og designede Magna-tiles. Eller Pythagoras, som de hed dengang. Siden blev hans design købt af en amerikansk forretningsmand, som omdøbte ideen til det nuværende navn. Man må sige, at han har drevet det vidt, for Magna-Tiles er i dag et af de allermest solgte former for magnetisk legetøj på verdensplan. Sammen med søsterbrandet Magna-Qubix kan Magna-tiles stort set alt. 
Magna-Qubix er klodser, hvor Magna-Tiles er flade brikker. Det er i hvert fald udgangspunktet. For som med Magformers, så kommer der ofte et nyt design på markedet, og Magna-Tiles er i dag langt mere end firkanter og trekanter. Der findes legefigurer, runde klodser, aflange firkanter, spejle, gennemsigtige, jungler og alt muligt andet i Magna-Tiles og Magna-Qubix. 

Magna-Tiles har to magneter i hver side. Magneterne kan rotere, så de søger hinanden uanset, hvordan du vender dine Magna-Tiles, præcis ligesom Magformers og Connetix. De passer sammen med Connetix, men dog ikke med Magformers. Magformers magneterne er som beskrevet ovenfor placeret et andet sted på brikkerne, så de duer ikke med Magna-Tiles. Magna-Tiles har et særligt stærkt design med krydsende, forstærkende konstruktioner i hver brik, som efter sigende skal virke sådan, at de er ekstra slagfaste. Slidstærkt legetøj er vi vilde med, for så holder det endnu længere. Det er godt både for miljøet og for din pengepung, at legetøj kan gå i arv. 

Magna-Tiles designes i USA, fremstilles i Kina og er af ABS-plast ligesom Connetix og Magformers. De er godkendt til børn fra 3 år. De indeholder som sagt både plast og metalmagneter, så når de engang om mange år er slidt ned, skal de sorteres som restaffald. Husk, at du også kan bruge dem til køleskabsmagneter, ligesom du kan med Magformers og Connetix. 
De må ikke nedsænkes i vand, da vand får magneterne til at ruste. De skal gøres rene med en fugtig klud og ikke med sprit. 

Connetix: Ny form for magnetisk leg fra Australien med unikke kuglebaner.

"Down under", i Australien, var der i 2019 nogle gode skolekammerater. Deres forældre så børnene lege med magnetiske byggesæt - sikkert Magna-Tiles eller Magformers - og så fik de den ide, at de da skulle lave nogle byggeplader, der stadig var magnetiske, men som var endnu mere gennemsigtige end dem, der allerede fandtes. For børnene elskede at bygge op ad et vindue, hvor lyset faldt igennem pladerne på de fineste måder. Dertil kom, at kuglebaner bare er det største hit, så hvorfor ikke finde på en måde at lege med magneter OG kuglebaner samtidig?

Vupti hvabehar, Connetix var født. 
Så ramte nedlukningen hele verden, og særlig i Australien var det virkelig en nedlukning med tryk-16 bagefter. Ingen måtte noget som helst i flere år. Alt, hvad der kunne få et sprog og kunne samle folk på de sociale medier, blev et hit - og det kunne Connetix. Børn viste hinanden, hvad de byggede, via sociale medier, og legen udviklede sig hurtigt til et gigantisk hit på verdensplan. 

Sådan har pandemien skabt forandring i mange dele af samfundet - helt ned til legetøjsbranchen, hvor nogle lege helt gik i glemmebogen, og nogle former for legetøj opstod.

Connetix er flade plader med magneter i siden, ligesom Magna-Tiles. Men der er ikke de der krydser i designet, som Magna-Tiles har, og de er dermed mere gennemsigtige. 

Kuglebanedelene er unikke for Connetix, og det er en egenskab, ingen af de andre magnetiske byggesæt har.

Hos Magna-Tiles er krydserne der for at øge slagfastheden og slidstyrken. Connetix siger, at deres magnetiske byggeplader holder præcis lige så godt alligevel, og de er godkendt efter samme stramme lovgivning. Uanset hvad, så skal man næppe give sig til at hamre løs på sit magnetiske byggelegetøj eller ligefrem stille sig på det, hvis man gerne vil have, at det holder lige så længe, som det kan. 

Så længe man ikke foretager sig noget helt skørt med Connetix, så er de slidstærke og sikre at anvende. Det må vi gå ud fra, at både børn og voksne gør. 

Connetix er sørme lavet af ABS-plast ligesom Magformers og Magna-tiles, og de er godkendt til børn fra 3 år. De må ikke vaskes i opvaskemaskine eller nedsænkes i vand, for så kan magneterne ruste. Skal de gøres rene, kan du tørre dem af med en fugtig klud med lidt sæbe på - ikke med sprit. Ligesom Magformers og Magna-Tiles kan de holde i mange år, men når de en dag er slidt ned eller går itu, skal de sorteres som restaffald.

Cleverclixx: Nye ideer til magnet-legen fra Belgien

Cleverclixx er også bilbaner og kuglebaner med lys iCleverclixx er også bilbaner og kuglebaner med lys i

I 2023 kom det belgiske brand Cleverclixx på markedet med en tilføjelse til de eksisterende typer af magnetisk byggeleg. Cleverclixx havde nemlig en bilbane, kugler med lys i og et mere solidt design med en stjerne i midten, som gør dem endnu mere robuste at lege med. 
Der findes nu også en bilbane hos Magna-Tiles, for de forskellige brands låner jo ideer fra hinanden. Men Cleverclixx er alligevel noget særligt, for byggeprocessen er lidt anderledes, og bilbanerne er virkelig fine. 
Cleverclixx er fremstillet af fødevaregodkendt og slidstærkt ABS-plast ligesom de 3 andre brands i dette indlæg, og magneterne kan vende sig, ligesom hos de andre. 

De er godkendt efter samme stramme lovgivning og er produceret i Kina, men sendes fra Belgien til Legeakademiets lager i Holstebro og videre til dig. 

Vi ser frem til, hvilke andre nye tilføjelse, de belgiske folk hos Cleverclixx kommer på (bil-)banen med. 

Hvilke magnetiske kuglebaner findes der?

Hos Legeakademiet havde vi før 2023 ikke andre magnetiske kuglebaner til større børn end Connetix. Men nu har vi også Cleverclixx. Så hvis du har Magna-Tiles eller Magformers i forvejen og gerne vil bygge kuglebaner, så er det Connetix eller Cleverclixx, du skal have fat i.

Er der en bæredygtig magnetisk kuglebane?

Bæredygtighed er mange ting. Det handler både om at miljø og mennesker får det bedre, end de havde det førhen. At vi ikke forbruger mere, end vi efterlader til kommende generationer, og at vi som art kan bibeholde eller forbedre den livskvalitet, vi har nu. 
Bæredygtighed er således en bred indsats, som fx handler om: 

 • Er legetøjet lavet af et materiale, der kan genanvendes eller komposteres, så ressourcerne forbliver i cirkulation?
 • Er legetøjet lavet ved brug af så lidt energi som muligt og er det vedvarende energi eller fossil energi, der ikke forbliver i cirkulation?
 • Er legetøjet fremstillet langt væk, så det skal transporteres med stor CO2-omkostning, eller er det tæt på?
 • Er legetøjet lavet af voksne mennesker under ordentlige og fair regler, så menneskerettighederne overholdes? Mennesker forbruger uendeligt meget CO2, så de skal som produktionsressource også holde så længe som muligt, og deres børn skal der også passes godt på set som CO2- og energiressource. Uddannelse og ligestilling er også værd at se på, for jo lettere adgang til uddannelse og jo bedre vilkår for ligestilling, jo mere bæredygtig udvikling af hele samfundet. Det kan man læse om i bogen ""Bæredygtig global udvikling - FNs Verdensmål i dansk perspektiv". Skal vi i mål med FN's 17 Verdensmål, så skal ligestilling være en afgørende accelerator.
 • Er legetøjet lavet af materialer, der er skabt under hensyntagen til miljø og mennesker?
 • Holder legetøjet længe, så de anvendte ressourcer udnyttes bedst muligt?
 • Kan legetøjet transporteres med minimal emballage og minimal luft, så transporten bliver så energieffektiv som muligt?

Hos Legeakademiet berører vi alle disse aspekter af bæredygtighed i vores bæredygtighedstrategi, som du kan læse mere om her

En mere bæredygtig, magnetisk kuglebane kan fx være en, der holder længe. Godt nok er Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx og Magformers fremstillet af ABS-plast, som fremstilles af fossil olie, hvilket udgør et miljømæssigt problem. TIl gengæld holder det i mange år og er nemt at transportere, for det vejer ikke ret meget, og legetøjet går ikke i stykker under transport. De ressourcer, der går til produktionen, får man meget leg for. Så pas på dit barns legetøj. 
Du kan måske finde billigere kopi-produkter indenfor magnetiske kuglebaner, men vi vil råde dig til at købe Connetix eller Cleverclixx, der holder længe og er godkendt til børns leg af gældende EU-lovgivning.

Er Magna-Tiles og Magformers lige så gode eller bedre end Connetix og Cleverclixx?

Magna-Tiles, Magformers, Cleverclixx og Connetix er fremstillet af ABS-plast, og de er alle godkendt efter Legetøjsbekendtgørelsen for børn fra 3 år. De er dermed af samme, gode kvalitet.

De har alle hver deres måde at være alsidige på. Magformers har hjul, temasæt, magne figurer og andre særlige byggedele, som mange er særligt glade for. Magna-Tiles har utroligt stort udvalg, og Connetix og Cleverclixx har den særlige kuglebane med i designet, som også kan kombineres med Magna-Tiles.

Så hvad er du mest til?

Er Connetix, Magformers, Cleverclixx og Magna-Tiles helt forskellige, og hvad er forskellen på dem?

De forskellige typer af magnetisk byggelegetøj ER forskellige, men de har meget tilfælles.
Fællestræk:

 • De er alle lavet af ABS-plast
 • De har magneter i siderne
 • De må bruges af børn fra 3 år
 • De holder i mange år
 • De er produceret på kinesiske fabrikker
 • De skal vaskes af med en fugtig klud
 • De kan anvendes som almindelige magneter, fx på køleskabet
 • De skal affaldssorteres i restaffald, da de indeholder både metal og plast
 • De er fuldstændigt genialt legetøj til at lade børn lege sig klogere på geometri og alle STREAM-disciplinerne. Dem kan du læse mere om her, og du kan få inspiration til STREAM-leg med Magna-Tiles her.
 • Alle 4 typer egner sig både til at bygge efter vejledninger eller til intuitiv leg.

Forskelle: 

 • Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix har to magneter i hver side, placeret ude mod hjørnerne. Magformers har én magnet pr side, som sidder i midten. Derfor passer de ikke sammen med Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix.
 • Connetix og Cleverclixx har også en kuglebane, som passer til Magna-Tiles, men ikke til Magformers. 
 • De originale Magformers er fokuserede på 3D geometrisk byggeleg og er udformet som vinduesrammer uden "fyld". Magna-Tiles, Cleverclixx og Connetix er flade fliser, hvor transperansen er et kendetegn. Men både Magformers og Magna-Tiles har dog både hule, gennemsigtige, farvede og/eller udfyldte vinduer/fliser i sortimentet. Connetix og Cleverclixx er allesammen gennemsigtige.
 • Magna-Tiles og Magformers er designet i USA, hvor virksomheden også hører hjemme. Connetix er australsk. Cleverclixx er belgisk. 

Er det Connetix, Magformers, Cleverclixx eller Magna-Tiles, der er billigst?

De ligger alle 4 i samme prisleje, hvilket giver god mening, når man tager deres produktionsmæssige ensartethed i betragtning. Et startsæt koster omkring 500 kr, og så kan du købe supplerende sæt, tilbehør eller hele temapakker for større eller mindre beløb.

Er Connetix, Magformers, Cleverclixx og Magna-Tiles fra Kina?

Alle 4 former for magnetisk byggelegetøj produceres på fabrikker i Kina, men designes og sælges fra virksomheder i Australien, Belgien og USA.

 

God fornøjelse  med magnetisk byggeleg og magnetisk legetøj, som du finder hos Legeakademiet.dk lige her.

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published