Interaktivt legetøj er både virkelig og digital leg

Interaktivt legetøj er sjovt og lærerigt
14. juni 2023

Spil digitale læringsspil med dit barn

Her er et godt tip til at få nogle super dejlige, gyldne øjeblikke med dit barn. Tag det bedste fra fysisk legetøj og digital leg og ryst det godt.

Så får du AR-legetøj, som er noget helt andet end diverse app- og konsolbaserede spil på computer, smartphone eller tablet.

Interaktivt AR-legetøj er:

  • Supersjovt og engagerende
  • Interaktivt legetøj, der blander digital leg med analoge redskaber
  • Kan bruges sammen med både venner og søskende
  • Er nemt at tage med på tur
  • Kræver ikke internetadgang, når app'en først er downloadet
  • Dit barn kan styrke kompetencer som læsning, engelsk, matematik, logik, tegning og meget mere.

Det digitale legetøj, vi sælger i Legeakademiet, er kendetegnet ved at have både noget, der foregår på en skærm, og fysiske redskaber. Det kan være dinosaurer, lægeredskaber, tegneredskaber, huse eller brikker med tal eller pizzatilbehør, som fungerer sammen med spillet, der foregår på skærmen.

Med eksotiske navne som Plugo, Orboot, Tacto og Osmo er de nye AR-spil fremragende måder at skabe et moderne læringsrum sammen med dit barn, der både er sjovt og lærerigt. Men lad dig ikke intimidere - de er virkelig godt designet og nemme at gå i gang med. 

AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.

I dette indlæg kan du:

- Læse mere om de nye, digitale AR-spil og AR-teknologi, som du finder i kategorien her.

- Opdage, hvad dit barn kan lære af at bruge interaktivt legetøj. Det er nemlig alt fra at stave og lave pizzaer til de nyeste opdagelser på Mars.

- Få inspiration til at bruge teknologi på en konstruktiv og kreativ måde, så skærmen er en kilde til sjovt, kreativt og lærerigt samvær og ikke en konstant dårlig samvittighed.

- Læse vores anbefalinger af lærerige spil på skærm.

Er skærme farlige? Er offline leg bedre end digital leg?

En smartphone eller en tablet er ligesom en kløpind. 

Du har arme, hvor der sidder fingre, der kan klø, men intet menneske kan med sine egne lemmer nå at klø sig selv over hele ryggen. Men med en kløpind, kan vi forlænge og forbedre vores egne evner og gøre mere, end hvis vi skulle sidde og slå knuder på os selv for at nå lige dér, hvor det klør. En kløpind er nemlig teknologi, ligesom en skærm er.

Teknologi betyder faktisk midler eller redskaber. Det er ikke noget, der kan gøre noget i sig selv. Teknologi er noget, der gør noget andet muligt for mennesker, som ellers ville ligge udenfor vores kapacitet.

En af vores første teknologier var at kaste med sten, så at tænde et bål, derefter kom hjulet - og så begyndte det at gå stærkt. Men teknologi er stadig et redskab. Det er hverken af det onde eller gode. Det kommer an på, hvordan det påvirker vores liv, og hvad vi anvender det til.

I Legeakademiet mener vi, at det gælder om at kunne bruge teknologi til at øge vores trivsel, livsglæde, forståelse og fællesskab. Vi går med ombord i teknologiens verden, fordi vores børn skal have en voksen med på skibet, når de stævner ud mod nye horisonter.

Vi skal vise vores børn, hvordan de anvender teknologi på en kreativ og ansvarlig måde, så vi kan mere og bedre, end vi kan uden. Ville du sende dit barn afsted til søs uden en voksen? Nej, vel? Og hvorfor misse oplevelsen i at lære noget nyt sammen?

Far og fatter ude at sejle sammen.Far og fatter ude at sejle sammen.

Naturligvis skal vi selv gå forrest og vise vores børn, hvordan man fx lægger sin smartphone, sin computer eller sit headset fra sig på det rigtige tidspunkt. Det viser vi bedst ved selv at slukke i tide. Det er klart. Men når skærmene er tændt, så skal vi hjælpe vores børn til at foretage sig noget meningsfuldt og konstruktivt på dem.

Vi skal være med, når de lærer at anvende teknologi. Det gøres bedst gennem leg og nærvær, ligesom når alt andet skal læres. 

Opdag det fede ved digital teknologi sammen med dit barn

Brug tid på at opdage det vildt geniale ved digital teknologi sammen med dit barn. Tag på smuttur ind i, hvad dit barn laver. Vær opsøgende og undersøgende og stil spørgsmål undervejs. Dit barn vil gerne have dig med, så kast dig ud i det.

Digitalt legetøj, interaktivt legetøj og VR-spil repræsenterer en kombination af det elektroniske og det virkelige liv på en helt unik måde, hvor du og dit barn sammen fx kan udforske storbyer og andre planeter i rummet. Lær at kode computerspil, lær at spille musik, leg med bogstaver og tal, lær brøker, bliv god til billedkunst og tegning og meget mere. Alt sammen i sammenspil mellem det, I ser på en skærm og det, I laver med jeres hænder.

Med digital AR-teknologi bliver det krystalklart, at teknologi er redskaber til at forstørre og understøtte menneskers kompetencer og læring.

Det er også en super god måde at lære dit barn om STEM, STEAM og STREAM. Science, Technology, Engineering, Mathematics - og så de nyere tilføjelser Arts og Robotics.

Du kan læse mere om STEM-læring i vores blogindlæg her.

Hvad er interaktivt legetøj/AR legetøj?

AR står for Augmentet Reality eller udvidet virkelighed. AR-legetøj er typisk en fysisk ting som fx en globus eller et keyboard, og en tablet eller smartphone med en app for børn installeret, som samarbejder med den fysiske ting og kan aflæse, hvad du gør i forhold til den ting. Det er, som om den fysiske ting bliver levende på skærmen.

Virtual Reality (VR) er derimod, når mennesker via fx virtuelle briller oplever den virtuelle verden, som om den er fysisk. Der er dermed forskel på AR og VR.

Vi oplever, at AR-legetøj ligesom al anden form for IT-teknologi er i rasende vækst. Det er så stor opfindsomhed i legetøjsbranchen inden for interaktivt legetøj. Det vælter ind på vores hylder - og vi må sige, at det er imponerende, hvad dit barn kan lære og opleve ved hjælp af AR.

Hvis dit barn måske ikke er så glad for at sidde på rumpen og læse sig til nye kompetencer, så er AR et bedre bud på en mere engagerende måde at lære på gennem leg.

Skulle dit barn være bidt af en gal skærmtrold, så er vores AR-spil også en fin måde at bruge tabletten på uden at slippe den fysiske leg og læring.

Nogle af former for digitalt AR-legetøj, som vi varmt anbefaler:

Plugo

Plugo består af en måtte, en skærmholder og et magnetfelt, som du stiller forskellige løsdele på. Magnetfeltet opfatter dit barns handlinger med figurerne. 
Med Plugo stiller du en tablet eller smartphone op, og så løser I opgaver og udfordringer med tal, bogstaver, klavertangenter og brikker foran skærmen. I arbejder jer igennem en lang historie og lærer en masse imens.

Der findes flere forskellige sæt med Plugo, som fokuserer på at lære om bogstaver (på engelsk), om tal og regning, om musik og om geometri og logik.

Designet er lækkert og meget ligetil, og det er meget nemt at komme i gang. Fungerer for børn fra ca 4-10 år. Find Plugo spil her.

Tacto

Tacto er opfundet af de samme finurlige fætre fra indien, som Plugo er. Vi har flere forskellige Tacto spil, og de fungerer på samme måde. 
Man sætter nogle særlige hjørner på jeres tablet, og så bruger I de medfølgende fysiske figurer til at løse de opgaver, app'en giver jer. Skærmen opfatter figurernes bevægelser gennem den berøringsfølsomme skærm. 

Vi tror, at "Tacto" har sit navn fra funktionen med, at det er følsomheden på skærmen, der driver handlingen frem. "Taktil" betyder føle. 

Tacto spil er mere lege-præget end Plugo, fungerer også til børn ml 4-10 år, men har samme lækre og enkle design og er lige så nemt at komme i gang med. Der er også udgaver af Tacto, der er kendte og klassiske spil såsom skak, bare med de sjove Tacto-figurer.

Find Tacto spil her i vores udvalg af alt fra Playshifu.

Osmo

Vil du gerne lære dit barn at få mod på at tegne eller forstå logikken i programmering for børn? Eller er det mere brøkregning eller logik og tal, der trænger til at blive piftet lidt op? Osmo spil er noget af det mest populære AR-legetøj hos Legeakademiet, og de var også blandt de første på markedet.

Osmo er en base og en reflektor, som du monterer en iPad på. Så downloades en app, og så kan du bruge de ting, der følger med dit Osmo spil. En tegneblok, geometriske figurer, tal, biler - der er mange forskellige sæt med hvert sit lærings- og legefokus. Super sjovt og nemt at bruge - og børn lærer det altså lynhurtigt.

Osmo tegnesættene kan navnlig anbefales til børn, der ikke har så stor tiltro til deres egne kreative evner. Og til voksne, hvis tegninger af en brontosaurus ofte mere ligner en strandet sæl med en cigar i munden.

Find vores Osmo spil her.

AR-globusser - Orboot

Vil du gerne give dit barn mulighed for at opleve verdens og rummets mangfoldighed? Så oplev de nye AR-globusser. Der er forskellige sæt med enten Verden, dinosaurer eller Mars - og der kommer nye til. Selve globussen er bare en globus, men når du retter en Ipad mod den, vækkes den til live som 3D oplevelse på skærmen.

Med hundredvis af fakta, oplevelser, udfordringer og spil kan dit barn blive klogere på den del af globussen, som skærmen rettes imod.

Fantastisk interaktiv læring, som også er en god måde at forberede fx en udlandsrejse på. Vi er mange med udrejselængsel, og så kan man jo drømme, mens man lærer noget nyt. Find Orboot interaktivt legetøj her.

Hvor meget og hvilken slags skærmtid er passende?

Er det godt for børn at sidde med en iPad eller en smartphone i timevis? Det spørgsmål er der mange forældre, der stiller sig selv.

Vi har et indlæg her på bloggen om børns skærmforbrug, hvor vi giver gode råd om:

1: Hvornår du skal være bekymret for, om dit barn spiller eller bruger skærmen for meget.

2: Hvad en passende skærmtid for børn og unge er.

Konklusionen fra RedBarnets eksperter i børn og unges skærmforbrug og Sundhedsstyrelsen er, at man som forælder skal engagere sig i, hvad børn og unge egentlig laver på den der skærm.

Nogle aktiviteter lærer de en masse af både socialt og fagligt, mens andre mere har karakter af mental udsplatning. Hver ting til sin tid.
Du finder vores indlæg om anbefalinger til børns skærmtid her.

Find balancen

Lær dit barn at bruge teknologi såsom iPad, AR, 3D briller og computerprogrammer på en måde, så det bidrager til trivsel og udvikler nysgerrigheden. At finde balancen er livslang læring. Vi mennesker har det som en af vores kernekompetencer og helt unikke egenskaber, at vi kan udvikle teknologi. Det har fået os ind i vores celler og ud i rummet, og vi er faktisk kun lige begyndt.

Vi håber, at du med dette blogindlæg får lyst til at at opleve AR- og andre former for IT-baseret leg og læring med dit barn.

Har I interaktivt legetøj til mindre børn?

Skulle du have lyst til noget mere simpel teknologi, som stadig er i genren med IT og kodning for børn, så tag et kig på de her små robotter: 

Coding Critters er meget søde små dyrevenner, som I kan kode ved hjælp af tydelige knapper. Der findes mange flere slags end de søde dinoer på billedet. De er gode til børn helt ned til 3 år, og du kan finde dem her.

Vi har et stort og meget varieret udvalg af interaktivt legetøj, som er en skøn blanding af alle mulige former for integration af digital leg med det analoge. Se hele udvalget her.

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published