Sådan fanger du krabber med dit barn!

Sådan fanger du krabber
16. august 2023

Ahh - få en rolig stund på stranden eller havnen med dit barn.

At have fri fra arbejde med børn er ikke altid lig med fred og ro. Selvom det måske ofte er det, vi som forældre trænger til, så er det ikke så ofte, at børnenes og de voksnes ide om fritid sådan lige er til at få til at passe sammen. Børn er jo heldigvis forskellige, forældre lige så. Men en fredelig stund sammen udendørs er en nydelse for de fleste.

Har du lyst til en rolig aktivitet i det fri ved vandet sammen med dit barn, uanset om det regner eller er solskin, så kommer der her et godt tip til en hyggelig fælles aktivitet, hvor selv de mest hyperaktive børn faktisk forholder sig i ro. I mindst 10 minutter. 
At fiske eller fange krabber er noget, I kan gøre både forår, sommer og efterår, og det duer i al slags vejr. Børn fra omkring 3 år kan være med, når bare du holder godt øje med, at de ikke skvatter i vandet eller giver sig til at pille ved krabberne selv. De kan godt nive med deres klør, hvis man ikke har lært, hvordan man holder dem sikkert.

Altså krabberne, ikke børnene.

Eller jo, måske også børnene.

Læs med her i vores guide til at fange krabber - det er nemlig nemt og virkelig hyggeligt. 

Det kræver meget lidt udstyr, og du kan faktisk lave selve krabbefangerstangen selv med kun en pind, en tøjklemme, en snor og et eller andet til at tyngde herligheden ned med. Det kan være en femmer, en sten med hul i eller sådan en af de der metalskiver med hul i, som ballonsælgere binder fast i heliumballoner i forlystelsesparker.

Her starter vi lige med en video, der viser, hvor nuttede sådan nogle krabber egentlig er, og hvor sjovt det er at slippe dem fri bagefter og se dem løbe krabbegang sidelæns.

Hvad er en krabbefanger?

Når du skal fange krabber, skal du bruge en krabbefiskestang eller en krabbefanger.

Sjovt nok hverken en lasso, et rullegardin eller 4 vinterdæk til en Fiat Punto årgang 1991, men en krabbefiskestang.
Hvad ellers? 

Her har du en komplet og kort liste: 

  • Et fiskenet
  • En spand, gerne gennemsigtig, og gerne fra det danskproducerede, svanemærkede og slidstærke brand dantoy, så I kan se på krabberne. Eller noget andet at observere vanddyr i.
  • En krabbefanger eller krabbefiskestang. Den kan I købe her eller lave selv. En krabbefanger er en stang eller pind, hvor der er bundet en snor fast i den ene ende. I den anden ende af snoren binder du en tøjklemme fast, som I kan sætte madding fast i. For at få maddingen til at synke ned og ikke flyde i overfladen af havet, skal den tynges ned med noget, der ikke flyder. Det kan være en sten med hul i, en femmer eller noget andet metal med hul i.
  • Madding. Krabber elsker kødpålæg, og det gør ikke noget, at det ikke er frisk. Sådan en halv skive spegepølse eller kylling eller en reje er bare guf. 
Sådan ser en krabbefanger udSådan ser en krabbefanger ud

Hvordan fanger jeg krabber med mine børn?

At fange strandkrabber på de danske strande eller havne er ikke svært. Krabber er der nemlig masser af i Danmark, og de er altid sultne. I skal bare sætte lidt madding på jeres krabbefiskestang, sænke den ned i vandet et sted, hvor der er sten eller tang eller andet at gemme sig i, og så skal I vente. Det er sjovest, hvis I også kan se ned i vandet og holde øje med, hvornår der er en krabbe, der er lækkersulten. 

Når en krabbe bider på, så skal I hive krabbestangen med krabben på op ad vandet og samtidig holde fiskenettet ind under, så krabben ender i nettet, når den giver slip på maddingen. Så hælder I krabben fra nettet ned i spanden. Der skal være vand i den og gerne sand på bunden.

Nu kan I studere krabben.

I kan også tage den op, hvis I tør. Det gøres med to fingre som en tang rundt om det flade sted på krabbens bagparti mellem de bagerste ben. Hold tommelfingeren på krabbens ryg og pegefingeren på krabbens mave, så kan den ikke nive. 

Husk at sætte krabben ud igen, når I har observeret den. Den lider ikke overlast af at blive fanget, kigget på og sat ud igen.

Krabbefiskeri er en fornøjelse for børn og voksneKrabbefiskeri er en fornøjelse for børn og voksne

Hvad kan man bruge krabber til?

Når I har fanget en krabbe, kan I studere den sammen. For mange er det et gys uden lige at se på den og høre de der klik-klik lyde, som dens ben og kløer giver mod spandens kanter. Men der er også andre muligheder: 

  • I kan lave krabbevæddeløb. Fang nogle stykker og tag dem så op ved at holde dem mellem tommel- og pegefinger. Det er beskrevet højere oppe i indlægget, hvordan I gør. Hver deltager holder en krabbe. Så stiller I jer 5 meter fra vandkanten eller nogle meter fra kanten af badebroen/molen. Så tæller I: "3,2,1 - NUUUU!", og så sætter i hver i sær jeres krabbe fri til at kravle hen til vandet igen. Den, der kommer først, har vundet! Måske er der en is som gevinst? 
  • I kan lave strandkrabbesuppe. Det kræver ca en barnespand fuld strandkrabber fanget i vand, som du er sikker på ikke er forurenet. Det kræver også mod til at slå dem skånsomt ihjel i en gryde med kogende vand, når i kommer hjem. Det er ikke for alle, men det smager som den lækreste krabbebisque og serveres på fine restauranter. Krabber er fulde af gode vitaminer og mineraler. Selvom de lever primært af døde dyr og kaldes for "Havets skraldemænd". I kan finde en opskrift her.
  • I kan bruge krabbestudierne som indgangsvinkel til at tale om skeletter. Særligt exoskeletter. For det er nemlig det, krabber og andre skaldyr har. De har ikke deres skelet indeni ligesom os, de har det udenpå og er helt bløde indeni. Når de vokser, vokser de også ud af deres skelet. Så smider de det, og det er nemt at finde tomme krabbeskeletter i strandkanten. I starten er deres krop helt blød, men ret hurtigt udvikler de et nyt exoskelet, som kan beskytte deres bløde krop. Måske du har et barn derhjemme, der er glad for science fiction eller for at game - så kender dit barn sikkert til exoskeletter?
  • I kan også checke, om I har fanget en Hr Krabbe eller en Fru Krabbe. Hold krabben mellem tommel- og pegefinger og vend den om, så i kan se dens mave. Se på trekanten på den mave. Hvis den er spids, er det en han. Hvis den er rundere, er det en hun. Det kan I læse  mere om her på Skoven i Skolen.

Hvornår kan man fange krabber i Danmark?

Der findes krabber overalt i de danske farvande året rundt. Men krabbefiskeri er sjovest, når det er udendørs vejr. Når det er koldt, gemmer krabberne sig. Derfor er de bedste årstider sommer og efterår, hvor krabberne er store og sultne, og I kan nyde det lune vejr.

Er det lovligt at fange krabber eller kræver det fisketegn?

Det kræver ikke fisketegn, når børn eller pensionister fisker efter krabber. Skal du fange krabber selv, så kræver det et endagsfisketegn. Det kan du læse mere om her.

Der er mange skønne steder at fange krabberDer er mange skønne steder at fange krabber

Hvor kan man fange krabber?

Man kan ikke ligefrem fange krabber i en vandpyt. Dog ikke. Men det er lige ved. For der er mange af dem. 
Er i tæt ved havet - og det er man stort set overalt i Danmark - så kan I fx fange krabber her: 

  • Ved stranden, hvis der ligger mange sten i vandkanten.
  • Ved høfter. Hvad er det, spørger os landkrabbeforældre nok. En høfte er de store bunker af store sten, som bliver lagt ud i havet nær ved strandene. Mellem de store sten bor der mange krabber. 
  • Ved badebroer. 
  • Ved bådebroer.
  • Fra rællingen på en båd, hvis jeres krabbefanger kan nå bunden, og hvis der er noget godt at gemme sig under for krabberne.

Er det farligt at fange krabber?

Strandkrabber er ikke farlige i Danmark.  De er ikke ret store - de store er mindre end din håndflade. Men der er et par sikkerhedsråd, vi gerne vil dele med dig: 

  • Pas på, at dit barn ikke falder i vandet af bar begejstring. Hvis I fisker fra en badebro eller fra høfter, kan der være meget glat. 
  • Giv gerne dit barn en redningsvest på for en sikkerheds skyld.
  • Pas på krabbens klør. De kan nive i små og store fingre. 
  • Lad være med at lave krabbesuppe af krabber fanget i vand, der kan være forurenet. Forhør dig ved livredderne, havnekontoret eller andre lignende autoriteter, der kan hjælpe dig.

Rigtig god fornøjelse med krabbefiskeriet.

Related posts
Kommentarer
Tilføj en kommentar
Your email address will not be published