LegeGuide 4: Nem træning af finmotorik og grovmotorik

Pige i klatrestativ
25. marts 2022

Her kommer den fjerde og sidste LegeGuide, som forklarer, hvad finmotorik og grovmotorik er, og hvordan du nemt kan stimulere motorikken med leg og sjove øvelser.

De tre første handlede om de motoriske sanser:

labyrintsansen (balance)
muskel-ledsansen (bevægelse) 
og følesansen (taktilsansen)

Fiser dit barn rundt i døgndrift? Klatrer din unge konstant på bordene, dingler fra træerne, piller ved alting, balancerer på kantstenene og kaster med alt, der ligner en bold? Så sæt dig ned og læs denne artikel, mens du lige får vejret. Dit barn er bare i fuld gang med at træne sin finmotorik og grovmotorik.

Hvad er finmotorik?

Motorik handler om evnen til at styre kroppens muskler. Finmotorik er at styre de fine muskler, vi har i kroppen - fx i vores ansigt, fødder eller hænder. 

Vi bruger eksempelvis finmotorik, når vi sætter perler på en perleplade, binder snørebånd (fra 5-6 år) spiser med kniv og gaffel eller fanger den ært, der er ved at trille væk fra tallerkenen. 

Både grovmotorik og finmotorik bliver forfinet i takt med, at dit barn bliver større og øver sig. Det er svært og mægtig spændende for dit barn på 2,5 år at regne ud, hvordan man åbner og lukker saksen og får den til at klippe mere end ét klip. Men din 5-årige kan klippe rimelig nøjagtigt efter streger eller forsøge sig med et gækkebrev uden, at hele papiret bliver makuleret. 

Problemer med finmotorikken viser sig fx ved, at dit barn har svært ved at:

  • At bruge begge hænder samtidig, fx når jakken skal lynes eller når dit barn vil klippe et stykke tape af rullen.
  • At lave kreative aktiviteter, som kræver pillearbejde med fingrene, fx perleplader.
  • At lære at tegne mennesker eller skrive bogstaver, fordi det kræver en ret god finmotorik at styre en blyant.
  • At bruge ansigtsmimikken til at udtrykke følelser.

Hvad er grovmotorik?

Grovmotorik er når hjernen styrer de store grupper af muskler i brystet, nakken, ryggen, maven, ben og arme. Vi bruger grovmotorik, når vi går, løber, cykler, triller, kører på løbehjul, hopper, balancerer, kravler, hinker eller kaster eller griber en bold.

Problemer med grovmotorikken viser sig fx ved, at dit barn:

  • Går eller løber lidt klodset og falder ofte.
  • Har svært ved at kaste og gribe bolde – afstandsbedømmelse kræver god grovmotorik.
  • Som baby ikke kravler eller først kravler meget sent.
  • Har svært ved at lære at cykle eller gå på trapper.
  • Undgår fysiske lege (for det ikke er sjovt, når man ikke er god til det med fysisk udfoldelse).

Her kommer vores bedste tips til lege, der giver motorisk velstimulerede børn. De fleste af øvelserne er også fine til voksne – så kom bare i gang!

LegeGuide 4: Styrk dit barns finmotorik

Træning af finmotorik er at pille ved ting og sager og virkelig aktivere alle de fjerne muskler i eksempelvis hænder og fingre.

  • Har du et lille barn, kan I træne finmotorikken ved at knappe knapper eller trække perler på piberensere.
  • Lad dit barn putte tomater eller agurketern i salaten.
  • Træn at trække bukserne op og ned, hive skoene af og fra ca. 3 år også at tage sko med velcro på.
  • Tegn, farvelæg og leg med modellervoks. Det kan I starte på allerede fra 1-2 år under opsyn.
  • Læg knoppuslespil med dit lille barn og puslespil med flere brikker, når de første bliver for nemme.
  • Pluk erantis eller bellis i græsplænen.
  • Disse fantastiske låsehuse er også en skøn måde at træne finmotorik på. Lad dit barn spille instrumenter.
  • Alt sorterings- og stablelegetøj betyder øget behov for fingerkontrol.
  • Sæt jer sammen ved spisebordet og tegn cirkler og firkanter på et stykke papir – og lad efterfølgende dit barn på 4-5 år klippe dem ud med en saks.
  • Øv jer i at binde snørebånd.

Har du en baby i huset, er vores forslag nok lige avanceret nok. Find motorik legetøj til baby lige her.

Lege der træner pincetgrebet

Pincetgrebet er svært at mestre men en vigtig milepæl i udviklingen af dit lille barns finmotorik. Den letteste måde at træne pincetgrebet på er ved at lade dit barn flytte små objekter fra én kop eller skål til en anden.

  • Flyt vindruer, rosiner, ærter eller perler frem og tilbage, mens du holder øje med dit lille barn, så det kun er rosiner, ærter og vindruer (skåret igennem på langs), der ryger i munden.
  • Hvis du ejer en køkkentang, kan du skrue op for sværhedsgraden og lade dit barn flytte de små ting med tængerne.
  • Se også vores sorteringslegetøj med pincet, hvor dit barn kan flytte bier eller frugt Hvis lysten til at lege med maden ikke ligger øverst på listen over sjove aktiviteter hjemme hos jer, så tag et kig på vores store kategori med skønt stable- og sortere-legetøj.

 

LegeGuide 4: Styrk dit barns grovmotorik

Så kom vi til vores tips om at stimulere grovmotorikken. Grovmotorik bliver aktiveret så snart dit barn er i bevægelse – og der er derfor rige muligheder for at sætte gang i den.

  • Er I udendørs kan I løbe, trille, rulle, hoppe eller gå på line. 
  • Fang sæbebobler, grav i sand og kør med trillebør.
  • Hold dig tilbage og lad dit barn selv tage huen af og på eller klatre op på gyngen eller op til rutsjebanen selv. Render I lige i kiosken, så lad dit barn bære en ting hjem.
  • Leg på gå-stylter, find den nærmeste gynge eller spil basket ude eller inde med fritstående kurv.

  • Er I indenfor kan du lade dit barn kravle op og ned i sofaen og under spisebordet.
  • I kan også lave en ikke-røre-jorden-bane med balancebaner, stole og puder eller balancesten, som dit barn kan hoppe mellem eller balancere på.
  • Form boller, og lad dit barn selv hælde vand i sit glas fra en lille kande og hjælpe med at dække bord eller sætte tallerkenen i opvaskemaskinen.
  • Ejer du en drejbar kontorstol, kan du også lade dit barn snurre rundt på den – det er ren guf for grovmotorikken!

  • Vi må også anbefale dig at tage et kig på alle de forskellige typer køretøjer, vi har til børn. Løbecykler, løbehjul og gokarts er gode, og der findes et utal af køretøjer, som stimulerer grovmotorikken og både kan bruges inde og ude. 
  • Balance, koordination, muskelstyrke og kontrol over flere muskelgrupper udvikles fx af vores klassiker, den søde Wheely Bug - en favorit til mindre børn.

  • Bevæg jer i havet om sommeren, i svømmehallen om vinteren – eller sydpå. Det styrker alt sammen dit barns grovmotorik.
    Tag et kig på SwimFin, som er godkendt svømmetræningsudstyr af høj kaliber. Med den på ryggen kan selv begyndere holde snuden i vejret.

Trænger I til en mere rolig stund, kan I give grovmotorikken en saltvandsindsprøjtning med noget så almindeligt som et lagen:

  • Er I to voksne hjemme, så lad dit barn lægge sig på lagnet, mens I holder i hver sin ende og svinger eller vugger  barnet fra side til side – som I en hængekøje.
  • Er der én voksen hjemme, kan dit barn stadig lægge sig på lagnet. Nu skal du så holde fast i den ene ende af lagnet og trække barnet rundt efter dig. Det er også fin træning for dig.
  • Et balancebræt er også god og rolig stimulering af grovmotorikken. Eller prøv at lade dit barn gå rundt med en bog, bamse eller små aktivitetsringe balancerende på hovedet.

Behøver jeg træne mit barns finmotorik eller grovmotorik?

Er dit barn ikke så hurtig til at lære at cykle? Er det lidt svært at lære at bruge pincetgreb? Eller kniber det i det hele taget med den fysiske selvtillid? Så kan der være hjælp at hente ved at stimulere motorikken.

Hvis dit barn er lidt af en krudtugle, der hellere vil tonse afsted end at stable byggeklodser, dimse med perler eller bygge robotter, så kan finmotorikken også trænge til lidt træning.

Især frem mod skolestart er det rart, at dit barns udvikling er nogenlunde alderssvarende. For til den tid forventes det, at dit barn kan holde om blyanten med voksent skrivegreb og også lige selv kan trække bukserne op og knappe dem, trække ud i toilettet og vaske hænde efter toiletbesøg. Når det er frikvarter, skal dit barn selv kunne få sko og overtøj på, og legen i pausen er meget sjovere, når dit barn kan følge med de andres hinkeleg, dåseskjul eller fodboldspil. 

Man kan heldigvis ikke overstimulere motorikken, hverken grov- eller finmotorik. 

Alle mennesker har gavn af at bruge kroppen, og øvelse gør mester så længe det er sjovt! Det må ikke være for ”nu skal vi træne!”-agtigt, så prøv at undgå at være ligesom Gummi Tarzans far.

Find succesoplevelserne! Hvis dit barn har oplevet nederlag ved at spille fodbold i børnehaven, så lav noget andet. Bliv ved med at prøve forskellige lege og aktiviteter, til I finder noget, som dit barn kan li’, og som dit barn er god til. Spil badminton i stedet eller lav kolbøtter eller leg atletikstævne. I kan altid genbesøge fodbolden på et senere tidspunkt.


Vi håber, at du er blevet inspireret af vores forslag til lege og sjove øvelser sammen med dit barn. God fornøjelse med træningen af dit barns grovmotorik og finmotorik!

Du kan finde endnu mere inspiration til leg og aktiviteter i vores LegeGuides om dit barns motoriske sanser:

LegeGuide 1 handler om, hvordan du træner dit barns labyrintsans (balance)
LegeGuide 2 tager fat i muskel-ledsansen (bevægelse)
LegeGuide 3 omhandler stimulering af følesansen (taktilsansen).

Related posts