Nørdeguide til TV’s julekalender, del 1: Gyroskoper

DR tidsrejsen julekalender guide
1. december 2021

Ved du, hvad et gyroskop er? Vi gjorde ikke...

Måske har du læst om, at der er et gyroskop indbygget i din iPhone. Måske har I set julekalenderen "Tidsrejsen" på DR1 sammen og vil gerne kunne eksperimentere med det spændende gyroskop derhjemme. Måske er der en helt anden årsag til, at I gerne vil forstå, hvorfor det kræver kræfter at dreje et gyroskop i bevægelse - er I mon bare nysgerrige? Det var vi. Vi har altid mod på at lære mere om STEM-begreber. Dem kan du læse mere om herunder. 
Vi satte os for at finde ud af det. Vi sælger gyroskoper på Legeakademiet.dk, så du kan selv prøve det hele af derhjemme.

Læs med her i Legeakademiets indlæg om det spøjse instrument og bliv klogere.

Gyroskopet er nemlig en lidt indviklet dims, men det bliver I garanteret ikke skræmt af. Og vi skal nok forklare det, så du bliver en Kloge Åge.

Hvad er et gyroskop?

Et gyroskop er en skive, der kan dreje rundt om en akse. Der er kompliceret matematik på spil i gyroskopets funktion.

Ligningen hedder    . Bum.

Der stopper vores forklaring heldigvis ikke, for det kræver en grundig matematisk indsigt at forstå ligningen.

I praksis er et gyroskop et instrument, som man kan bruge til at stabilisere retning med.

Forestil dig at have et cykelhjul i hænderne. Cykelhjulet sidder fast på en forlænget akse, så du kan holde fast med en hånd på hver side af hjulets midte. Lidt ligesom en forstørret udgave af et træningshjul til fitnesstræning. Er du med så langt?

Du holder altså cykelhjulet, der roterer om sin egen akse. Når du holder cykelhjulet lodret, vil det mærkeligt nok være svært at vippe det til siden. Holder du det vandret, vil du kunne mærke modstand, når du prøver at vende det, så det igen kommer op mod lodret. Mærkeligt, ikke?

Det kalder man snurrestivhed. Det er faktisk det centrale i et gyroskop, at der opstår denne modstand, når gyroskopet vippes. Hvad bruger man så snurrestivhed til? 
Få svaret herunder og lad din indre nørd få frit løb sammen med dit barn. 

Hvor bruger man et gyroskop og gyrokraft?

Så det er altså snurrestivhed, der gør, at et gyroskop gerne vil bevare den retning eller hældning, som den akse, skiven drejer rundt om, har. Uanset om skiven ligger ned eller står lodret eller på skrå, så vil gyroskopet, så længe hjulet spinner i høj hastighed, forsøge at holde hældningen det samme sted. Derfor kan du stille dit gyroskop på skrå på en nål, og så vil det alligevel ikke falde. Du kan også få det til at balancere på en snor. Så længe hjulet snurrer, vil gyroen ikke falde. 

Den effekt bruger vi mange steder:

  • I mobiltelefoner, så de kan registrere, hvilken vej de vender.
  • I rumskibe, fx i Mars Odyssey, hvor det var en gyrofejl, der skabte ballade i 2012.
  • I fly, raketter og torpedoer som en slags kompas og. tilat lave kunstig horisont i cockpittet.
  • Når man kører på motorcykel og drejer kontra i sving, er der også snurrestivhed, man udnytter.

Er der mon noget med, at man kan bøje tiden med et gyroskop, som de gør i julekalenderen "Tidsrejsen"?
Det har vi godt nok ikke kunnet finde ud af - men måske kan I?

Hvad er STEM-leg?

STEM står for Science, Technology, Engineering and Math. Du kan læse mere om STEM i vores blogindlæg her og her. Nogle gange hedder det STEAM eller endda STREAM. Så tilføjer vi A for Art og R for Robotics. 
Disse begreber har fundet indpas i børns leg i de senere år, fordi vores verden i høj grad er drevet af teknologi. Det er derfor vigtigt, at børn gennem leg får lyst til at beskæftige sig med at få nye ideer indenfor disse områder og udfordre de eksisterende og etablerede måder at bygge, udvikle og tænke på. 

Inspirer dit barn til STEM-leg med Legeakademiets udviklende legetøj, teleskoper, eksperimenter og stjernekort

Vi vil gerne hjælpe dig med at have lærerigt legetøj og udviklende aktiviteter klar derhjemme, når dit barns spørgsmål pludselig giver plads til det. Med det rigtige legetøj vil dit barn få interesse for STEM-leg og holde motivationen i topgear på vejen mod mere læring.
I løbet af december 2021 vil du her på Legeakademiets blog kunne læse indlæg om, hvordan du bedst imødekommer dit barns interesse for astronomi, stjernehimlen, forsøg og STEM. Efterhånden som "Kometernes Jul" og "Tidsrejsen" udfolder sig på skærmen, vil Legeakademiet udgive tips om forskellige måder at lege dit barn til  naturvidenskabelig viden ved hjælp af de samme ting og temaer, som julekalenderne handler om.

Følg med på bloggen i december 2021

Du kan starte med at købe Forskerfabrikkens pakkekalender og få 12 eller 24 sjove forsøg og videnskabelig leg, der på forskellige måder lader dit barn lege sig til en fornemmelse af, hvordan naturvidenskab gør os klogere. Alt er fint pakket ind på forhånd i lærredsposer, og der er vejledninger med. Fra 6 år. Find den her.

Kommentarer
Jens
17. december 2021
Altid dejligt at blive klogere især på videnskab både, som barn og voksen :)
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published