Giv dit barn 5 eventyrlige efterårsdage (uden at rejse)

Efterårsferie med børn
8. september 2022

Hvad skal vi lave med børn i efterårsferien?

Det sker hvert år. Træerne bliver gyldne, der ligger fordrukne hvepse i græsset ved de nedfaldne æbler, og solens lave lys får edderkoppespind til at glitre som var hele verden pakket ind i festøv og diamanter. Efteråret kommer, og det får os alle til at længes efter en uges pause fra hverdagens hektiske puls. Efterårsferien venter forude, og vi trænger til bare at være sammen. 

Men hvad skal vi lave i efterårsferien? Hvordan lykkes vi med at have det dejligt sammen i en tid, hvor elpriser, flodbølger og varmeregninger nemt at få selv den mest sejlivede optimist til at hæve skuldrene?

Det kan være svært at finde aktiviteter, der bringer familien sammen. At slæbe en vrangvillig, lyttebøfindkapslet teenager med til dukketeater er lige så meget en dødsejler som at hive en grænsesøgende, selvstændig (læs JAI KA SEL, NÅ!!") tumling med i badeland. Og måske står du og kigger på en ikke helt grøn bundlinje derhjemme og tænker, at det nok ikke bliver Gran Canaria i år. 

Legetanterne giver dig her en plan for 5 eventyrlige dage i efterårsferien, som hverken kræver boardingpass eller coronavaccinationer. I behøver ikke tage dem i rækkefølge og kan også nøjes med en enkelt eller to.

Det er dage med samvær og sjove øjeblikke i jeres eget tempo, hvor I kan udforske verden på en anden måde end ved at rejse ud fysisk. Men udforskning er det stadig, og dagene vil give jer et anderledes perspektiv på jeres omgivelser. Både de indre og de ydre.

I kommer væk fra hverdagen, og det er lige præcis det, vi allesammen trænger til.

Læs med og bliv inspireret.

Dag 1: Tag på natursafari.

Natursafari er en oplagt mulighed for at komme væk uden at skulle støve passet af. Natur er mange ting. Det er alt det, der gror. I gården i en by, i en park, i en skov, på en strand, på en eng, i vandet, i græsset og i træerne. På en natursafari kan I tage tøj på efter vejret, pakke en taske med mad, drikke og godt observationsgrej, og så er det afsted. Prøv ikke at lave en storslået film i hovedet om, hvordan man lige så jer stå med vind i håret og røde kinder og skue ud over et vildt Vesterhav eller i et råt, smukt shelter i fredskov, hvis det ikke lige er tilgængeligt for jer.

Sæt forventningerne ned og hav ungerne med. Det handler ikke om, hvor I er henne eller hvad I laver, men om at gøre det sammen. Så lad taske- og madpakkepakning være en del af dagen. Og bliv ikke skuffet, hvis I kun er afsted en time. Prøv at se, hvad dagen bringer. 

Vi er så heldige, at vi er omgivet af liv og ting, der gror, overalt. I altankasser, i vores øjenbryn og i offentlige blomsterkummer ved Rådhuset er der krible krable og planter, der gror.

Med ordentligt udstyr, der holder også til næste natursafari, kan I indfange liv og observere det. Kig fx på vores udvalg af grej fra Navir, i kategorien med insektleg og Terra Kids, hvor der er masser af net, observationsglas, og mikroskoper. En god kikkert er også en god ide, og måske skal I også have en lygte, hvis I skal ud i skumringen. Når I kommer hjem, kan det være, at det også er hyggeligt at presse blomster, I har fundet, eller at tegne dyr og insekter i male- og klistermærkebøger. Fortsæt samtalen med dine børn om det, I har oplevet - I kan også lægge puslespil om dyrene derude. 

7 nemme aktiviteter i naturen med børn - find dem her hos Naturstyrelsen. 

Dag 2: Tag på skattejagt

Få en eventyrlig dag sammen på en herlig skattejagt. Her er flere muligheder:

1: I kan slippe for al planlægning og tage på geocaching. Overalt i verden er der udlagt små gps-registrerede poster med små ting eller hilsner i, som I kan gå på jagt efter. Når I finder den lille dims, skal I registrere jeres fund i en app, og så kan I tage en af de små ting i cachen og måske lægge en ny af lille eller ingen værdi andet end som en hilsen til den næste.

Læs mere her. Du kan også se en video om Geocaching herunder.


2: Du kan lave en skattejagt selv, helt i fred, hvis det er noget, du hygger dig med. Så forbereder du, og så er det ungerne, der skal på skattejagt. Enten i huset, i lokalområdet eller lidt længere væk.

Her er der skønne remedier at hente hos Legeakademiet. Vi har fx et færdigt skattejagtsæt og andre fine inspirationsvarer til skattejagter.  I kan finde diamanter. I kan også finde bogstaver eller lave en naturskattejagt, hvor børnene skal finde særlige ting i naturen. Læs om det her.

Spil naturbingo i efterårsferienSpil naturbingo i efterårsferien

Dag 3: Tag ind i kroppen

Så er vi nået til en dag, hvor I kan lade jer fascinere at vores indre verden. Alt er jo et spørgsmål om perspektiv. Kroppen indeholder de mest utrolige, magiske processer, som I kan fordybe jer i på dag 3.

På et tidspunkt i dit barns barndom har I sikkert læst bøger om numser og om kredsløbet - det dér med prutter og med hjerteslaget er ofte det, børns nysgerrige spørgsmål handler om. Vi kan mærke, at hjertet slår. Vi kan se (og lugte), at der kommer noget ud i den anden ende.

Men der foregår mange andre, spændende ting inden i. Og så er vi ikke engang begyndt at overveje hele vores følelsesliv og mængden af alle de følelser, vi mennesker gennemgår bare i løbet af en dag.

  • Hvad er følelser for noget? Kan de falde til ro? Hvor falder de hen?
  • Hvor kommer blod fra?
  • Hvad er der i maven, og hvad sker der med maden?
  • Hvordan ser hjernen eller øjet ud?
Kig ind i kroppen i efterårsferienKig ind i kroppen i efterårsferien

Når I begiver jer ud på en rejse ind i kroppen, kan du tage udgangspunkt i de meget forskellige former for legetøj, spil, T-shirts og alle mulige andre former for læringsmaterialer, vi har i kategorien "Anatomi".

Måske et eksperimentsæt er det helt rigtige sted at starte? Eller et museumsbesøg? Eller et puslespil? Eller en bog - to bøger? Røntgenbilleder eller et lægesæt, så I kan lege læge og patient?

Det kommer meget an på, hvad dit barn er interesseret i - så prøv at klikke lidt rundt og find et godt sted at starte.

Du kan også finde gode måder at beskæftige jer med kroppen på Experimentariets hjemmeside, hvor de har et tema om "Din Geniale Krop".

Hvis dit barn er meget videbegærlig, har Sundhed.dk en lang række meget fine animationsfilm om stort set alt i kroppen, hvordan det virker, og hvilke sygdomme, man kan have. Du finder fx en om hjertet her.

DR Ultra har også lavet en superfed serie med Kaare og Emil om kroppen, der hedder Ultra nas. Hvordan smager tis, hvordan kommer man bedst af med afføring, og er hjernen magnetisk?

Slut dagen af med børneyoga-lege og prøv at finde ud af, hvordan vejrtrækning og følelser hænger sammen.

Dag 4: Tag ud i rummet

Byg en rumfærge i efterårsferienByg en rumfærge i efterårsferien

Så er det på med sølvpapirshatten og afsted ud mod det uendelige univers.

Brug en dag på at være astronauter eller rumforskere som i den fine julekalender fra 2021, "Kometernes jul". Vi skrev en hel serie om den julekalender, der supplerer de temaer, julekalenderen handlede om. Find afsnit 1, 2 , 3 og 4 her.

Det er faktisk en vaskeægte eventyr, der venter på jer. For ingen ved, hvad der gemmer sig derude. Men rigtig mange dygtige mennesker rundt om i verden har viet hele deres liv til at finde ud af bare lidt mere. I 2022 blev det nye rumteleskop James Webb omsider sendt afsted, og der sendes en jævn strøm af helt utroligt skarpe fotos tilbage til os. På daglig basis ved vi mere og mere om rummet. I kan se et galleri af James Webb fotos her hos NASA.

Når I skal udforske rummet derhjemme fra, så tag et kig i vores store samling af legetøj og læringsmaterialer om rummet her i kategorien "Astronomi". Her kan I bygge raketter, lave forsøg med gasarter og krystaller, læse om rummet, sætte jeres eget solsystem op i loftet, kigge på stjerner med en stjernekikkert, lægge puslespil, spille planetkort og meget mere.
Hvis du har bestilt legetøj fra Legeakademiet og har en stor papkasse, så kan I også bygge den om til en rumraket. 

ESA - det europæiske rumagentur - har lavet en animeret serie til børn om rummet med udgangspunkt i figuren PAX, der i tegneserieform forklarer om rummet i flere afsnit. Find den på YouTube her. Du kan også finde mere inspiration til at udforske astronomiens verden med børn i vores blogindlæg om netop astronomi. 

Dag 5: Tag den med ro

Puds vinduer i efterårsferienPuds vinduer i efterårsferien

Der kan også være plads til en dag, hvor I bare hænger ud.
Det er ikke alle børn (eller voksne), der rigtig nyder det dér med at se, hvad dagen bringer. Hvis I har det bedst med en plan, så er det måske i dag, at I:

  • tager på familiebesøg
  • tager i svømmehallen
  • vasker bil
  • bager noget lækkert
  • rydder op på børneværelset - få de bedste 9 tips her. Selv helt små børn har fordele ved at lære at sortere - læs om, hvad dit barn lærer af det her
  • forbereder Halloween og kigger på kostumer
  • tager i biografen
  • laver popcorn og ser 3 Olsenbanden-film
  • laver familiealbum af alle jeres smartphonebilleder online
  • laver en naturmandala
  • sorterer alle jeres brætspil og puslespil, så I beholder dem, I stadig spiller, og bytter de andre væk, så der er plads til nye
  • giver hunden et bad (og selv går i bad bagefter)
  • har legekammerater på besøg
  • slår græs, pudser vinduer og sko. Praktiske opgaver, som mange børn gerne vil give sig i kast med, hvis du kan holde din indre General Kritik von Braktud i kort snor. Lad være med at kræve, at vinduerne bliver særlig rene af det, at græsset ligner en golfgreen i Gentofte, eller at du kan spejle dig i skosnuderne. Man har jo lov til at øve sig. Du kan pudse dem selv næste weekend. Det er en virkelig god investering at lære børn at pudse vinduer, slå græs og pudse sko, så giv dit barn muligheden i dag, hvor tiden er til det, og det kan handle om processen og ikke resultatet.

Hav nogle dejlige efterårdage!

Related posts