LegeGuide 2: Sådan træner du muskel-ledsansen

Balanceleg i skoven
23. marts 2022

Muskel-ledsansen er blandt dit barns tre primære sanser. De to andre er labyrintsansen og følesansen (den taktile sans).

Man siger, at kært barn har mange navne, og det gælder også for sanserne. Muskel-ledsansen har du måske hørt blive kaldt den proprioceptive sans eller kinæstesisansen. Det dækker alt sammen over det samme.

Her kommer den anden af vores 4 LegeGuides til dit barns motoriske sanser: 
LegeGuide 2: Muskel-ledsansen.

Har du 5 minutter? Så lad vasketøj, indbakke og to-do lister ligge et øjeblik. Bliv i stedet overrasket over den store betydning, muskel-ledsansen har for dit barns udvikling og trivsel. Det er en sans med gang i, så træning af muskel-ledsansen er noget, der giver sved på panden og grin over hele hovedet.

Først fortæller vi lidt om muskel-ledsansen, og bagefter kan du læse masser af forslag til at stimulere sansen gennem leg.

Hvad er muskel-ledsansen og hvorfor er den vigtig?

Muskel-ledsansen styrer vores krops bevægelser, og den sidder i alle muskler, sener og led. Sansen fortæller hjernen, hvilken vej kroppen vender, hvordan den bevæger sig, og hvordan kroppen er placeret i forhold til rummet og andre ting eller mennesker.

Muskel-ledsansen er eksempelvis uundværlig for at kunne sparke bolden i retningen af fodboldmålet eller komme op på klatrestativet og hen til den sjove rutsjebane. Derfor er det vigtigt at stimulere dit barns muskel-ledsans.

Muskel-ledsansen kan IKKE overstimuleres. Tværtimod. Alle måder at udfordre denne sans vil gøre godt - også for dig som voksen.

LegeGuide 2: Sådan træner du muskel-ledsansen

  • Leg med malertape! Tag rullen med malertape frem og klistr det fast i lange, skønne baner på gulvet. Tag sokkerne af, så fødderne kan fornemme så meget af underlaget som muligt.
    Gå så på line både forlæns, baglæns, prøv at hinke, gå på hælene eller med lukkede øjne.

    Du kan som en ekstra udfordring koble forskellige måder at gå på line på med hver sit stykke musik, så I skal lytte jer frem til, hvordan I skal gå på line. Måske er Rasmus Seebachs nye hit eller Hr Skægs sang om bandeord lig med at gå baglæns?

    I kan også lave forskellige typer balancebaner – hent inspiration til balancebaner lige her.
  • Ninjakamp! Køb et par af de billige isolationsrør i gråt skum i byggemarkedet. Og tag så en god sværdkamp. Måske er I pirater, måske ninjaer – bare hug og stik, duk jer, lav udfald og prøv jer frem med alverdens hop og parader.

  • Trillelege med alverdens størrelser af bolde.
    I dag er en bold meget mere end bare en oppustelig badebold. Du kan finde utallige former for bolde med eller uden fyld, konfetti og vand i. Med noprede eller glatte overflader, med superhelte eller prikker på.

    Se vores store fitnessbolde- eller motorikbolde, hvor dit barn kan ligge ovenpå bolden og vippe forsigtigt frem og tilbage, mens du støtter, små edderkoppebolde og bolde med velcro, man griber med handsker på. Kig nærmere på vores kategori med bolde, hvis du overvejer at udvide boldsamlingen derhjemme.

  • Fluesmækkerbadminton! Med en ballon og et par fluesmækkere til en 10’er kan I have en fest og samtidig give muskel-ledsansen en på hatten. Prøv at slå ballonen op i luften eller spille til hinanden. Også en super god leg for mindre børn og børn i grupper.

  • Prøv at imitere dyr ved at kravle og gå på forskellige måder. Kravle som krabber ved at vende rundt, så maven vender opad, mens I kravler. Ingen numser må røre gulvet! Eller som aber ved at kravle kun på hænder og fødder, ikke knæ. Eller en anden slags krabbegang ved at kravle langs sofaens kant med hænderne på gulvet og fødderne på sofaens kant.

  • I kan også tage en hoppetur på en kængurustylte. Det giver super god muskelkraft, det udfordrer balancen, og det udvikler dit barns hjernes evne til at registrere, hvor kroppen nu er i forhold til tyngdepunkt – og kraft.

Hjælp dit barn på vej ved at inspirere til at udfordre sig selv – fx:

  • Kan jeg kravle på den her sofa?
  • Hvordan føles det mon at trille ned af bakken?
  • Kan jeg kaste bolden over i spanden med venstre hånd?
  • Kan jeg mon hoppe fra skammel til stol?

Behøver jeg at træne mit barns muskel-ledsans?

For børn er det helt naturligt at være i bevægelse stort set hele tiden, mosle rundt og konstant stimulere sin muskel-ledsans. Men i takt med at vores børn tilbringer mere tid med at være passive foran en skærm, eller mens vi kører i bil, kan muskel-ledsansen blive understimuleret. 

Tegn på understimuleret muskel-ledsans

  • Oplever du, at dit barn virker klodset?
  • Har dit barn svært ved at styre kroppen?
  • Vælger dit barn at udføre fysiske aktiviteter meget hurtigt, fx løbe frem for at gå på line?
  • Er dit barn ofte sidst tilbage, når der skal vælges hold i idræt?
  • Er dit barn lidt tilbageholdende, når det kommer til at styrte rundt og lege i klatrestativet?
  • Måske halter koncentrationen eller selvværdet?

De tegn kan være indikationer for en understimuleret muskel-ledsans og en hjerne, der må arbejde alt for hårdt for at kompensere for de skæve signaler.

Er dit barn 1 eller 2 år, er de tegn IKKE nødvendigvis udtryk for en understimuleret muskel-ledsans

Hos små børn er samspillet mellem muskel-ledsansen og hjernen stadig under udvikling. Derfor kan du dog sagtens blive inspireret af forslagene fra vores LegeGuide.

Muskel-ledsansen er en vigtig del af dit barns sansemotorik

Sansemotorik er hjernens evne til at modtage, behandle og koordinere alle de signaler, som kroppens 7 sanser konstant opfatter. 

Det er en vigtig og kompliceret opgave, og det kræver at alle 7 sanser spiller deres rolle rigtigt. Hvis en af sanserne halter lidt bagefter, så vil dit barn ofte opleve at få svært ved at lære og ikke trives så godt. 

Hvordan virker muskel-ledsansen?

Hold fast, for nu bliver det rigtig nørdet. Muskel-ledsansens små sanseorganer registrerer, om musklerne er spændte eller afslappede. Derefter går følgende proces i gang:

  1. Der sendes en besked til hjernen, som så forsøger at danne sig et overblik over, hvad der kommer af information fra de øvrige 6 sanser, og får det hele til at passe sammen i en samlet sanseoplevelse.
  2. Derefter sammenligner hjernen den impuls med de impulser, den førhen har modtaget.
  3. Så prøver hjernen at danne sig et samlet overblik over, hvad det er, der foregår.
  4. Endelig giver hjernen besked til kroppen om, hvordan den skal reagere på den impuls, muskel-ledsansen sendte.

Det hele sker på nanosekunder. Prøv at tænke over, at alt det foregår ved hver eneste bevægelser – så er det nemmere at forstå, at den proces er så fintfølende.

Vi håber, at denne og de øvrige LegeGuides fra Legeakademiet vil give dig:

  • En ny forståelse af dine børns sanser
  • En udfordring af din vanetænkning om dit barns trivsel
  • En løsning på sansemotoriske vanskeligheder
  • Tips til træning af en sans, som er afgørende for dit barns indlæringsevner og selvværd


Har du læst med så langt? Så er du måske også interesseret i at se vores andre LegeGuides:

Related posts